• DOLAR 32.592
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2507.48
  • ...

Bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı esnafın mağduriyetleri hakkında değerlendirmelerde bulunan, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, bölgeye verilen destek paketinin yetersiz olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Sur başta olmak üzere esnaf kardeşlerimizin kayıpları giderilecek. 1 Aralık 2015'ten itibaren 3 aylık vergi ve sigorta beyannamelerini erteledik" ifadelerini kullanmıştı. Davutoğlu`nun açıklamalarını değerlendiren Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, bölgeye verilen destek paketinin yetersiz olduğunu belirterek, bu paketi ret ettiklerini söyledi.

Diyarbakır başta olmak üzere bölgede yaşanan çatışmalardan sadece esnafın değil, bütün insanların mağdur olduğunu belirten Ebedinoğlu, yaşanan çatışma ve sokağa çıkma yasağının bitmesini istedi.

Bölgede yaşanan çatışma sadece esnafı değil herkesi olumsuz yönde etkilediğini belirten Ebedinoğlu, “Bölgede yaşanan çatışmalar sadece esnafı değil bölgede yaşayan herkesi mağdur ediyor. Olaylara ekonomik boyutundan bakıldığında tabi ki esnaf ve tüccarları etkilemektedir. Bu yaşanan olaylardan etkilenen ekonomik tahribattan öte can kayıpları ve sosyal bir risk var. Bu tehlike boyutu bizim ekonomik kaybımızı ikinci plana ertelemektedir. Biz bölgede sadece ticaret yapmıyoruz aynı zamanda yaşıyoruz.” dedi.

“Başbakanın açıklamaları bizleri hayal kırıklığına uğrattı”

“İstihdam ve sosyal bir riskle karşı karşıyayız.” diyen Ebedinoğlu, daha sonra şöyle konuştu: “Bu riskleri yetkililerle de görüştük. Bu risk Diyarbakır ve bölgeyle sınırlı değildir. Bu risk ülkenin tamamına ve birçok metropol şehirlere de yansıyacaktır. Olayların yaşandığı bu süreçte birinci önceliğimiz biran önce bu silahların susmasıdır. Diğer isteğimiz ise ekonomik ve sosyal güvencelerin ivedili bir şekilde alınmasıdır. Çünkü biz aylardır bölgenin ekonomik bir destek paketinin verilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde hükümet yetkilileriyle görüşmelerimizde beklenti raporumuzu sunduk ancak Başbakanın bölge esnafıyla yaptığı açıklamaları bizleri hayal kırıklığına uğrattı.”

“Faizsiz krediyi bölgeye sunulursa esnafımız bundan faydalanır”

Esnafın borcunu ödeyemediği için bankalar nezdinde sabıkalı durumda olduğunu ifade eden Ebedinoğlu, “Yıllardır yaşanan bu olaylardan ve kepenk kapatmalardan dolayı esnafımız, tüccarımız bankalar nezdinde sabıkalı durumdadır. Örneğin Sur'da 20 günden fazladır kepenkler kapalıdır. Bu süre içerisinde esnaf aldığı malı satamadığı gibi çeklerin karşılığını da ödeyemiyor. Hükümet destek paketinde faizsiz krediyi bölgeye sunarsa esnafımız bundan faydalanır. Bankalar bölgeyi risk bölgesi olarak görmemektedir. Esnafın kullanmak istediği krediye en az 4 kefil istenmektedir. Bu batıda uygulanmayan bir sitemdir. Çifte standart yaşanıyor bu da devlete olan güveni biraz daha sarsıyor.” şeklinde konuştu.

“Hükümet yetkilileri olaylara Ankara'dan değil gelip bölgeden baksınlar”

Verilen destek paketlerinin yetersiz olduğuna dikkat çeken Ebedinoğlu,”Biz kendi isteğimizle bu olayların içerisinde değiliz. Devlettin sosyal sorumluluğu gereği vatandaşın hak ve hukukuna, menfaatine, ekonomisinde, sosyal durumuna ve eğitimine sahip çıkması gerekiyor. Biz serzenişimizi devlete yapıyoruz. Bölgeye verilen paketler yetersizdir. Hükümet yetkilileri olaylara Ankara'dan değil gelip bölgeden baksınlar. Olayın vahametinin ne kadar büyük olduğunu bir felaketin yaşandığı göz ardı edilmemelidir.” diye konuştu.

Ebedinoğlu, son olarak, esnafa verilen destek paketlerinin yetersiz olduğunu belirterek, bu paketleri ret ettiklerini söyledi. (Mustafa Kaynak, Yunus Sırat- İLKHA)