• DOLAR 32.514
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2427.748
  • ...
"Kayseri, tüketiminin iki katı elektrik üretecek"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kayseri'de üç OSB projesinden biri olan Güneş Enerjisi OSB'si için çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor. Proje için Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, OSB için düşünülen arazilerde incelemelerde bulundu. Başkan Çelik, "Kayseri bu projeyle enerjide kendi kendine yeterli, hatta sisteme enerji veren bir şehir durumuna gelecek" dedi.

Başkan Çelik, Bünyan'da bulunan Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketinin üretim şirketi olan Erciyes Enerji Üretim Sanayi A.Ş.'ye ait güneş enerjisi tesisleri ile Güneş Enerjisi OSB'si kurulması düşünülen arazilerde incelemelerde bulundu. Burada, açıklamalarda bulunan Başkan Çelik, halen 4 megawatlık sahada üretim yapılan tesislerde yatırımın devam ettiğini ve bittiğinde 11 megawatlık bir kurulu güce ulaşılacağını söyledi.

OSB için uygun arazi bulundu

Güneş Enerjisi OSB'si için düşünülen arazi hakkında da değerlendirmeler yapan Başkan Çelik, "Sayın Başbakanımızdan sözünü aldığımız Güneş Enerjisi Organize Sanayi ile ilgili arazileri gördük. Doğrusu çok güzel bir alan. Tarıma elverişli olmayan, kayalık, düz, rakımı yüksek olması nedeniyle güneşe yakın, havası temiz bir arazi. Bunların tamamı güneş enerjisi santraliyle ilgili olumlu özellikler. Dört ayrı parçadan oluşan ve 10 milyon m²'ye ulaşan bir arazi. İnşallah önümüzdeki günlerde taslak çalışmasını yapıp ilgili bakanlıklara sunacağız. Sanayicilerimizin birer megavatlık enerji santralleri yapabilecekleri yerler çıkaracağız. Bu arazinin bir avantajı da içinden Keban'dan gelen 380 bin voltluk enerji nakil hattının geçmesi. Bu olağanüstü bir avantaj. Buradaki kurulu güçle Keban Barajı'nı birlikte çalıştırmak mümkün olacak. Gündüz enerjiyi burası üretecek ve Keban Barajı üretimini azaltacak. Gece ise tam tersi olacak. Dolayısıyla Keban'ın baraj göletini bir depolama alanı olarak kullanma imkanına sahip olacağız. İnşallah gerekli izinleri alarak bürokratik işlemleri tamamlayıp bu araziyi yatırımcılarımıza açmayı planlıyoruz." dedi.

"Kayseri, tüketiminin iki katı elektrik üretecek"

Yapılan yatırımla Kayseri'nin elektrik ihraç eder duruma geleceğini de vurgulayan Başkan Çelik, "Güneş OSB'si sayesinde Kayseri enerjide kendi kendine yeterli, hatta sisteme enerji veren bir şehir durumuna gelecek. Bilindiği gibi Yamula Barajı ve bazı nehir santrallerimiz elektrik üretiyor. Ayrıca, rüzgar santralleri ve güneş enerjisi santralleri de var. Güneş OSB'yi de ilave ettiğimizde Kayseri, tüketiminin iki katı enerji üretecek.” diye konuştu. (Fatih Gültekin - İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir