• DOLAR 32.373
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2322.24
  • ...
Dışişleri Bakanlığı`ndan ‘yaralı değişimi` açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin, 28 Aralık'ta gün boyu süren bir operasyonla, Suriye`de uzunca zamandır karşıt taraflarca kuşatma altında tutulan, Şam`ın kuzeybatısındaki Zabadani ile İdlib`in kuzeydoğusundaki Fua ve Kafer Haya bölgelerindeki yaralıların, refakatçileriyle güvenli bir şekilde değişiminin yapılmasına yardımcı olduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Zabadani`den 126 kişinin, Lübnan üzerinden Türkiye'ye intikalinin akabinde Suriye`ye geçişi ile Fua ve Kafer Haya`dan 338 kişinin de Türkiye üzerinden Lübnan`a intikali için gerekli lojistik destek verildi ve geçişin güvenli şekilde yapılması sağlandı.

Yaralıların ve beraberindekilerin, Türk Hava Yolları'dan sağlanan uçaklarla Lübnan`a ve Türkiye`ye nakledildiği bildirildi.

BM'nin bir süre önce bu konuda Türkiye'den yardım talep ettiğinin belirtildiği açıklamada, "Türkiye de bu çağrıyı yanıtsız bırakmamış, müzakerelere veya varılan anlaşmaya taraf olmamakla birlikte, tarafların karşılıklı rızasıyla uygulanacak işlemin hayata geçirilmesi için her türlü yardım ve katkıyı sağlamış, değişim işleminin sağlıklı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için azami özen ve gayret göstermiş ayrıca BM ve Lübnan makamlarıyla da gereken eşgüdümü yürütmüştür" ifadesi kullanıldı.

"Türkiye, bu yöndeki çabalara her zaman en güçlü desteği verecektir"

Türkiye'nin bu değişim operasyonuna verdiği destekle bir nebze de olsa Suriye'de halkın acılarını dindirmeyi hedeflediği ve bu ülkede hiçbir etnik ve dini fark gözetmediğini bir kez daha ortaya koyduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Temennimiz, Suriyelilerin acılarının bölge bölge, mahalle mahalle, aile aile ya da fert fert dindirilmesinden ziyade, Suriye`de bir an önce  kalıcı bir siyasi çözümün hayata geçirilmesiyle Suriye`nin hak ettiği huzur, barış ve istikrarın yeniden tesis edilmesi ve Suriye halkının el ele ve güven içinde aydınlık bir geleceğe doğru yürümesidir. Türkiye, bu yöndeki çabalara her zaman en güçlü desteği verecektir."

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir