• DOLAR 32.423
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2327.911
  • ...
Elazığ Müftüsü 'Bizim Yılbaşımız Hicri Yılbaşıdır'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Elazığ Müftüsü Peyami Güngör yaklaşan yılbaşı kutlamalarını  değerlendirdi.  

 Müftü Güngör, Müslümanların yılbaşının hicri yılbaşı olduğunun dikkatini çekerek, yaklaşan yılbaşında, geçen yılımızın muhasebesini yapmamız gerektiğini hatırlattı.   

Müftü Güngör konuşmasında,  “Ömrümüzün bir yılı daha geçmek üzere. Tabi insan ömrü çok değerli ve kıymetlidir. Cenab-ı Allah’ın insana vermiş olduğu en büyük nimet ve sermaye ömrüdür.  Bu ömür içerisinde insan ne yapabilecekse, bu zaman içerisinde yapacak veya ne kazanacaksa onu kazanacak, ne kaybedecekse bu ömür dediğimiz zaman içerisinde kaybedecektir. Bu yılların geçmesi bizi her zaman düşündürmelidir. Geriye dönüp bir muhasebe yapmamızı sağlamalıdır. Yani ömrümüzden bir yıl geçti ama bu bir yıl içerisinde biz neler yaptık veya yapamadık diye bir muhasebe yapmamız gerekiyor. Kendi kendimizi hesaba çekmemiz gerekiyor. Çünkü Peygamber Efendimiz  (sav),  ‘Ölmeden önce kendinizi muhasebe ediniz hesaba çekilmeden önce kendi kendinizi hesaba çekiniz’ diye buyurur. Dolayısıyla bu geçen yıllar, geçen zamanlar bize hep geriye dönüp kendimizi hesaba çekmemizi sağlamalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Yılbaşı kutlamalarının dinimizle bir alakası yoktur”

Yılbaşı kutlamalarının genellikle dünyada bilinen miladi takvime göre bir Ocak günü, miladi yılın yılbaşı  olarak kullanıldığını belirten  Müftü Güngör, “Bu kutlamaların dinimizde bir ilgisi bir alakası yoktur. Bunlar Hristiyan âdetidir. Hristiyanlar Hz. İsa aleyhi selamın doğumu 25 Aralık olmasına rağmen 1 Ocakta bu kutlamaları yaparlar. Bir ocakta bile olsa, bir peygamberin doğrumu bu şekilde aşırılıklarla, israfla bir takım yanlış ve hatalı davranışlarla kutlanamaz. Bu hiçbir dinde olacak bir şey değildir. Hele hele İslam Âleminin buna uyması Hristiyanlara uyarak bu günü bu şekilde eğlenceyle, içki ve kumar gibi dinimizde her zaman haram olan bir takım işlerle geçirilmesi asla tasvip edilemez, doğru şeyler değildir.” dedi.

“Siz hangi kavme hangi millete benzerseniz onlardan sayılırsınız”

“Bir Müslüman ömründen eğer bir yıl geçmişse düşünmelidir geriye bakmalıdır.” Diyen  Müftü Güngör,  “Her Müslüman bu günü kendisine ileride kendisine yol gösterecek, kendisini düzeltecek, yanlışlıklarını eksikliklerini ortaya koyacak bir düşünceyle bu geceyi ve bu günü geçirmelidir. Hristiyanlarda olduğu gibi israflarla, çam ağaçlarını kesmekle, Noel kutlamaları gibi böyle yanlış şeylere Müslümanların düşmemesi lazım. Çünkü Peygamber Efendimiz buyuruyor ki ‘siz hangi kavme hangi millete benzerseniz onlardan sayılırsınız.‘ Dolayısıyla biz onlara benzememeliyiz.” şeklinde konuştu.

“Bizim yılbaşımız hicri yılbaşıdır”

Müslümanların yılbaşının Hicri yılbaşı olduğunu belirten Müftü Güngör, “Bizim yılbaşımız hicri yılbaşıdır. Peygamber efendimizin Mekke’den Medine’ye hicret edişinin tarihidir. Ve biz bunu ancak Peygamber Efendimizi anarak, O’na salat selam getirerek ve o günleri kendimize tefekkür ederek, ibadet ederek geçiririz. Bu günler böyle kutlanır. Yoksa Allah’a isyan ederek içkiyle kumarla eğlenceyle yılbaşı kutlaması, bir Müslümanın ebetteki yapacağı bir şey değildir.” diye konuştu.(Sinan Bilici/Mustafa Daştan-İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir