• DOLAR 32.518
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2432.922
  • ...
Bursa'da 'Batı, Türkiye ve İslam' konferansı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uludağ Üniversitesinde kısa bir zaman önce kurulan Genç Düşünce Topluluğu ilk etkinliğini gerçekleştirdi. Topluluk tarafından düzenlenen ‘Batı, Türkiye ve İslam’ konulu konferansa  konuşmacı olarak, İslam Hukuku Bölümü’nden Yard. Doç. Dr. Mehmet Salih Kumaş ve Strateji Düşünce ve Analiz Merkezi (SDAM) Başkanı Araştırmacı Yazar Abdulkadir Turan katıldı.

Uludağ Üniversitesi kampüsü içinde bulunan Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen program Mesut Biçim Hoca’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından programın açılış konuşmasını İslam Hukuku Bölümü’nden Yard. Doç. Dr. Mehmet Salih Kumaş gerçekleştirdi.

Değişik fakültelerden farklı öğrencilerin bir araya geldiğini söyleyen Yard. Doç. Dr. Kumaş, “Ben de bir ilahiyat fakültesi öğretmeni olarak, öğrenciliğimizde birçok şeyi yapmak isteyip de belki konjöktür şu anki kadar müsait olmadığı için yapamayan, fakat bu heyecanı taşıyan herkese çok ciddi anlamda saygı  ve desteği vermek zorunda olduğumu bir kez daha dile getirdiğim bir sürece girmiş oldum. İnşallah bu süreç, bu faaliyetlerimiz müteselsile düzenli olarak devam edecek.”şeklinde konuştu. 

Daha sonra söz alan Strateji Düşünce ve Analiz Merkezi (SDAM) başkanı araştırmacı yazar Abdulkadir Turan ise Batı, Türkiye ve İslam konusunu anlattı.

Batı ve İslam ilişkisinden söz eden Turan, “Bir kere İslam’ın Batı’ya yaşattığı bazı şoklar vardır. Bu şokların ilki de ve en büyük olanı, İslam’ın yayılma hızıdır. Mekke gibi küçük bir tüccar şehirde başlayan İslam büyümüş, Şam’a gelmiş peşinden Kudüs’e gitmiş, Mısır’a gitmiş, Sassani İmparatorluğu yıkılmış. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu kesimleri Diyarbakır, Mardin, Urfa tarafları, bunlar tamamen fethedilmiş. Batı o dönemde küçük, basit devletlerden oluşuyordu.  Şu andaki Arap körfez emirliklerinden oluşan devletler gibi bir şeydi.”dedi.

İslam’ın fetihler yaptığına ancak işgal etmediğine dikkat çeken Turan, “Galipsiniz ama fethediyorsunuz işgal etmiyorsunuz. Yıkmıyorsunuz, dağıtmıyorsunuz. Hala Hz. Muhammed’in (sav) o merhametini yanınızda taşıyorsunuz. Haddinizi aşmıyorsunuz. Diyorlar ki Hıttin savaşı sırasında muhaddisler sürekli hadis okurlardı. Hz. Resul’ün (sav) ervahını yanlarında hissediyorlardı. O’nu (sav) başlarında sürekli bir müfettiş olarak görüyorlardı.”ifadelerini kullandı.

Programın sonunda Genç Düşünce Kulübü Başkanı Yunus Yılmaz tarafından katılımcı Abdulkadir Turan ve Mehmet Salih Kumaş’a katılımlarından ötürü teşekkür plaketi verildi. (Zeki Aras/Sezer Özer –İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir