• DOLAR 32.599
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2409.354
  • ...

DİKA ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında ortaklaşa yürütülecek olan “GAP Bölgesi`nde Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı” ile “GAP Organik Değer Zinciri Pilot Projeler Mali Destek Programı” kapsamında işbirliği protokolü imzalandı. Protokoller Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil tarafından imzalandı.

Dicle Kalkınma Ajansı, 2016 yılında uygulanacak olan “GAP Bölgesi`nde Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı”nın toplam bütçesi 3.000.000 TL`dir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı`nın (UNDP) teknik desteği ile uygulanacak programın bütçesinin yüzde 50`si GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilecektir.

Programın amacı Bölgedeki sanayi işletmelerinde enerji verimliliği konusunda farkındalığın arttırılmasıdır. Üretim yapan sanayi işletmelerinde enerji verimliliğine yönelik tedbirlerin belirlenerek uygulanmasıdır. Bölgede, GAP BKİ desteği ile kurulmuş olan GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi ile GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi gibi danışmanlık ve araştırma merkezlerinin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması planlanmaktadır.

Yine Dicle Kalkınma Ajansı tarafından 2016 yılında uygulanacak olan “GAP Organik Değer Zinciri Pilot Projeler Mali Destek Programı”nın toplam bütçesi 1.500.000 TL`dir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı`nın teknik desteği ile uygulanacak programın bütçesinin yüzde100`ü GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından finanse edilecektir.

Program`ın amacı Organik tarımsal üretimde örgütlenmenin teşvik edilmesi ve kurumsallaşmanın desteklenmesidir. Bölgede üretilen veya işlenen organik tarımsal ürünlerin katma değerinin ve kalitesinin arttırılması planlanmaktadır. Bölgesel, ulusal ve uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesi suretiyle; Bölgede üretilen veya işlenen organik ürünlerin sürdürülebilir pazarlara erişiminin sağlanması amaçlanmaktadır.

Ayrıca Almanya'nın Nurnberg şehrinde 2016 ve 2017 yıllarında düzenlenecek olan “BIOFACH Organik Tarım Fuarı`na” GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile işbirliği içerisinde katılım sağlanması için protokol imzalandı. Buradaki amaç proje kapsamında görev alan kişilerin, ilgili ajans uzmanlarının ve paydaşların organik tarım sektöründeki gelişmeleri yakından takip etmeleri, olası işbirlikleri kurmaları, projenin tanıtımı ve pazarlama olanaklarının arttırılması olarak belirlendi. (M. Salih Keskin – İLKHA)