• DOLAR 32.334
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2294.885
  • ...
Hileli gıda ürünleri açıklandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, aralarında et, süt ürünleri ile içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen takviye edici gıda, bitkisel yağ, alkolsüz içecek, bitkisel çay, baharat, çikolata ve kahvenin yer aldığı 57 parti ürün kamuoyu ile paylaşıldı.

Taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen işletmeler ve ürünlerinin parti numaraları, Bakanlığın internet sitesinde açıklandı.

Buna göre, piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında geçen yıl 724 bin 379 resmi kontrol gerçekleştirildi.

Birinci grupta taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerle ilgili firmalara 14 bin 649'ar lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

İkinci grupta ise laboratuvar analizleri sonucunda sağlığı tehlikeye düşürebilecek şekilde içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen ürünler açıklandı. Bu ürünler, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılacak ve ürünlerin mülkiyeti kamuya geçirilecek. Ayrıca söz konusu ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Süt ürünlerine bitkisel yağ, nişasta ve jelatin katmışlar

Kontroller sonucunda süt ve süt ürünlerinde taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 10 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği 7'si yoğurt, 4'ü tulum peyniri, 1'i tereyağı olmak üzere bu ürünlere ait bilgilerin yer aldığı duyuruya göre, süt ürünlerinde bitkisel yağ, nişasta ve jelatin tespit edildi.

Sucukta tükürük bezi tespit edildi

Duyuruda et ve et ürünlerinde laboratuvar tahlilleri sonucunda taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 13 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği, aralarında lahmacun içi harcı, köfte, kıyma, dana sucuğun da bulunduğu ürünlere ait bilgilere de yer verildi. Köftede kanatlı eti, sakatat ve soya, dana sucukta tükürük bezi tespit edildiği aktarıldı.

Bitkisel karışımlı macunda ilaç etken maddesi Sildenafil"e rastlandı

Bakanlığın duyurusunda takviye edici gıdalar ve benzer ürünlerde de kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten veya satan 5 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği ürünlere ait bilgilere de yer verildi. Bitkisel karışımlı macun ve ginsengli cinsel sağlık setinin içinde sıklıkla ilaç etkin maddesi "Sildenafil"e rastlandığı bildirildi.

Bitkisel yağlarda taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 20 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği içinde olmaması gereken yağ asitlerinin bulunduğu ürünlere ait bilgiler paylaşıldı.

Gıdalarda taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi bulunduğu tespit edilen ürün, firma ve markaların bulunduğu listeye "www.tarim.gov.tr" adresinden ulaşılabiliyor. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir