• DOLAR 32.513
  • EURO 34.951
  • ALTIN 2438.846
  • ...
Gıda sektörünün en önemli problemi merdiven altı üretimdir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep`in gıda sektöründe ‘Gastronomi` kenti unvanını alan bir şehir olduğunu belirten Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı, kent gıda üretimi yapan esnafların bu konuda daha hassas olması gerektiğini belirtti.

Ucuz satılan tatlı ve baklavaların insan sağlığını tehdit ettiğini söyleyen Bayrakçı, Antep baklavasının uluslararasında tescillendiğini ve merdiven altı diye tabir edilen sağlıksız ortamlarda ve kaçak yollarla üretim yapan satıcıların engellenmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Merdiven altı olarak tabir edilen işletmelerde üretilen baklavanın insan sağlığını önemli ölçüde tehdit ettiğini ifade eden Bayrakçı, bu tür işletmelerin aynı zamanda Gaziantep`in ve baklavasının adını lekelediklerini belirtti.

Baklavanın Gaziantep ile özdeşleşen önemli bir marka olduğunu, Antep baklavasının ürününün sınırları aşarak, bir dünya tatlısı olduğunu vurgulayan Bayrakçı, “Gaziantep baklavasının Türkiye ve dünyada tescil marka çalışmasını da yaptık. Baklava sektörü çok ciddi bir şekilde tutulan bir sektör haline geldi.” dedi.

“Gaziantep`in ve baklavasının adını lekeliyorlar”

Gaziantep ile özdeşleşen, Antep baklavasının tutulmasında Gaziantepli üye ve ustalarının alın teri ve göz nuru olduğunu belirten Bayrakçı, “Şimdi bu ustalarımız hakkını vererek baklava üretirken, bir taraftan da merdiven altı dediğimiz kalitesi, kullandığı ürünün ne olduğu bellisiz ürünler türemeye başladı. Bunlar fiyat kırarak sektöre girmeye çalışıyorlar. Bu da Gaziantep`in ve baklavasının adını lekeliyor.” ifadelerini kullandı.

“Bizim bu kentin kaliteli ürününü hep birlikte korumamız gerekir”

Bu konuda ciddi çalışmalarının olduğunu belirten Bayrakçı, sadece oda olarak kendi çalışmalarının yeterli olmadığını söyleyerek bu konuda Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyelerle Tarım ve Sağlık il Müdürlüklerine çağrıda bulundu.

 Bayrakçı, “Bizim, bu kentin kaliteli ürününü hep birlikte korumamız gerekir. Bizler baklavamızı hep birlikte korumalıyız. Gaziantep baklavası adı altında, bu baklavada kullandığı malzemeler ne olduğu belirsiz çeşitli şeylerde duyuyoruz. Bu satıcıların bir belgeleri yok. Bunlar tamamen kayıt dışı yerlerde yapılıyor. Eğer bizler esnafımız ve diğer yetkili kurumlarla koordineli olarak çalıştığımız zaman bu kalitesiz veya ne olduğu belirsiz baklava ve diğer sektörlerimize olumsuz katkılar sağlayan işyerlerinin disipline edilmesi ve kapatılması yönünde çalışmalarımız olacaktır.”şeklinde konuştu.

Merdiven altında üretilen sağlıksız ve marka ürünlerin taklitlerine dikkat edilmesini de sözlerine ekleyen Bayrakçı, vatandaşları ucuz ve sağlıksız ortamda imal edilen ürünlerden uzak durmaları konusunda uyardı. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir