• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Roboski katliamının 5. yıl dönümü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şırnak'ın Uludere (Qileban) ilçesi Gülyazı (Bujeh) ve Roboskî (Ortasu) köylerinde, Silahlı Kuvvetlere ait savaş uçakları tarafından bomba yağdırılması sonucu çoğunluğu çocuk 34 sivilin hayatını kaybettiği Roboski katliamının üzerinden 5 yıl geçti. Katliamın yıldönümünde düzenlenen farklı etkinliklerle mağdurlar anılıyor.

Devlet tarafından verilen tazminatı reddeden aileler, sorumluların bulunmasını istiyor. Ancak aradan geçen 5 yıla rağmen sorumluların yargı önüne çıkarılmaması ailelerin acılarını daha da arttırıyor.

2011`in Aralık ayında yaşanan olayda köylüler her zamanki gibi ailelerini geçindirmek için gece saatlerinde Irak tarafına geçmiş, dönüş yolunda ise katliam yaşanmıştı. Köylüler Türkiye sınırına doğru ilerlerken iddialara göre askere, gelenlerin PKK`li olduğu yönünde istihbarat verildi. Bunun üzerine havalanan savaş uçakları dönüş yolundaki köylülere bomba yağdırmaya başladı. Bombardımanda çoğunluğu 15-20 yaş arasındaki 34 köylü hayatını kaybetti, bir köylü ise sağ kurtuldu.

Katliamın ardından hükümetin uzun süre sessiz kalması tepkileri daha da arttırırken ortaya atılan iddialar da gereği gibi araştırılmadı. Mağdurlardan resmi olarak özür dilenmezken, aileler verilen tazminatı reddederek sorumluların bulunmasını istedi. Ama tüm çağrılara rağmen sorumlular ortaya çıkarılmadı.

Olayı araştırmak için TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu'nun hazırladığı raporda olayın kasten yapıldığına yönelik olarak herhangi bir delil elde edilemediği yönünde kanaat bildirilmesi kimseyi tatmin etmediği gibi tepkileri daha da arttırdı.

Olayın ardından hükümetin sessizliği, mağdurlardan özür dilenmemesi ve sorumluların ortaya çıkarılmaması PKK`ye mesafeli olan köylüleri adeta örgütün kollarına itti. Ailelerin acısını istismar eden PKK, düzenlediği birçok eylemde haklarını savunduğu gerekçesiyle köylüleri öne sürdü. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir