• DOLAR 32.522
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2425.22
  • ...
Orta Afrika`da seçimler ertelendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 27 Aralık'ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin ertelendiği bildirildi.

Geçici Devlet Başkanı Catherine Samba Panza, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, lojistik sebeplerden ötürü seçimlerin ertelendiğini belirtti. Seçimlerin 30 Aralık'ta yapılacağını ifade eden Panza, bu durumun seçim gündemini etkilemeyeceğini söyledi.

Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanması üzerine ülkede siyasi kriz çıkmıştı.

Ülkede 2003 yılında darbeyle iktidara gelen Hristiyan Cumhurbaşkanı Francois Bozize, isyancıların başkent Bangui'yi işgal etmesi sonucu 24 Mart 2013'te ülkeden kaçmıştı. İlk olarak Kamerun'a sığınan Bozize'nin Kenya ya da Uganda'da bulunduğu tahmin ediliyor.

Bozize'den sonra geçiş hükümetinin başına Müslüman Michel Djotodia seçilmişti. Djotodia'nın iktidara gelmesiyle Hristiyan anti-Balaka ile Müslüman Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Djotodia'nın ardından Catherine Samba Panza, 20 Ocak 2014'te geçiş süreci devlet başkanlığına seçilmişti.

Geçiş sürecini sonlandıracak genel seçim ve devlet başkanı seçimlerinde 2 milyon kişinin oy kullanması bekleniyor. Anayasa Mahkemesi, devlet başkanı seçiminde aralarında eski başbakanlar Anicet Georges Dologuele ve Martin Ziguele'nin de bulunduğu 29 adayın yarışacağını duyurmuştu.

Öte yandan, Müslüman eski Seleka grubunun en radikal kollarından Orta Afrika'nın Dirilişi'nin (FPRC) lideri Nureddin Adam, geçen hafta ülkenin kuzeydoğusunda, "Logone Cumhuriyeti" adıyla özerklik ilan etmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir