• DOLAR 32.555
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2426.831
  • ...
Ebeveynlere, `çocukların yabancı cisim yutma` uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman`da bir hastanede görev yapan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. Oktay Aslaner,   son 4 ay içerisinde 13 çocuğun yemek borusundan, 61 çocuğun da soluk borusundan yabancı cisim çıkardığını belirterek, çocuklarda soluk borusuna kaçan yabancı cisimlerin ölümle sonuçlanabileceğini konusunda ebeveynlere uyarılarda bulundu.

 Bu hastaların neredeyse tamamının 7 ay ile 11 yaş arası çocuklardan oluştuğunu belirtilen Aslaner, “İşlemlerin tamamı komplikasyonsuz olarak gerçekleştirildi. Çıkarılan yabancı cisimler, saç tokası, mandal, kalem arkası, metal kolye, tespih tanesi, mısır tanesi, karpuz çekirdeği gibi oldukça çeşitlilik gösteren maddelerdir. Çocuklarda soluk borusuna kaçan yabancı cisimler ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu tip yabancı cisimler soluk borusunda tıkanmaya neden olmakta ve hastaneye yetiştirilebilen çocukların önemli bir kısmında beynin oksijensiz kalması sonucu  bitkisel hayatta, şuurları kapalı ve bakıma muhtaç şekilde geçirmektedirler. Yemek borusuna kaçan yabancı cisimler ise yüksek bir oranda yemek borusunda yırtılmalara yol açabilmekte ve yemek borusu yırtılmaları ise ölümle sonuçlanabilmektedir.” dedi.

Yemek borusunun tamirinin ise oldukça ağır bir ameliyat ile yapılabildiğini vurgulayan Aslaner, “Bu ameliyat  da yine belli bir oranda hayati risk içermektedir. Bölgemizde oldukça fazla olan yabancı cisim aspirasyonlarını önlemenin en etkili yolu, özellikle annelerin bu konuda oldukça dikkatli ve duyarlı olmalarıdır. İleride telafisi mümkün olmayan acılar yaşamamak için anne ve babaların bu konuda çok daha dikkatli olmaları gerekir.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir