• DOLAR 32.332
  • EURO 35.074
  • ALTIN 2279.523
  • ...
"Suriye krizi sürdükçe mülteci sayısı artar"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin Fransız Parlementosu ev sahipliğinde düzenlediği toplantıya katılan Türkiye milletvekilleri, mülteci ve göçmen krizine kalıcı ve insani çözüm bulunması konusunda görüşlerini anlattılar. 

50`ye yakın ülkeden milletvekillerinin davetli olduğu toplantıya Türkiye`den ise AK Parti Milletvekili Talip Küçükcan, CHP Milletvekili İlhan Kesici ve MHP Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu katıldı.

“‘Türkiye büyük fedakârlık yapıyor”

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ‘Göçmenler, Mülteciler ve Yerinden Edilmiş Kişiler Komisyonu` tarafından düzenlenen uluslararası konferansın ‘Mültecilerin Geldiği ve Vardığı İlk Ülkelerle İşbirliği ve Sürdürülebilir Çözümler` başlıklı oturumunda konuşan Milletvekili Talip Küçükcan, Türkiye'nin mülteciler sorununa başından beri insani yaklaşım gösterdiğini; etnik, mezhep ve dini kökenine bakılmaksızın bütün mazlumlara kucak açıldığını ve güvenli bir ortam sağlandığını söyledi.

Küçükcan, "Suriye krizinden sonra Türkiye'ye gelen 2,2 milyon sığınmacıya devlet ve halk duyarlı davranmış, şimdiye kadar 8 milyar dolar kaynak ayrılmış, sivil toplum kuruluşları seferberlik halinde insani yardım kampanyalarına katılmıştır. Avrupa ise ancak son zamanlarda bu büyük krize eğilmeye başlamıştır. Çünkü sığınmacılar Avrupa'nın da sınırlarına dayanmıştır. Avrupa hâlâ sınırlarına dayanan sığınmacılara kapılarını açıp açmama konusunda kararsız bir tutum içindedir." dedi.

“Avrupa sığınmacılara kapıyı açık tutmalı”

Türkiye'nin sığınmacılara açık kapı politikası uyguladığına dikkat çeken Küçükcan, batılı ülkelerin de sorumluluktan kaçmaması, Türkiye ile işbirliği yaparak bu büyük yükü paylaşması gerektiğini söyledi.

Sığınmacı sorununa kalıcı ve sürdürülebilir çözümler bulunabilmesi için sorunun ana kaynağını oluşturan Suriye krizine çözüm arayışlarının hızlandırılması gerektiğini dile getiren Küçükcan,  “Aksi takdirde Türkiye'ye yeni göçler kaçınılmazdır ve gelecek insanların bir kısmı Avrupa'ya gitmeye çalışacaktır. Bu nedenle bir taraftan kalıcı çözümler aranırken diğer taraftan da Suriye'de rejimin saldırıları ve şiddetten kaçanların Suriye sınırları içinde yerleştirilebileceği güvenli insani bölgelerin oluşturulması sağlanmalıdır. Türkiye krizin başlangıcından itibaren güvenli bölge ve insani koridor oluşturulması için çaba sarfetmiş ancak bu çabalara Avrupa destek vermemiştir. Bugün gelinen noktada Avrupa'nın da Suriye sorununa kalıcı çözümler üretmesi gerekmektedir. Türkiye ve AB arasında imzalanan Ortak Eylem Planı yükün paylaşılması açısından olumlu adım olmakla beraber Avrup'nın sorunu kökünden çözmeye ilişkin politikalar geliştirmesi gerekir." diye konuştu. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir