• DOLAR 32.579
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2416.817
  • ...
İlm`ul Rical / Cerh ve Ta`dil
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İbrahim Dağılma / İnzar  Dergisi – Aralık 2015 (135. Sayı)
 
Hamd, Âlemlerin Rabbi Allah`a; salât ve selam yolumuzun rehberi, canımızın cananı Hz. Muhammed aleyhis-selam`a olsun!

Bir Müslüman için yol kılavuzu ikidir: Kur`an-ı Kerim ve Sünnet-i Seniyye.

Sünnetin Kur`an`dan sonra başvurulacak ikinci kaynak olması ve Kur`an`ın pratiğe geçirilmesi açısından da hadis ilminin bilinmesi gerekliği gün gibi ortadadır. Kur`an ayetleri, İlahi bir vaad ve taahhütle korunma altına alındığı için bize hiç bozulmadan ulaşmış ve kıyamete kadar da bozulmadan ulaşacaktır; bunun için Kur`an`ın orijinalliğini araştırmaya gerek yoktur; ama sünnetin bize ne doğrulukta ulaştığını araştırmak gerekir ve bu da hadis ilimlerinin konusu olmuştur.

Bugün İslam`a gönül vermiş, onu kendine dert edinmiş her Müslüman`ın hadis ilimlerine dair temel bilgileri bilmesi gerekir. Nasıl ki matematikte dört işlemi bilmek, insanı matematik uzmanı yapmıyorsa, temel hadis usulü bilgilerini bilmek de bir Müslüman`ı muhaddis yapmayacaktır. Ama yine de bu bilgiler, hadis öğrenirken, hadis eserlerine bakarken, onların sağlıklı ulaşıp ulaşmadığını anlamada yardımcı olacak, o kişiyi hadis/haber alma ve verme şuuru ile donatacaktır.

Hadis ilmi deyince ilk olarak akla ilm-u dirayet-il-hadis gelir. Bu ilim dalında hadisin kuvvet derecesi, doğruluğu, bizlere sağlıklı bir biçimde ulaşıp ulaşmadığı araştırılır.

Hadis ilimlerinden bir diğeri de ihtilaf-ul-hadis`dir. Bu ilim dalı sıhhaten aynı kuvvette olup birbiri ile uyuşmayan iki hadis arasındaki ihtilafı çözmekle meşgul olur. Bu durumlarda muhaddis ve...
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir