• DOLAR 32.564
  • EURO 34.924
  • ALTIN 2430.102
  • ...

Son aylarda bölgede yaşanan çatışmalı sürecin bir an evvel sonlandırılması gerektiğini ifade eden Diyarbakırlı toptancı esnafı, aksi takdirde bölge esnafının ayakta duramayacağını belirtti. Esnafı ve halkı kimsenin düşünmediğini ifade eden esnaflar, devletin de PKK`nin de kendi hesaplarına geleni yaptığını söyledi.

Ticaretlerinin geçen yıla nazaran yüzde 50 düştüğünü ve yaşanan çatışmalardan dolayı 50 bin TL olan kazancının 10 bin TL`ye düştüğünü söyleyen toptancı esnafı Mahfuz Dulkadir, çatışmaların sadece kendilerini değil bütün esnafı etkilediğini söyledi.

Bölgeye huzurun gelmesini dileyen Dulkadir, şiddet olaylarının devam etmesi durumunda birçok esnafın işi yerini ve dükkânını kapatmak zorunda kalacağını ifade etti.

Sur`daki süreçten dolayı mağdur olan esnaflardan borcunu istemeye utandığını söyleyen Dulkadir,  “Onların da durumunu az çok biliyoruz, dükkânlarını açamıyorlar. Bu durumda onları arayıp paramızı nasıl isteyelim. Genellikle Şırnak, Silopi, Nusaybin, Silvan gibi birçok il ve ilçeyle çalışıyoruz. Bu gibi yerlerde yaşanan çatışma ve gerilimler haliyle bizi de etkiliyor.” dedi.

Esnafı ve halkı düşünen yok”

Diyarbakır esnafı olarak çok kötü ve zor bir süreçten geçtiklerini belirten Dulkadir, “Esnafa hiçbir yetkili sahip çıkmıyor, sesimizi kimse duymuyor, devlet de örgüt de hesabına geleni yapıyor. Esnafı, halkı düşünen yoktur. Parası olan işini bir şekilde yürütüyor. Devlet yetkililerine çağrım şudur. Yaşanan bu çatışmaların derhal son bulmasıdır.  Devlet bölgede yaşanan çatışmalarda zarar gören esnafa yardım etmelidir.”  diye konuştu.

Diyarbakır`ın bütün ilçelerine satış yaptığını belirten toptancı esnafı Sadık Tekin, 17 yıldır toptancılık işi yaptığını ve bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı ödemelerini yapamadıklarını belirtti.  Çatışmalı süreç başladığından bu yana işlerinin yüzde 50 düştüğünü ifade eden Tekin, ciddi sıkıntılar içerisinde olduklarını ifade etti.

Bölgede yaşayan olumsuzluklar yüzünden ticaret yapmak isteyenlerin tereddüt içerisinde olduğuna dikkat çeken Tekin, “Aylardır bölge esnafının kan ağlıyor, yaşanan sıkıntılar haliyle ilçelere ve bütün bölgeye yansıyor. Dolayısıyla biz de toptancı esnafı olduğumuz için satış yaptığımız noktaların kötü durumda olduğunu görüyoruz. Bu durum ister istemez bizi de etkiliyor. Bölgede yaşanan çatışmalı sürecin bir an evvel giderilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bölge esnafı ayakta duramayacaktır.” şeklinde konuştu.

“Bölge esnafı kan ağlıyor”

Gıda toptancısı olduğunu söyleyen Nuri Dağ ise vahim bir durum içerisinde olduklarını ve bir an evvel çatışmalı sürecin durdurulması ve bastırılması gerektiğini vurguladı.

Bölge esnafının kan ağladığını belirten Dağ, “Merkez Diyarbakır ve bütün ilçelerine satış yapıyoruz. Merkez dahi l ilçelerimizde iki günde bir kepenk kapatılıyor. Bu durumda bizi maddi manevi olarak rahatsız ediyor. Esnaf gerçek anlamda bitme noktasına gelmiş. Biz de toptancı esnafı olarak ne yapacağımızı şaşırmışız.” dedi.  (Yunus Sırat, Mustafa Kaynak - İLKHA)