• DOLAR 32.499
  • EURO 34.62
  • ALTIN 2480.307
  • ...
`Yeni yıla şükürle girmeliyiz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaklaşan yeni yıl ve bu günlerde işlenen haramlara dikkat çeken Şırnak İl Müftüsü Ahmet Özkan, bir Müslümanın yılbaşı için kutlama ve şans oyunların bulaşmasının düşünülemeyeceğini ifade etti. Özkan, yeni yıla şükür, muhasebe ve tefekkürle girilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Müslümanların zamana çok önem vermesi gerektiğini ifade eden Müftü Özkan, “Bir  mümin için imandan sonra en kıymetli değer zamandır. Önümüzde günlerde içinde 2015 yılını bitirip nasipse 2016 yılına gireceğiz. Bu, bize zamanın ne kadar kıymetli olduğunu, yıllarımızın birer buz kalıbı gibi eridiğini gösteriyor. Rüzgâr vuruyor, güneş vuruyor, eriyor ama ona yetişirsen heder olmaktan kurtarırsın. Bir Mümin için yıllar, aylar, saatler hatta dakikalar bile çok önemlidir. Bir yıl biterken artık düşünüp muhasebe etmemiz, geçen bir yılın ne kadar değerli olduğunu anlamamız gerekiyor. Cenab-ı hak bize 2016`yı lütfetti, bizi ulaştırdı. Bu nimeti nasıl karşılamamız gerekiyor? Geniş bir metanetle Allah`a şükrederek, hamd ederek, ibadetle, zikirle geçirmemiz birde geçen bir yılın muhasebesini yaparak kaza namazımızı kılarak geçirmemiz lazımdır.” dedi.

Yılbaşı gecesinin diğer gecelerden farkının olmaması gerektiğini ifaden eden Müftü Özkan şöyle dedi:

“O gün diğer geceler gibi olmalı, o geceye münhasır herhangi bir etkinlik olmamalı çünkü dinimiz bunu haram kılmıştır. Peygamber Efendimiz bir geceyi ihya etmeden bahsederken yatsı ve sabah namazını cemaatle kılan o geceyi ihya etmiştir buyuruyor. Yani biz o gece mümkün mertebe yatsı ve sabah namazını cemaatle kılarsak inşallah o geceyi güzel şekilde değerlendirmiş olacağız. Her zaman kılmakta gayret edelim ama özellikle o gece kılmaya çalışalım “

‘Nasıl inanırsanız öyle yaşarsınız`

“Bazı insanların, Noel dediği çamların kesildiği, evlerin çamlarla süslendiği olaysa İslam dini ile yakından uzaktan hiçbir ilgisi yoktur “  diyen Özkan, açıklamasının devamında “Biz bütün Peygamberlere iman ediyoruz. Hz. İsa efendimize, Hz.Muhammed efendimize, Hz. Musa efendimize iman ediyoruz ve onlar başımızın tacıdır. Hz. İsa efendimizin doğduğu gün de mübarek bir gündür ama yılbaşı ile Noel`in hiçbir ilgisi yok. ‘Nasıl inanırsanız öyle yaşarsınız` diye bir söz var, bu söz doğrudur çünkü insanlar başkasına benzeye benzeye kendi benliğini ve kendi esaslarını unutmuş olur. Bizim hiç kimseyi taklit etmeye ihtiyacımız yok. Bizim dinimiz Kur`an ve sünnetimiz var ve biz onun emirleri ile mükellefiz. Biz ahiret için daha fazla azık toplayabilir miyiz onun derdinde olmamız lazım.” ifadelerini kullandı.

Allah`a, bizi yeni bir yıla kavuşturduğu için şükretmemiz gerektiğini ifade eden Özkan, geçmiş yılın muhasebesini yaparak var olan eksiklik ve hataların bir sonraki yılda yapılmaması için gayret sarf edilmesi gerektiğini, ömrün bereketinin ve yaşamın iman dolu olmasının ancak bu şekilde olacağına işaret etti.

Yılbaşında oynanan piyango ve şans oyunlarına da değinen Özkan, “Malumunuz yılbaşı denilince akla piyango ve şans oyunları gelir ama İslam dini her türlü şans oyununu kumarı yasak etmiştir, haram kılmıştır. Ter dökmeden, adını koymadan, emek harcamadan kazanan para haramdır. Allah Maide suresinde fal oyunları, şans ve emek harcamadan kazanan paranın haram olduğunu buyuruyor. Allah`a iman eden bir müminin zaten piyango şans oyunları ve yılbaşını kutlaması düşünülemez. Ülkemiz, bölgemiz bu kadar sancılı bir dönemden geçerken, Mahkeme-i Kübra`da duracağını bilen bir müminin parasını, zamanını, sıhhatini boş şeylere harcaması ve yılbaşında umutlarını şans oyunlarına bağlaması düşünülemez.” dedi.

Konuşmasının sonunda Özkan,  2016 yılının Kur`an ve sünnet ışığında, yılın ibadetle taatla kul olma bilinciyle hareket eden kullarından eylemesini yeni yılın İslam âlemine, ülkemizde hususen bölgemizde yaşanan nahoş olayların da bitmesini temenni etti. (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir