• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...
Putin: Türkiye ile anlaşmamız imkânsız görünüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, her sene sonu düzenlediği basın toplantısı için bu yıl da gazetecilerin karşısına geçti. Putin'in basın toplantısını 1392 gazeteci izledi Önceki yıllarda kısa da olsa açılış konuşması yapan Putin, bu yıl gazetecileri selamladıktan sonra hemen sorulara geçti.

Putin, Türkiye ile ilişkiler hakkındaki soruya "Mevcut Türk hükümetiyle anlaşmamız zor, hatta imkânsız görünüyor. Çünkü ortaklık kurulmuşken bizi arkamızdan vurdular" yanıtını verdi.

"Türkiye ne sandı?"
Türkiye ile Rusya ilişkileri hakkında konuşmaya devam eden Putin, "Türkiye yönetiminden birileri Amerikalıların bir tarafını yalamaya (İng. lick, Rus. лизнуть) karar vermiş olabilir" diye konuştu. Putin, "Türkiye ne sandı, oradan kaçacağımızı mı? Rusya öyle bir ülke değil. Suriye'de varlığımız tam tersine arttı" diye devam etti.

‘Türkiye şimdi Suriye`de uçsun da görelim`
Rusya`nın Suriye`nin hava savunma sistemini düzene soktuğunu ifade eden Putin, Türkiye`nin Suriye hava sahasında uçmadan önce iki kere düşünmesi gerektiğini söyledi. Putin, “Oradaki varlığımızı artırdık. Savaş uçaklarımızın sayısını artırdık. Şimdi S-400`ler var. Suriye hava savunma sistemlerini normale getiriyoruz, Buk savunma sistemini onardık” dedi.

Putin, “Türkiye eğer daha önce orada uçtu ve Suriye hava sahasını ihlâl ettiyse bile, şimdi orada uçsunlar da görelim” dedi.

'Hiçbir umut görmüyorum'
İlişkilerin tamiri için hiçbir umut görmediğini söyleyen Putin, ''Şimdi aramız bozuldu diye açık etmeyeceğim ama Türkler Antalya'da çok hassas konularda yardım istedi" dedi. Gazetecilerin "Türkiye'yle tren kaçtı mı? Erdoğan'ın durumu değiştirmek için yapabileceği bir şey yok mu?" şeklindeki sorusuna, "Başka devletler adına konuşamam. Yapılacak bir şey var diyorlarsa yapsınlar, henüz bir şey görmüş değiliz" yanıtını verdi.

Suriye hakkında
Suriye ve Irak'ta asıl sorunun petrol ticareti olduğunu söyleyen Putin, "İslamcı faktör ikinci planda kalıyor" diye konuştu. Putin, "Suriye'de sorunun tek çözümü siyasidir. Anayasa, seçimler ve sonuçların kabul edilmesi" diye devam etti.

"Suriye konusunda pozisyonumuz aynı, kendilerini kimin yöneteceğine sadece Suriye halkı karar verebilir" diyen Putin, Birleşmiş Milletler kararını desteklediklerini söyledi. Putin, "IŞİD'le savaşan gruplara da IŞİD'i vurarak destek oluyoruz, tıpkı rejime destek olduğumuz gibi" diye konuştu.

'Esed devam ettikçe biz de edeceğiz'
Gazetecilerin "Türkiye konusunda stratejimiz var mı yoksa dürtülerimizle mi hareket ediyoruz? Suriye'deki operasyonun sonu var mı" sorusuna Putin, Esed güçlerinin operasyonları devam ettikçe biz de askeri operasyonları sürdüreceğiz şeklinde yanıt verdi.

ABD Başkan Yardımcısı John Kerry'nin Moskova ziyaretinin olumlu geçtiğini belirten Putin, "ABD ve AB şu an Yakın Doğu'da, Yemen'de, Irak'ta olanlardan olağanüstü kaygılı. Ortak çözüm arıyoruz" diye konuştu.

'Fikir Hollande'ındı'
Rusya`nın “uzlaşılamaz” muhaliflerle de irtibat kurduğunu söyleyen Putin, “Bu fikir François Hollande`ındı. Suriye ordusuna IŞİD`e karşı mücadelede destek olabilmek için muhaliflerden bazılarıyla irtibat kurabilmeyi başardık.

'Kalıcı üsse ihtiyacımız yok'
Rus lider, ordusunun Suriye'de kalıcı bir üsse ihtiyacı olmadığını, zaten ülkesinin binlerce kilometre ötedeki hedefleri vurabileceğini ifade etti.

'İstikrar artacak'
Putin'e ilk sorulan soru ekonomik gidişat oldu. Rusya lideri, "Geçen sene krizden nasıl çıkacağımızı planlarken petrolü varili 100 dolar olarak hesaplamıştık, fiyat yarı yarıya düştü dedi. Rusya ekonomisinin krizin zirve noktasını atlattığını söyleyen Putin, "Bundan sonrası daha istikrarlı olacak" dedi.

'Hükümete güveniyorum'
Rusya Devlet Başkanı, "Doğru söyleyin, özellikle bu kriz döneminde hükümetin çalışmasından memnun musunuz? Değişiklik yapma ihtiyacı hissediyor musunuz" sorusuna, "Hükümetle birlikte çalışıyoruz, iyileştirmelere ihtiyaç var ama görev değişiklikleri olmayacak" yanıtını verdi.

'Kardeş halk Ukrayna'
Rus lider Putin, Ukraynalı bir gazetecinin söz istemesi üzerine "Kardeş halk Ukrayna..." diyerek gazeteciye söz verdi. Ukraynalı gazeteci, "Soru sorma fırsatı için teşekkür ederim, Türk olmasak da..." diyerek sitem etti. Putin de "Farkındayım" yanıtını verdi. Putin, 1 Ocak'tan itibaren Ukrayna'nın BDT serbest ticaret anlaşmasının dışında kalacağını söyledi.

"Ukrayna`ya yönelik yeni hiçbir yaptırım getirmeyeceğiz" diyen Putin, "Herkesin bunu duymasını istiyorum. Ticarette en sevilen ülkelere yönelik uygulamamız neyse ona geri döneceğiz. Donbas`daki milisleri de uzlaşmaları için ikna etmeye hazırız" diye konuştu.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir