• DOLAR 32.555
  • EURO 34.931
  • ALTIN 2429.938
  • ...
'Enerjide alternatifimiz var'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen Müstakil Düşünceler Konferansı’nda konuşan Uludağ Üniversitesi  (UÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, Türkiye’nin enerjide alternatifinin olduğunu söyledi.

MÜSİAD Bursa Şubesi Dernek Merkezi’nde gerçekleşen konferansa, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Uludağ Üniversitesi  (UÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri, Uludağ Üniversitesi öğretim görevlileri ve çok sayıda iş adamı katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Gürses, üyelerine 64. Hükümetten beklentilerini sorarak bunu bir rapor halinde başta Başbakan olmak üzere bakanlar kuruluna sunduklarını söyledi.

Müstakil Düşünceler Konferansı’nda bir konuşma yapan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise üniversiteler ve STK’ların işbirliğinin gerekli olduğunu vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından UÜ İİBF Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, burada bir konuşma yaptı.

“Enerjide alternatifimiz var”

Enerji için Türkiye’nin alternatifinin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tayyar Arı, Rusya’nın, 83 farklı idari birimden meydana gelen ve içerisinde çok sayıda farklı etnik gruplar barından parçalanmaya müsait ve de enerji bağımlısı bir devlet olduğu söyledi.

Rusya’nın petrol gelirinin bir anda düştüğünü belirten Arı, “Bütçesinin yüzde 60’ı enerjiye bağımlıdır. Kırım’ın ilhakının hemen öncesinde petrolün varil fiyatı 120 dolardan 36 dolara düştü. Rusların petrolden geliri bir anda 240 milyar dolardan 75-80 milyar dolarlara geriledi.  Bu ciddi bir kayıptır. Petroldeki düşüşün 1-1,5 yıl daha böyle devam etmesi halinde Rusya’nın derin bir krize sürüklenmesini bekleyebiliriz.” diye konuştu.

“Katar gibi alternatif ülkelere yöneltebiliriz”

Türkiye'nin çok daha iyi durumda olduğunu ifade eden Arı, şöyle konuştu: “Biz enerji ihtiyacımızı kısa vadede olmasa bile Katar gibi alternatif ülkelere yöneltebiliriz. Kaldı ki 2018’den itibaren TANAP devreye girecek. 31 milyar metreküplük bir kapasitesi olacak. Bu, batılı finansörlerin içinde olmadığı Azerbaycan ve Türkiye ortaklığında bir projedir.”

Soru cevap bölümüyle tamamlanan konferansın ardından MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Gürses, UÜ İİBF Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı’ya katılımından dolayı teşekkür plaketi takdim etti. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir