• DOLAR 32.473
  • EURO 34.539
  • ALTIN 2475.239
  • ...

22’incisi düzenlenen ve 270 firmanın katıldığı Uluslararası Ayakkabı, terlik, saraciye ve yan sanayi fuarı, (GAPSHOES) Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen törenle açıldı.

Açılışa katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep’in ayakkabı sektöründe çok önemli bir üretim, pazarlama ve ticaret merkezi olduğunu ifade ederek, yakın coğrafyalarda yaşanan sıkıntılara rağmen ihracat dinamizmini ortaya koyabildiğini ve fuarlarla pazar çeşitlemesine gidebildiğini söyledi.

Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen 22’inci GAPSHOES Fuarı’na, Gaziantep’in yanı sıra Adana, Çorum, İstanbul, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Antakya, Samsun, Şanlıurfa ve İzmir’den 270 firma katıldı.

22’inci GAPSHOES, Ayakkabı fuarının açılış törenine, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı İbrahim Buğur, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve çok sayıda iş adamı ile davetli katıldı.

Fuarın açılış konuşmasını yapan Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya, fuarcılık alanında Gaziantep’in gönüllü elçisi olduklarını ve yapmış oldukları fuarlarla Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli ülkelerinde önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Daha sonra konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ayakkabı sektörünün geleneksel pazarların ötesine geçmesi gerektiğini belirterek, yakın coğrafyalarda yaşanan sıkıntılar dikkate alınarak, önemli bir ihracat seferberliği içerisinde olunması gerektiğini söyledi.

Geleneksel pazarların artık ötesine geçmemiz gerekiyor

Gaziantep’in ayakkabı sektöründe çok önemli bir üretim, pazarlama ve ticaret merkezi olduğunu ifade eden Şimşek, “Özellikle yakın coğrafyalarımızdaki sıkıntıları dikkate alırsak, çok önemli bir ihracat seferberliği içerisinde olmamız gerekiyor. Gaziantep bütün olumsuz koşullara rağmen bu dinamizmi ortaya koyabiliyor. Bu tür fuarlar ile pazar çeşitlenmesine gidebiliyor. Bizim geleneksel pazarların artık ötesine geçmemiz gerekiyor.”dedi.

Asya’yı yeniden keşfetmemiz gerekiyor

Ayakkabı sektörünün geleneksel pazarların ötesine geçmesi gerektiğini belirten Şimşek,  “Avrupa’da piyasa biraz toparlanabilir. Bizim geleneksel ve en önemli pazarlarımız Irak ve Rusya’da ve kısmen Suud’da bir takım sıkıntılar var. Bizim bu durumda rekabet koşulları yoğun olsa dahi Asya’yı yeniden keşfetmemiz gerekiyor. Avrupa’ya mal satan firmalarımızın oraya da mal satabilir noktaya geleceğine inanıyorum.”ifadelerini kullandı.

 Ayakkabı sektörüne yönelik aldıkları bazı tedbirlerin sektöre olumlu yansıdığını ifade eden Şimşek, Türkiye’nin temellerinin sağlam olduğunu, yapacakları reformlarla bunu daha da pekiştireceklerini sözlerine ekledi.

Bütün sektörleri olumsuz etkileyen ödenmeyen çek konusuna çözüm getirilmeli

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı İbrahim Buğur da konuşmasında, Ayakkabı sektörü başta olmak üzere bütün sektörleri olumsuz etkileyen karşılıksız çek konusunu dile getirdi.

Buğur, “Gaziantep’ten ithal edilen ayakkabının sıfır denecek kadar az olduğunu anlattı. Bu fuarlarla birlikte geçtiğimiz fuarlarda da belirttiğimiz gibi Uzakdoğu’dan gelen ayakkabılar, kalitesiz, dayanıksız ve halka uygun olmayan ayakkabılar yurdumuza giriyor. İthalatımıza ek vergi konulması hususunda defalarca yetkililerle görüştük. Bu anlamda ithal ayakkabıya getirilen ek vergi sayesinde, sektörün ihracat-ithalat arasındaki büyük makası küçüldü.”şeklinde konuştu.

Gaziantep fuarlar şehri olma yolunda ilerliyor

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ise konuşmasında, Gaziantep’in fuarlar şehri olma yolunda emin ve kararlı bir şekilde ilerlediğini kaydetti.

GAPSHOES Fuarında bu yıl temsil edilen firma sayısının 270 ve marka sayısının 750 olduğunu belirten Konukoğlu, Gaziantep ile birlikte 14 şehrin yanı sıra Suriye, Çin ve Irak’tan uluslararası katılımcı firmaların fuarda yer aldığını, Etiyopya’dan da alım heyetinin geldiğini de sözlerine ekledi.

19 Aralık tarihine kadar açık olacak GAPSHOES Fuarı, Türkiye’nin her noktasından profesyonel ziyaretçilerin yanı sıra yurt dışından başta Ortadoğu, Afrika ve  Türk Cumhuriyetlerinden olmak üzere 25 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.   (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)