• DOLAR 32.33
  • EURO 35.095
  • ALTIN 2294.662
  • ...
SON DAKİKA
İLKHA`dan 2015`te öne çıkanlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir yılı daha geride bıraktık. Türkiye`de 2015 yılı, hiç şüphesiz PKK`nin kanlı, zorba yüzünü bir kez daha gösterdiği yıl oldu. PKK, 2015 yılında yüzlerce insanın ölümüne neden oldu.

2015 yılının Mayıs ayında Şırnak`ta Mehmet Şerif Şimşek ve A. Celil Talayhan'ı, Haziran seçimlerinden sonra ise Aytaç Baran`ı katleden HDP/PKK, çukur siyasetiyle on binlerce insanın evini terk etmesine, şehirlerin harap olmasına, camilerin ve okulların yakılmasına sebep oldu.

Yine Türkiye`deki Ankara Garı ve Suruç patlamaları, Rus uçağının Türkiye sınırında düşürülmesi, Aylan bebeğin cansız bedeninin kıyıya vurması olayları da 2015 yılında öne çıkan başlıklardı.

Dünyada ise 2015 yılına Charlie Hebdo ile Paris saldırıları, Mina`da yaşanan hac faciası damgasını vurdu. İşte İLKHA`nın gözünden 2015 yılında öne çıkanlar:

6 Ocak

Halka yönelik saldırılarıyla gündeme gelen YDG-H içinde faaliyetlerde bulunan ancak gördükleri karşısından örgütten uzaklaşan A.S, PKK'nin kaos ve kargaşadan beslendiğini söyledi.

7 Ocak

Fransa'da 2012'de Hazreti Muhammed karikatürleri yayınlayan mizah dergisi Charlie Hebdo'nun merkezine düzenlenen silahlı saldırıda 12 kişi öldü.

10 Ocak

Mardin Kızıltepe ilçesinde Kobani bahanesiyle 6- 7 Ekim`de çıkartılan olaylarda sakallı oldukları için öldürülen Suudi Arabistanlı Fehad İbrahim Elduveric (45) ile Suriyeli Abdullah Muhammed Latif`in (43) şüphelileri olduğu belirlenen 4 kişi çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.

11 Ocak

Üsküdar`da düzenlenen çözüm süreci sempozyumunda konuşan Doğruhaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Göktaş, “Hizbullah'ın kökeni; dindar insanlara, âlim ve şeyhlerin kökenine dayanıyor. Kürtlerin içinden Hizbullah gibi bir yapı çıkmamış olsaydı bu durumu kınamamız gerekirdi.” dedi.

13 Ocak

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, son zamanlarda Türkiye`de, İslam coğrafyasında ve dünyada yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Görmez, “Son 10 yılda İslam coğrafyasında acılarla kıvranan 12 milyon insan katledildi, yok edildi. Paris`te yine hiçbir şekilde hiçbir müminin, hiçbir aklıselimin kabul etmeyeceği 12 insan hunharca katledildi. Ama 12 milyon insanın katledildiğine ses çıkarmayan insanlığın sadece 12 kişiye düzenlenen bir cinayet sebebiyle ayağa kalkmasını ibretle izledik.” ifadelerini kullandı.

15 Ocak

Batman`da 1998 yılında kaçırılarak katledilen Cevzet Soysal'ın polis tarafından katledildiği ortaya çıktı. İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun`un yeni çıkan İN isimli kitabında yer alan bilgilere göre, Soysal'ı Fethullah Gülen yapısına bağlı polisler tarafından kaçırarak katledildiği iddia edildi.

15 Ocak

Çözüm süreci ve Cizre'de yaşanan olayları değerlendiren HÜDA PAR, Hükümetin de, PKK'nin de çözüm sürecini ciddiye alması, tehdit ve şantajlarla süreci tıkamaması ve süreçten nasıl karlı çıkarım gibi politik hesaplar içine girmemeleri gerektiğini vurguladı.

15 Ocak

Hizbullah Cemaati Rehberi Edip Gümüş, Cemaat kurucu Rehberi Hüseyin Velioğlu`nun şehadetinin 15. yıldönümü münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

16 Ocak

Charlie Hebdo dergisinin ifade özgürlüğü adı altında Peygamber Efendimize ve İslam`ın değerlerine saldırması, Diyarbakır`da faaliyet yürüten 72 STK tarafından yapılan kitlesel basın açıklamasıyla kınandı.

17 Ocak

İstanbul Beykoz'da 17 Ocak 2000'de yapılan polis baskınıyla şehid edilen Hizbullah Cemaati Kurucu Rehberi Hüseyin Velioğlu'nun Batman Karşıyaka Mezarlığı`nda bulunan kabri, şehadetinin 15`inci yıldönümünde binlerce seveninin akınına uğradı.

21 Ocak

Batman`da 16 yıl önce kaçırılıp işkenceyle katledilen Cevzet Soysal`ın oğlu Mücahit Soysal, babasını katleden polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

23 Ocak

Türkiye genelinde 2014 yılında bir milyon 165 bin 381 konut satış sonucu el değiştirdi.

24 Ocak

Fransa`da yayımlanan Charlie Hebdo adlı mizah dergisinin İslam Peygamberi Hz. Muhammed`e (S.A.V) yayımladığı karikatürle hakaret etmesi, Peygamber Sevdalıları Platformu Diyarbakır İl Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen Peygamber`e Saygı Mitingi`yle lanetlendi.

25 Ocak

Viyana merkezli Uluslararası İnsan Dostları Örgütü'nün açıkladığı rapora göre, İsrail güçleri 2014 yılında 5 bin 824 Filistinliyi tutukladı.

25 Ocak

Ak Parti kongresi için Diyarbakır`a gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kobani olaylarında katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının aileleriyle görüştü.

27 Ocak

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame el- Nuceyfi, PKK'nın Musul'a bağlı Sincar ve Rabia bölgeleri arasındaki bazı köyleri basarak 5 sivili katlettiğini, onlarca kişiyi yaraladığını ve evleri ateşe verdiği açıkladı.

28 Ocak

Türkiye nüfusu bir önceki yıla göre bir milyon kişi artarak 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi oldu.

30 Ocak

Pakistan'ın Sind eyaletinde bir camiye cuma namazı sırasında düzenlenen bombalı saldırıda 40 kişi katledildi.

2 Şubat

Mısır'da darbeye karşı düzenlenen eylemlere karıştıkları iddiasıyla çoğu İhvan-ı Müslimin üyesi 183 kişiye idam cezası verdi.

6 Şubat

Batman'da 2 Kasım 2013 tarihinde Özcan Temel`in öldürülmesi olayıyla ilgili çarpıcı açıklamada bulunan Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Özcan Temel olayında da Paralel Yapı`nın parmağı olduğu iddiasında bulundu.

11 Şubat

2006 yılında İstanbul`da Maliye`de memur olarak çalışırken İslami kimliğinden ötürü tutuklanan ve 2 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen Murat Polat, Yargıtay`ın kendisine verilen cezayı onamasıyla tekrar cezaevine konuldu.

11 Şubat

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada, Akdeniz'de İtalya'nın Lampedusa Adası açıklarında kaçak göçmenleri taşıyan dört teknenin alabora sonucu battığı ve ölü sayısının 300'den fazla olduğu bildirildi. Uluslararası Af Örgütü, yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerini, mülteci ölümleri ile ilgili yeterli önlemleri almamakla suçladı.

13 Şubat

Mersin Çağ Üniversitesinde Psikoloji bölümünde okuyan Özgecan Aslan, vahşi bir şekilde yakılarak öldürüldü.

22 Şubat

Türkiye`nin ülke dışındaki tek toprağı olan Suriye`deki Süleymanşah Saygı Karakolu`daki askerlerin tahliyesi için yapılan operasyonda bir asker hayatını kaybetti.

27 Şubat

İran eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ı 4'üncü ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen Erbakan Vakfı Bursa Şubesi tarafından düzenlenen anma etkinliklerine katılmak için Bursa`ya geldi.

2 Mart

Balyoz Davası'nda kumpas iddiaları kapsamında yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Taraf Gazetesi yazarı Mehmet Baransu çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

3 Mart

Hamas hareketinin kurucularından ve İslami Cihad liderlerinden Hammad el-Hasenat hayatını kaybetti.

5 MART

Konya'da Azerbaycan ile yapılan ortak tatbikat için Eskişehir'den havalanan bir F4 askeri uçağı, Karatay ilçesinde düştü. Uçağın 2 pilotunun hayatını kaybettiği bildirildi.

19 MART

2007 yılından buyana yaptığı ilkeli habercilikle adını kısa sürede duyuran İlke Haber Ajansı, merakla beklenen Kürtçe yayına başladı.

20 MART

Suriye'de PYD ve diğer Kürt gruplarının kontrolü altında olan Rojava bölgesindeki Haseke kentinde yapılan Newroz kutlamaları sırasında intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda en az 20 kişi öldü, 80'den fazla kişi yaralandı.

-Yemen'in başkenti Sana'da iki camiye cuma namazı sırasında düzenlenen saldırılarda 146 kişi öldü, 350 kişi yaralandı.

24 MART

Alman Lufthansa'ya ait Germanwings havayolu şirketinin Barselona'dan Düsseldorf'a giden Airbus A320 tipi uçağının Fransa'nın güneyinde düşmesi sonucu 6 uçuş görevlisi ve 144 yolcu hayatını kaybetti. 27 yaşındaki yardımcı pilot Andreas Lubitz'in, uçağı “bilinçli olarak düşürdüğü” açıklandı.

26 MART

Kobani bahaneli çıkarılan ve 50`den fazla insanın öldürüldüğü saldırılarda vahşice katledilen Yasin Börü ve 3 arkadaşının katledilmelerine ilişkin hazırlanan iddianame, mahkeme tarafında kabul edildi.

31 MART

Çağlayan Adliyesi'nde rehin alınan Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın, operasyon sonrası ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği açıklandı.

- ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'a, "Raiba'tul Adeviyye Meydanı'nda binden fazla göstericinin öldürülmesinin ardından F-16 uçakları, Harpoon füzeleri ve M1A1 tank teçhizatı gönderilmesini durduran" başkanlık emrini kaldırarak, askeri yardımların önünü açtı.

1 NİSAN

Balgat'ta bulunan HÜDA PAR Genel Merkezi'ne giren kimliği belirsiz kişi veya kişilerin içeriye böcek tabir edilen dinleme cihazı yerleştirdiği ortaya çıktı.

4 NİSAN

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR), 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan genel seçimlere katılacak bağımsız milletvekili adaylarını, Diyarbakır`da düzenlediği Aday Tanıtım Programı ile açıkladı.

7 NİSAN

Balyoz Davası sanıklarından 62'si hakkında daha beraat kararı verildi. Böylece daha önce darbe girişiminde bulunmaktan ceza verilen Balyoz Davası sanıklarının tümü beraat etmiş oldu.

10 NİSAN

Geçirdiği ağır bir hastalık sürecinden sonra 10 Nisan 2014 tarihinde hakkın rahmetine kavuşan Hizbullah cemaatinin ileri gelen şahsiyetlerinden Muhammed Sudan Hoca, vefatının birinci yıldönümünde dava arkadaşları, ailesi ve sevenleri tarafından mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

11 NİSAN

Cemaat-i İslami Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman idam edildi.

11 NİSAN

Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) lideri Muhammed Bedii ve 13 İhvan yöneticisine idam cezası verildi.

17 NİSAN

PKK'li Duran Kalkan'a sert tepki gösteren KDP, "Tek bir kelime Kürtçe bilmeyen, hangi milletten olduğu belli olmayan ve Kürdistan halkının haklarına inanmayan birisinin hiçbir şekilde Kürtlerle ilgili konuşmaya hakkı yoktur." ifadelerini kullandı.

18 NİSAN

Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) tarafından Türkiye, Suriye, Irak ve İran Kürdistan`ından âlimlerin katılımıyla gerçekleşen ‘Âlimler Birliği` buluşmasının sonuç bildirgesi açıklandı.Sonuç bildirgesinde âlimlerin, peygamberlerin varisleri olarak İslam ümmetinin her halinden sorumlu tutulduklarına vurgu yapıldı.

19 NİSAN

Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından Eşsiz Önder Hz. Muhammed (s.a.v) temasıyla Diyarbakır`da yüzbinlerin katılımıyla Kutlu Doğum etkinliği düzenlendi.

20 NİSAN

Adana`da 2011 yılında İslami Sivil Toplum Kuruluşu üyelerine yönelik yapılan baskınlar sonucu gözaltına alınıp haklarında dava açılan 30 kişiden 24`üne çeşitli oranlarda cezalar verildi.

22 NİSAN

PKK/HDP`nin yandaşlarını sokağa çağırdıktan sonra 6-7 Ekim tarihlerinde yaşanan saldırılar neticesinde, Kurban eti dağıtırken vahşi bir şekilde katledilen Yasin Börü, Hasan Gökgöz, Hüseyin Dakak ve Riyad Güneş`e ‘Sivil Şehit` statüsü verildi.

25 NİSAN

Nepal'de meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde 8 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

1 MAYIS

Tayland'ın güneyinde ormanlık alandaki gizli bir kampta 32 Arakanlı Müslümanın toprağa gömülü cesetleri bulundu.

9 MAYIS

12 Eylül askeri darbesini gerçekleştirdikten sonra 7.Cumhurbaşkanı olan Kenan Evren, tedavi gördüğü Ankara GATA Askeri Hastanesinde hayatını kaybetti.

12 MAYIS

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, 17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihraçlarına karar verdi.

13 MAYIS

Filipinler'in başkenti Manila'da bir terlik fabrikasında çıkan yangında 72 kişi öldü.

14 MAYIS

Mardin'in Dargeçit ilçesinde  28 Mayıs 2014 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilen Mehmet Uğurtay cinayetinden yargılanan 3 zanlı, tahliye edildi.

-Diyarbakır`da resmi kayıtlara göre hâlen cezaevindeymiş gibi görünen 24 yaşındaki M. Ç. adlı bir kişinin, Sur ilçesindeki bir sokakta sahte kimlikle yakalandığı bildirildi. Hatırlanacağı üzere 7 Ekim Kobani bahaneli saldırılarda Kurban eti dağıtırken vahşice katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının katledilmesinde parmağı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınanlardan birinin Cezaevinde olduğu belirtilerek tahliyesine karar verilmişti.

16 MAYIS

Mısır`ın Sina yarımadasında hâkimlere yönelik yapılan saldırıda 3 hâkim öldürüldü.

-Sınır ihlali yapan Suriye hava aracı Türk savaş uçakları tarafından vuruldu. Milli Savunma Bakanı Yılmaz olayı “Sınırı ihlal eden Suriye helikopteri düşürüldü” şeklinde açıkladı.

21 MAYIS

Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP Adana ve Mersin il teşkilatlarına bomba gönderen saldırganın geçmişte DHKP-C'den tutuklandığını açıkladı.

- IŞİD, Suriye'deki Tedmur (Palmira) antik kentini ele geçirdi.

22 MAYIS

Suudi Arabistan'da Katif ilinde bir camide yapılan canlı bomba saldırısında 21 kişi hayatını kaybetti, 102 kişi yaralandı.

25 MAYIS

Eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert, rüşvet almaktan 8 ay hapse mahkum edildi.

26 MAYIS

2007 yılından buyana yaptığı ilkeli habercilikle adını kısa sürede duyuran İlke Haber Ajansı, Kürtçe yayınından sonra, İngilizce yayına da başladı.

27 MAYIS

Hizbullah Cemaati yöneticilerinden İsa Bagasi, Hüseyni Sevda Sitesinin gündem ve 7 Haziran'daki seçimle ilgili sorularını yanıtladı.  Herkesin çok cesur ve kararlı davranarak iradesini ve tavrını hiçbir baskı, tehdit ve şantaja boyun eğmeden ortaya koymasını isteyen Bagasi, Hizbullah Cemaatinin, seçimlerde baskı ve tehditlere maruz kalanlara yardım etmeye hazır olduğunu bildirdi.

29 MAYIS

Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Kozluca (Xaniké) köyüne seçim çalışmaları bahanesi ile gelerek kargaşa çıkardıkları belirtilen HDP'lilerin yanlarında getirdikleri silahlarla köy halkına kurşunlar yağdırarak HÜDA PAR üyesi oldukları belirtilen  Mehmet Şerif Şimşek ve A. Celil Talayhan'ı  katlettiler. Bu, PKK'nin Xanike'deki ilk katliamı değildi. PKK, 90'lı yıllarda yine aynı köyde Hüseyin Demirel, Abdulgafur Bal ve Ayşe Öz'ü de katletmişti.

31 MAYIS

Hindistan'ın güneyinde bir haftadır etkili olanı aşırı sıcaklıklar nedeniyle 2 bin 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

1 HAZİRAN

Şırnak'ın İdil ilçesinde bağlı Kozluca (Xanikê) köyünde HDP'liler tarafından işlenen katliama ilişkin gözaltına alınan baba serbest bırakılırken oğul ise tutuklandı. İfade tutanaklarında katliamın azmettiricisi olarak geçen babanın serbest bırakılmasına anlam verilemedi.

- Nijerya'nın güneyindeki Anambra eyaletinin başkenti Onitsha'da, bir petrol tankeri kalabalık bir otobüs durağına daldıktan sonra patlaması sonucu 69 kişi öldü, 30 kişi de yaralandı.

2 HAZİRAN

Çin'in Hubey eyaletindeki Yangtze Nehri'nde 456 kişiyi taşıyan yolcu gemisinin batması sonucunda 431 kişi öldü, 11 kişi kayboldu.

4 HAZİRAN

Gana'nın başkenti Akra'da bir benzin istasyonunda meydana gelen patlamada 150 kişi hayatını kaybetti.

5 HAZİRAN

Diyarbakır İstasyon Meydanı`nda düzenlenen HDP mitinginde, art arda 2 patlama oldu. Olayda 4 kişi ölürken 100`de fazla kişi ise yaralandı.

7 Haziran

25. dönem milletvekillerini belirlemek için yapılan milletvekili genel seçimlerinde açıklandı. Hiçbir partinin hükümeti kurmak için gerekli çoğunluğu alamadığı seçimde, AK Parti yüzde 40,8 oy oranıyla 258, CHP yüzde 25 ile 132, MHP yüzde 16,3 ile 80, HDP yüzde 13,1 ile 80 sandalye kazandı. Seçimlere bağımsız olarak giren adaylardan ise seçilen olmadı.

9 HAZİRAN

Diyarbakır'da faaliyette bulunan Yeni İhya Der başkanı PKK tarafından düzenlenen silahlı saldırı sonucu şehit oldu. Aytaç Baran, 6-8 Ekim saldırılarında katledilen Yasin Börü'nün hocasıydı.

-Düzenlenen silahlı saldırı sonucu şehit edilen Diyarbakır Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran`ı sevenleri yalnız bırakmadı. Hastane önünde toplanan binlerce kişi tekbir ve sloganlar atarak HDP/PKK`yi lanetledi.

-Diyarbakır'da Yeni İhya-Der başkanı Aytaç Baran'a düzenlenen suikastın ardından çıkan olaylarda PKK`ye yakınlıklarıyla bilinen 4 kişi öldü.

10 HAZİRAN

Diyarbakır`da düzenlenen suikastla katledilen Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran binlerce seveni tarafından ebediyete uğurlandı.

14 HAZİRAN

Diyarbakır`da uğradığı suikast sonucu katledilen Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran, katledildiği yerde anıldı. Anmada Aytaç Baran'ın 6-8 Ekim olaylarında İhya Der'e saldırmak için toplanan kalabalığı yaptığı konuşmayla dağıttığına dikkat çekildi.

16 HAZİRAN

Mısır mahkemesi, "Büyük casusluk" olarak bilinen davada, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Muhammed Bedii dahil 17 kişiyi müebbet hapis cezasına çarptırdı. HAP Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır ile Cumhurbaşkanlığı Sekreteri Ahmed Abdulati'nin içinde bulunduğu 16 kişinin ise idamına hükmetti. Mahkeme, "Hapishaneler baskını" davasında da Mursi, Bedii ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de aralarında bulunduğu 100 kişiye idam cezası, 21 kişiye müebbet cezası verdi.

17 HAZİRAN

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Ankara'da tedavi gördüğü Özel Güven Hastanesi'nde kalp ve solunum yetmezliğinden hayatını kaybetti.

18 HAZİRAN

KPSS'de usulsüzlük iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan zanlılardan 15'i tutuklandı.

21 HAZİRAN

İslam ümmetinin içinde bulunduğu son süreç hakkında değerlendirmelerde bulunan Hizbullah Cemaati Rehberi Edip Gümüş, İslam düşmanı bütün zalimlerin ortak hedefinin tüm Müslümanlar olduğuna dikkat çekerek, Müslümanların birbirlerine karşı olan sorumluluklarıyla ilgili önemli mesajlar verdi.

-Pakistan'da 20 Haziran'da başlayan aşırı sıcak dalgası, ilerleyen günlerde bin 400'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

25 HAZİRAN

IŞİD'in Kobani'de düzenlediği canlı bomba saldırılarında çok sayıda kişi ölürken onlarca kişi yaralandı.

26 HAZİRAN

Hindistan'ın batısındaki Gujarat`ı etkili olan muson yağmurlarında 81 kişi hayatını kaybetti.

- Tunus'un Susa kentinde, turistik bir otele düzenlenen saldırıda 39 kişi öldü, 38 kişi yaralandı.

- Kuveyt'in başkenti Kuveyt'in Savabir bölgesindeki İmam Sadık Camisi'ne cuma namazı sırasında düzenlenen saldırıda 27 kişi hayatını kaybetti.

30 HAZİRAN

Endonezya hava kuvvetlerine ait bir nakliye uçağının Kuzey Sumatra eyaletinin başkenti Medan'da şehir merkezine düşmesi sonucu 142 kişi hayatını kaybetti.

6 TEMMUZ

Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde tarım işçilerin taşıyan kamyonetin karşı yönden gelen TIR'la çarpışması sonucu 15 tarım işçisi hayatını kaybetti.

20 TEMMUZ

Şanlıurfa`nın Suruç ilçe merkezinde bulunan Amara Kültür Merkezi önünde bir canlı bombanın kendini patlaması sonucunda 31 kişi öldü, 104 kişi ise yaralandı.

9 AĞUSTOS

Özellikle Fıkıh ve Tefsir konularında yazdığı çok değerli eserleri ile İslam dünyasında yakından tanınan Suriyeli İslam âlimi Prof. Dr. Şeyh Vehbe Mustafa Zühayli, 83 yaşında Hakk`ın rahmetine kavuştu.

13 AĞUSTOS

Başkent Bağdat'ın Sadr semtinde bomba yüklü kamyonla Pazar yerine düzenlenen saldırıda ilk belirlemelere göre 60 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 200 kişi yaralandı.

2 EYLÜL

Avrupa`ya sığınmaya çalışan mültecilerin teknesinin batması sonucunda Aylan Kurdi adlı bir bebeğin cesedi Bodrum kıyılarına vurdu. Dünya gündemini değiştiren bu üzücü olayda gözler bir anda mülteci krizine çevrildi.

3 EYLÜL

Yemen'in başkenti Sana'da bir camiye düzenlenen bombalı saldırıda 32 kişi katledildi.

7 EYLÜL

Genelkurmay Başkanlığı, Dağlıca'da zırhlı araçların geçişi sırasında düzenlenen saldırıda 16 askerin hayatını kaybettiğini, 6 askerin yaralandığını bildirdi.

15 EYLÜL

Muğla`nın Bodrum ilçesinde yasa dışı yolardan yurt dışına geçmeye çalışan göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu 22 kişi hayatını kaybetti.

24 EYLÜL

Mina`da meydana gelen izdihamda 753 hacı öldü,  800`ün üzerinde kişi de yaralandı.

24 EYLÜL

Kurban eti dağıttıkları sırada PKK`lilerce hunharca katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının anısına başlatılan ‘Yasin Börü'nün ulaştıramadığı kurban etlerini sizler ulaştırın' kampanyası kapsamında Kurban Bayramı`nda birçok ilde fakir ve yoksullara kurban eti dağıtıldı.

10 EKİM

KESK, DİSK gibi sendikaların da aralarında bulunduğu kimi siyasi parti ve STK'ların Ankara`da düzenlediği miting öncesinde patlama yaşandı. İki canlı bombanın kendini patlatması sonucunda 102 kişi hayatını kaybetti.

31 EKİM

Mısır`ın Şarm el Şeyh kentinden Saint Petersburg kentine gitmek için havalanan Rusya uçağı Sina Yarımadası`na düşmesi sonucunda 17`si çocuk 217 yolcu ve 7 mürettebat öldü.

1 KASIM

1 Kasım genel seçimlerinde AK Parti yüzde 49,48 oy alarak iktidar partisi oldu. CHP, yüzde 25,31; MHP, yüzde 11,90; HDP ise yüzde 10,75 oy aldı. AK Parti 317 milletvekili çıkarırken, CHP 134; MHP 40; HDP 59 milletvekili çıkardı.

5 KASIM

Aralarında emekli Albay Cemal Temizöz ile Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ`ın da bulunduğu 8 tutuksuz sanık, 20 faili meçhul cinayetiyle yargılandıkları davadan beraat etti. Karar, kamuoyu tarafından kaygı verici olarak bulundu.

12 KASIM

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir alışveriş merkezinin önünde düzenlenen iki intihar saldırısında en az 41 kişinin öldüğü, 200 kişinin de yaralandığı bildirildi.

14 KASIM

Fransa'nın başkenti Paris`te 6 noktada art arda gerçekleşen silahlı ve bombalı saldırılarda 130 kişi öldü, 350`den fazla kişi de yaralandı.

24 KASIM

Suriye sınırında, Türkiye hava sahasını ihlal eden Su 24 tipi Rus savaş uçağı düşürüldü. Uçağın düşürülmesi iki ülke arasında krizlere neden oldu.

26 KASIM

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan ve halk tarafından 'Dört Ayaklı Minare' olarak bilinen Şeyh Mutahhar Caminin minaresi çatışmaların hedefi oldu.

28 KASIM

Diyarbakır`da polis ile PKK`liler arasında, Balıkçılarbaşı semti dört ayaklı minare civarında yaşanan çatışmada yaralanan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, hayatını kaybetti.

1 ARALIK

Diyarbakır`ın Kulp ilçesinin Benin (Karaağaç) köyünde Kur`an-ı Kerim kursunda  çıkan yangında 6 öğrenci hayatını kaybetti.

2 ARALIK

ABD'nin California eyaletinde meydana gelen silahlı saldırıda 14 kişi öldü, 14 kişi yaralandı.

4 ARALIK

Mısır`ın başkenti Kahire`de bir restoranta düzenlenen molotoflu saldırıda 18 kişi öldü.

7 ARALIK

Diyarbakır`da sokağa çıkma yasağının olduğu bölgede yaşanan çatışmalarda, tarihi Fatih Paşa (Kurşunlu) Camii, alev alarak yandı. 1516-1520 yıllarında dönemin Diyarbakır Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve kubbelerinin kurşunla kaplı olması nedeniyle "Kurşunlu" diye de anılan, Diyarbakır'daki ilk Osmanlı eseri camii, daha önce de yaşanan çatışmalarda uzun namlulu silahların hedefi olmuş, caminin kapı, duvar ve camları zarar görmüştü.

14 ARALIK

Nijerya ordusunun Nijerya İslami Hareketi Lideri Şeyh Zakzaki`nin evine düzenlediği saldırıda 15 Müslümanın katledildiği, 30`u aşkın kişinin de yaralandığı belirtildi.

22 ARALIK

Yunanistan Meclisi Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da katıldığı oturumda Filistin'in tanınması için oylama yaptı. Oylama sonucunda Filistin devlet olarak tanındı.

24 ARALIK

Merkez Yenişehir ilçesinde polise düzenledikleri saldırının ardından öldürülen 3 PKK'liden biri olan Sezgin Demirok'un, geçtiğimiz Haziran 2015`te katledilen Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran'ın aranan katil zanlısı olduğu ortaya çıktı.

31 ARALIK

Türkiye sınırındaki Kamışlo`da düzenlenen 3 ayrı bombalı saldırıda 17 kişinin öldüğü bildirildi.

- Akit Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Karakaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan gezisini takip etmek üzere bulunduğu Medine`de, kaldığı otelde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir