• DOLAR 32.378
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2325.61
  • ...
Suudi Arabistan Ayetullah Nemr`i idam etti, tepkiler artıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı devlet televizyonu yaptığı açıklamada, aralarında Suudi vatandaşı Şii alim Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin "terörle mücadele" kapsamında Cumartesi günü idam edildiğini açıkladı.

 Reuters'in haberine göre İran yönetimi infaz edilen idam cezalarının ardından "Bu yaptığınız pahalıya mâl olacak" açıklamasında bulundu.

 Suudi Arabistan'da 2011 ve 2013 yılları arasında çıkan ayaklanma sonrasında birçok kişi gözaltına alınmış ve bir kısmı idama mahkûm edilmişti.

 Ülkede 2014 yılında 90, 2015 yılında ise 157 kişi idam edildi. Bu infazlar ülkenin 2016 yılında gerçekleştirdiği ilk idamlar oldu.

 İran`dan sert tepki

Şii lider Şeyh Nemr'in idamına İran'dan çok sert tepki geldi. İslami Şura Meclisi lideri Burucerdi idamın bedelinin çok ağır olacağını söylerken, ülkenin önemli dini liderlerinden Ayetullah Hatemi, "Suud ailesi tarihin sayfalarından silinecek" dedi.

 "Bedeli çok ağır olacak"

Bu hareketin Suudi Arabistan için bedelinin çok ağır olacağını belirten Burucerdi, "devletlerin ulemaya ve bilginlere saygı duyduğunu, Arabistan'ın ise bu hareketi ile bu kesime ve İslam dünyası kamuoyuna asla saygı duymadığını ortaya koyduğunu, oysa İslam dünyasından bir çok alimin Arabistan rejimini bu konuda uyardığını" söyledi.

Burucerdi, BM ve başta İslam ülkeleri olmak üzere bir çok ülkenin bu cinayete tepki vermesini beklediğini ifade etti.

İran'a yanıt

Öte yandan İran tarafından yöneltilen eleştirilere cevap veren Turki, "Bu sorumsuz açıklamalarla Dışişleri Bakanlığı ilgilenecek. Suudi Arabistan, İslam hukukuna uygun hüküm vermiştir. Uygulamalarımıza tamamen güveniyoruz, yargı ve hükümlerin uygulanmasıyla ilgili icraatlarımız hakkında başkalarının görüşüne önem vermiyoruz" ifadelerini kullandı.

Eminönü'nde idamlara tepki

Öte yandan Nijerya İslami Hareketi ile dayanışma platformu adlı kuruluş aralarında Kudüs TV Genel Yayın Yönetmeni Nureddin Şirin'in de bulunduğu bir grup Eminönü Yeni Camii önünde idamları protesto ederek basın açıklaması yaptılar.

Nureddin Şirin idamlarla ilgili yaptığı konuşmada; "Biz Allah'a söz veriyoruz İşgalci zalim İsrail İle Kudüs özgür olana İsrail yok olana kadar mücadele edeceğimiz gibi zalim Suudi rejimi yıkılana kadarda mücadele edeceğiz. Bu zalimlerden yaptıkları zulümlerin hesabını soracağız."  ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada aralarında Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam edildiğini duyurmuştu.

(Ajanslar)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir