• DOLAR 32.538
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2433.102
  • ...
Esma-ül Hüsna`dan El Habir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Nevin Yapıcıoğlu / Nisanur Dergisi - Aralık 2015 (49. Sayı)
 
Bismillahirrahmanirrahim.

El-Habir ism-i şerifi “her şeyin iç yüzünden, gizli taraflarından haberdar olan” manasındadır.

Cenab-ı Hakk bütün varlıkların künhüne vakıf olandır. Hakikatlerinden, mahiyetlerinden, sırlarından hakkıyla haberdardır. Hiçbir şey gizli kalmayacak şekilde hallerini bilendir.

Habir ismi mana olarak Alim ismine yakın olmakla beraber aralarında şöyle bir fark vardır. Alim; ezeli, ebedi ve ihatalı ilmin sahibidir, her şeyi her haliyle bilendir. “İlim gizli ve bâtini şeylere izafe edildiğinde o ilme hibre (haberdar olma) sahibine de habir denilir.” (1) Alim ismi mana olarak kapsamlı ve umumi iken Habir isminin manasında ise hususiyet söz konusudur.

Sınırsız ilim, kudret, sem` ve basar gibi kemal sıfatlarla muttasıf olan Habir, varlıkların ve olayların iç yüzünden ve sırlarından haberdardır. Bu sıfatlarla sebepler dairesini her yönden kuşatmıştır. Yaratan, yaratmaya devam eden ve idare eden O (CC) olduğuna göre kâmil manada Habir de O`dur. O (CC)`nun bildiklerinde bir eksiklik, kusur ve yanılma asla düşünülemez. Hiçbir sır, ilminden saklı kalamaz. Sınırlı, kayıtlı ve mahlûk sıfatlara sahip olan varlıklara göre en gizli olan ...
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir