• DOLAR 32.508
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2430.287
  • ...
Baş Örtüsü Anayasal Güvence Altına alınmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KONYA - Her Yerde Adalet Platformu, Zafer Meydanında yeni anayasa ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama metnini Her Yerde Adalet Platformu Başkanı Av. Özkan Öztürk okudu.

Yeni anayasanın asker postallı ve tehditler ile değil halkın eli ile yapılma zamanı olduğunu belirten Öztürk, 88 yıllık Cumhuriyet tarihinde ilk kez kapalı kapılar ardından değil, asker postalı ve tehditler altında değil, atanmış bürokratların hazırladıkları değil, milletin bizzat sürece dahil olduğu, bir anayasa sürecine girmiş olduklarını belirterek."Artık gün şikâyet etme günü değil, gün süreci sabote etme günü değildir. Aksine gün halkın taleplerini meclise taşıma günüdür, uzun soluklu ve uzun ömürlü anayasalar halkın sürece katılımı ile gerçekleşeceği de unutulmamalıdır`` dedi.

Yeni anayasadan beklentilerine değinen Öztürk, basın açıklamasına şöyle devam etti: "Yapılacak anayasa yıllardır kanayan yaramız olan başörtüsü sorununu anayasal güvence altına alması ve bunun da sadece üniversiteler de değil tüm kamu kurum ve kuruluşlarında bu sorunun çözülmesi gerektiğine inanıyoruz.

Yaklaşık iki yüz yıla yakın bir süredir yönümüzü döndüğümüz batı medeniyeti değerler noktasında iflas etmiştir, dibe vurmuştur. Büyük bir bataklığa saplanmıştır. Bugün Avrupa`nın birçok kentinde devletler uyuşturucu ile mücadele etmek yerine, yasal olarak uyuşturucuları bizzat kendilerini vermektedir. İntihar evleri ve salonları oluşturulmuştur. Kendine hayrı olmayan bu medeniyet insanı tanımadan tanımlamaya kalkmıştır, acilen yapılacak yeni anayasa batılı değerlerden soyutlanması gerekmektedir.

Laiklik ilkesi tanımının net bir şekilde yapıldığı bir anayasa istiyoruz, laiklik ilkesi inançlara zulüm eden yapıdan kurtarılmalıdır.

Askeri mahkemelerin kaldırıldığı, milli güvenlik kurulunun kaldırıldığı, askeri kurumların harcamalarının Sayıştay denetimine tabi tutulduğu, Genelkurmay Başkanlığının Milli Savunma Bakanlığına bağlandığı bir anayasa istiyoruz``
Anayasanın değiştirilemez denilen maddelerinin değiştirilmeden tam bir değişiklik olmayacağını belirten Öztürk, "Türkiye Devleti bir cumhuriyet`tir der. Oysaki Cumhuriyet bir yönetim biçimidir. Devlet biçimi değildir. Türkiye`nin devlet biçimi demokrasidir. Teklifimiz Türkiye devletinin biçimi demokrasi, yönetimi ise Cumhuriyettir.

İnsan haklarına saygılı ibaresi yerine insan haklarına bağla kelimesinin kullanılması Türkiye Cumhuriyeti milleti ve ülkesi ile bölünemez bir bütündür denilsin. Çünkü millet olmadan ülke olmaz`` ifadelerini kullandı.
 
M. Sait Adiyaman-İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir