• DOLAR 32.369
  • EURO 35.027
  • ALTIN 2325.78
  • ...
Nüfus cüzdanını kaybedenler ceza ödemeyecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Meclis Başkanlığı'na sunulan yeni torba kanun teklifiyle bazı cezaların oranı düşürülürken nüfus cüzdanlarını kaybedenler ile doğum olayını süresi içinde bildirmeyenlere uygulanan idari para cezası kaldırılıyor.

Yeni torba kanun teklifiyle ayrıca gerçeğe aykırı yerleşim yeri veya cüzdan talep belgesi veren köy ve mahalle muhtarlarının 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasına ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılıyor.

Teklifin yasalaşmasıyla adres bildirimlerini süresi içinde yerine getirmeyenlere uygulanan idari para cezası 480 liradan 80 liraya, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara uygulanan idari para cezası ise 963 liradan, 500 liraya indiriliyor.

Teklifte kimlik kartında yer alacak biyometrik veriyle ilgili de düzenleme yapılacak. Buna göre, kimlik kartında yer alacak biyometrik verinin türü, niteliği ve alınma yaşı Bakanlıkça belirlenecek. Biyometrik verisi alınacak kişilerin şahsen müracaatı esas olacak. Biyometrik verisi alınmayacak çocukların kimlik kartı müracaatı veli veya vasileri ile bildirim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından yapılacak. Merkezi veri tabanında tutulan biyometrik veriler kimlik doğrulama işlemleri dışında kullanılamayacak.  (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir