• DOLAR 32.367
  • EURO 35.184
  • ALTIN 2323.966
  • ...
Davutoğlu: 21.yy Afrika Yılı Olacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye`nin ev sahipliğinde Çırağan Sarayı`nda düzenlenen ``Türkiye-Afrika Ortaklığı Bakanlar Düzeyinde Gözden Geçirme Konferansı``nın ardından Davutoğlu, Afrika Birliği Dönem Başkanı Ekvator Ginesi Bakanı Eustaquio Nseng Esono ve Afrika Birliği Komisyonu temsilcisi Ramtane Lamamra`nın katılımıyla ortak basın toplantısı düzenlendi.


Toplantıda konuşan Davutoğlu, tarihi bir toplantının gerçekleştirildiğini belirterek, 2005`i Afrika yılı ilan ettiklerini ve bir açılım başlattıklarını söyledi.


Davutoğlu, Afrika Eylem Planı kapsamında bugün 1. bakanlar düzeyindeki Türkiye Afrika stratejik işbirliğini gerçekleştirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:
``53 Afrika ülkesi katıldı. 38 bakan düzeyinde katılım oldu. Türkiye ve Afrika olarak, dost ve stratejik anlamda konuları ele aldık. 21. yüzyılın Afrika yılı olacağına ve Afrika`nın yükselen bir aktör olarak öne çıkacağına inanıyorum. Biz, Afrika`nın bu yükselişinden bir Afrikalı olarak gurur duyuyoruz. Zira kendimizi Afrika`nın bir doğal parçası olarak görüyoruz, onlar da bugün bize böyle hitap ettiler. Aramızda herhangi bir psikolojik bariyer olmadığı gibi, kötü bir hatıra da yoktur. Bu toplantıyı, 21. yüzyılın en önemli stratejik işbirliği alanlarından biri olarak görüyorum.``

-``İlişkiler, 2008`den bu yana çok önemli bir ivme kazandı``-

Davutoğlu, Türkiye-Afrika ilişkilerinin 2008`den bu yana çok önemli bir ivme kazandığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

``Siyasal anlamda işbirliğimizin göstergesi olarak karşılıklı büyükelçiliklerimizin açılışında çok büyük bir ivme kazandık. Şu ana kadar 15 büyükelçilik açtık. 6`sı da açılmak üzere. Şu an 27 aktif büyükelçiliğimiz var. 2012`de bu sayı 33`e çıkacak. Bu 33 sayısıyla yetinmeyeceğiz ve inşallah bütün Afrika ülkelerinde bir temsilciliğimizin olmasına özen göstereceğiz. Aynı şekilde Afrika`dan da bize bir teveccüh var. Şu anda Ankara`da 17 Afrika büyükelçiliği var. 11 ülke de büyükelçilik açma talebinde bulundu. Afrika büyükelçiliklerinin sayısının 30`a ulaşmasını bekliyoruz.``

Bölgeyle ekonomik ilişkiler anlamında da önemli bir gelişim sağlandığını anlatan Davutoğlu, ``2014`e kadar Afrika ile ticaret hacmimizi 50 milyar dolara çıkarma hedefindeyiz. Kültürel anlamda da Türkiye, Afrika ülkelerine verdiği bursları artırmakta kararlıdır. Her yıl 200 milyon dolarlık bir fonu Afrika Birliğindeki kalkınma projelerine aktaracağız. Başta TİKA olmak üzere, bölgedeki tüm Türk şirketlerinin ve kurumlarının daha faal olmasına yardımcı olacağız`` diye konuştu.

Davutoğlu, THY`nin de Afrika`nın birçok bölgesine seferler düzenlediğini hatırlatarak, THY`ye teşekkürü bir borç bildiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, katılımcıları yarın memleketi olan Konya`ya, Şeb-i Arus törenlerini izlemeye götüreceğini kaydetti.


AA


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir