• DOLAR 32.497
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2489.12
  • ...
Mısır`da darbe protestoları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Arap Baharı'nın Tunus'ta sonra gerçekleşem ikinci büyük devrimi olan ve 25 Ocak 2011'de Tahrir Meydanında başlayan halk gösterilerinin yıl dönümüne az bir zaman kala 3 Temmuz 2013'te gerçekleştirilen askeri darbe Mısır'ın pek çok kentinde düzenlenen gösterilerde protesto edildi. Gösterilerde Etiyopya'nın inşa ettiği Hedasi Barajı projesi de kınandı.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak'ın "Devrim size sesleniyor, Mısır susuzluk çekiyor" adı altında gösteri düzenlenmesi çağrısına karşılık veren binlerce Mısırlı farklı kent ve bölgelerde gösteri düzenledi.

Ülkenin başkenti Kahire'nin Nasr, Et-Tecemmu el-Hamis, Ayn Şems bölgeleri ile Giza'nın El-Heram Mahallesi'nde toplanan kalabalık gruplar Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi karşıtı sloganlar attı. Rabia işareti yapan göstericiler Mısır makamlarının, Hedasi Barajı konusundaki "ihmalkarlığını" eleştiren pankartlar açtı.

İskenderiye'de sağnak yağışa rağmen El-Virdiyan, El-Acemi, Burcu'l Arab, Sidi Bişr, Es-Suyuf, Ebu Süleyman ve El-Mamura bölgelerinde düzenlenen gösterilerde ise 25 Ocak devriminin yıl dönümünde halka sokağa davet edildi.

Buhayra, Kefr eş-Şeyh, Dekahliya, Dimyat ve Şarkiyye'de düzenlenen gösterilerde de Hedasi Barajı konusunda yürütülen müzakerelere tepki gösterildi ve devrimin yıl dönümünde gösteri düzenleme çağrısı yapıldı.

Etiyopya'nın, Nil Nehri üzerine inşa etmeyi planladığı Hedasi Barajı projesi sebebiyle nehrin kollarından biri olan Mavi Nil'in yatağını değiştirmeye başlaması, Mısır ile Etiyopya arasında gerginliğe neden olmuş, proje hakkında karşılıklı yapılan açıklamalar iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemişti. Söz konusu ülkeler, Sudan'ın da katılımıyla mart ayında anlaşmazlıkların giderilmesi için iyi niyet anlaşması niteliğinde bir ön anlaşma imzalamıştı.

Son olarak üç ülkenin dışişleri bakanları Sudan'ın başkenti Hartum'da bir araya gelerek, bir dizi görüşme gerçekleştirmişti. Taraflar bugün, Hedasi Barajı hakkında gerçekleştirdikleri toplantıda bazı konularda anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir