• DOLAR 32.548
  • EURO 34.904
  • ALTIN 2478.84
  • ...
Suriyeliler ekmeklerini kardan çıkarıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Van'da üç gün aralıksız devam eden kar yağışı, eğitim ve ulaşım başta olmak üzere birçok alanda hayatı olumsuz yönde etkilerken, ilde bulunan Suriyeli mülteci gençler için ekmek kapısı oldu.

Kar kalınlığının yaklaşık 35 santimetreyi bulduğu il merkezinde mahalle mahalle dolaşarak dam temizleyen Suriyeli gençler ekmeklerini kardan çıkartıyorlar. Havaların sıcak olduğu dönemlerde ayakkabı boyacılığı yaparak geçimlerini sağlayan Suriyeli kardeşler kar yağışından dolayı sevindiklerini ifade ettiler.

Muavvat Şexu ve Muhammed Hasan Şexu kardeşler Suriye'de devam eden iç savaştan kaçarak bir yıl önce Van'a yerleştiklerini ifade ettiler.

"Yazın boyacılık yaparak kışın ise kar temizleyerek geçimimizi sağlıyoruz"

Vanlıların zaman zaman kendilerine yardım ettiğini anlatan Muavvat Şexu, "Biz 10 kişilik ailemizle Van'da kiralık bir evde yaşıyoruz. Yazın benle kardeşim ayakkabı boyayarak ailemize bakıyorduk. Havalar çok soğuk olduğu için ayakkabı boyamaya gitmiyoruz. Kar fazla yağıyor biz de kar temizleyerek para kazanıyoruz." dedi.

"Halep'te kar yerine kan var"

Dilenmek yerine çalıştıklarını söyleyen Muhammed Hasan Şexu, dilenen Suriyelilerden dolayı insanların kendilerini hakir gördüğünü belirterek, "Ben ve ağabeyim çalışarak geçimimizi sağlıyoruz. Damları 10 ile 20 liraya temizliyoruz. Bazı günler 100 liraya kadar kazanıyoruz. Çok şükür geçiniyoruz. Tek isteğimiz Suriye'deki savaşın bitmesi ve memleketimize dönmektir. Halep'te kalıyorduk. Akrabalarımız var orda. Halep'te kar yağmıyor. Kan var sadece." diye konuştu.

Öte yandan resmi kayıtlara göre Van'da yaklaşık 6 bin Suriyeli mülteci yaşarken, Suriyelilerden sonra en fazla mülteci sayısı Afganistanlılarda bulunuyor. (Murat Dalgın - İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir