• DOLAR 32.344
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2283.123
  • ...
Aile ve Çocuk Eğitimi Araştırması`nın sonuçları açıklandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu, kamuoyunun Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesi`ne ilişkin bilgi düzeyini,  Türkiye`nin çocuk yetiştirmekte ne kadar başarılı olduğunu, anne-baba eğitiminin gerekliliğini, hangi kurumlar tarafından ne zaman verilebileceğini ve çocukların cinsel istismar gibi zarar görme durumunda haklarını nasıl aramaları ve kimlerden eğitim almaları gerektiğini değerlendirmek amacıyla, 15 Aralık Salı günü, Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü Konferans Salonu`nda Türkiye`de Aile ve Çocuk Eğitimi Forumu`nu düzenledi.

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye kamuoyunun yüzde 42`si ebeveynlerin çocuk yetiştirmekte başarısız olduğunu, yüzde 66`sı ise ebeveynlerin desteğe ihtiyaç duyduğunu düşünüyor.

Forumda GfK Türkiye tarafından gerçekleştirilen “Türkiye`de Aile ve Çocuk Eğitimi Araştırması”nın bulguları açıklandı ve değerlendirildi. Forumun moderatörlüğünü ünlü sunucu Cem Ceminay yürütürken, açılış konuşmasını Çocuk Haklarını Koruma Platformu Başkanı Av. Figen Özbek, araştırma raporunun aktarımını ise GfK Tüketici Deneyimleri Genel Müdürü Fulya Durmuş yaptı.         

Foruma  konuşmacı olarak, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatoş Erkman; İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Üyesi ve Avukat Seda Akço Bilen; İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Klinik Psikolog Yard. Doç. Dr. Zeynep Çatay Çalışkan; ile Pedagog ve Eğitim Koordinatörü Şima Sunder katıdı.

 Araştırma sonuçları bize ne söylüyor?

Türkiye`de Aile ve Çocuk Eğitimi Araştırması, Eylül-Ekim 2015 tarihlerinde kentsel Türkiye`de 15 ilde 15 yaş ve üstü bin 237 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi.

Araştırmanın bulgularına göre Türkiye`de her 10 kişiden 2`si Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesi`nden haberdar olduğu  belirtiliyor. Haberdar olanların en fazla olduğu bölgeler  yüzde 26 ile İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde bulunduğu belirtildi. Güneydoğu Anadolu`da ise hemen hemen hiç kimsenin (yüzde 98) Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesi`nden haberdar olmadığını belirtiyor.

Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesi`ni duyanların hemen hemen yarısı (yüzde 56) Türkiye`nin bu beyannameyi imzaladığını biliyor. Ege Bölgesi  yüzde 91 oranla bu konuyla ilgili farkındalığı en yüksek olan bölge olduğu belirlenirken, Ege`yi yüzde 62 ile Marmara bölgesi takip ediyor. Yaş gruplarına bakıldığında ise farkındalığı en yüksek yaş grubu yüzde 65 ile 15-17 yaş grubu olduğu açıklandı.

Doğu ve Güneydoğu`da ebeveynler başarılı bulundu

Türkiye'de ebeveynlerin çocuklarını yetiştirme ve eğitme konusunda başarısız bulduklarını belirtenlerin oranı yüzde 42 olurken, bölgelere bakıldığında, ebeveynleri başarısız bulanların en yüksek olduğu bölge yüzde 76 ile Ege Bölgesi oldu. Ege`yi yüzde  48 ile Marmara Bölgesi takip ediyor. Ebeveynleri başarılı bulanların en fazla olduğu bölgeler yüzde 38 ile Güneydoğu Anadolu,  yüzde 30 ile de Doğu Anadolu bölgesinde olduğu açıklandı.

Çocuk yetiştirmede başarısızlığın temel nedeni bilgisizlik

Ebeveynleri çocuk yetiştirmede başarısız bulanların yarısından fazlası (yüzde 57) ebeveynlerin bilgi sahibi olmadıkları için başarısız olduklarını düşünüyor. Ebeyenlerin yüzde 28`inin, kendilerinin de iyi yetiştirilmedikleri için derken, kitlenin yüzde 14`ü ise ekonomik ve sosyal imkanların yetersizliğini neden olarak gösteriyor.

Türkiye`de her 10 kişiden yaklaşık 7`si ebeveynlerin eğitim alması gerektiğini düşünüyor

“Türkiye`de anne-babaların çocuklarla doğru iletişim kurabilme / kendileri / çevrelerine faydalı, özgüvenli bireyler olarak yetiştirme konusunda eğitime ihtiyaçları vardır” ifadesine katıldığını belirtenlerin oranı yüzde 66 iken, bu ifadeye katılmadıklarını belirtenlerin oranı yüzde 7`dir. yüzde 27`lik bir kesim ise “ne katılıyorum ne katılmıyorum” şeklinde görüş bildirmiştir. Bu ifadeye katıldığını belirtenlerin en yüksek olduğu bölge yüzde 87 ile Ege Bölgesi`dir. İç Anadolu Bölgesi Ege`yi yüzde 81 ile takip ediyor. Bu ifadeye katılmadığını belirtenlerin en yüksek olduğu bölgeler ise sırasıyla Güney Doğu Anadolu (yüzde 17) ve Karadeniz (yüzde 16) bölgeleridir. 15-17 ve 25-34 yaş grupları içinde diğer yaş gruplarına oranla bu ifadeye katılanların oranı daha yüksek(yüzde 69).

Ebeveynlerin eğitim alması gerektiğini düşünenlerin yarısından fazlası (yüzde 52) ise bu eğitimi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı`nın vermesi gerektiğini düşünüyor.

Bölgelere bakıldığında, en çok İç Anadolu Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi (yüzde 64) bu eğitimin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilmesi gerektiğini düşünüyor. Bu eğitimin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilmesi gerektiğini düşünenlerin en fazla olduğu bölge ise yüzde 51 ile Doğu Anadolu`dur.

Eğitim verilmesi gerektiğini düşünen kişilerin yüzde 35`i, ebeveynlerin ihtiyaç duydukları zaman başvurabilecekleri uzmanlar olması gerektiğini düşünüyor. yüzde 31`i ise kişilerin ortaöğretim-lise-yükseköğrenim gibi eğitim kurumlarında okurken ebeveynlikle ilgili eğitim görmeleri gerektiğini belirtiyor.

Ebeveynlerin eğitim alması gerektiğini düşünenler, ebeveynlerin özellikle aile içi iletişim konusunda eğitilmeye ihtiyaçları olduğunu belirtiyorlar. Bölgelere bakıldığında, ebeveynlerin bu konuda eğitim alması gerektiğini düşünenlerin en yüksek olduğu Marmara (yüzde 57) ve İç Anadolu (yüzde 50)`dur. Ege bölgesi yüzde 42 ile ebeveynlerin özellikle ergenlik psikolojisi üzerine eğitim alması gerektiğini düşünüyor. Bu konu yaş kırılımında incelendiğinde; 15-17 yaş grubu içinde diğer yaş gruplarına oranla, ebeveynlerin ergenlik psikolojisi üzerine eğitime ihtiyaç duyduğunu belirtenlerin oranı daha yüksek (yüzde 28).

 Cinsel istismar ve eğitim

Türkiye'de çocuklara cinsel istismar ve bu gibi durumlarda ne yapmaları, nereye başvurmaları gerektiği konusunda eğitim verilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 68 iken sadece yüzde 10`u eğitime gerek olmadığını düşünüyor. yüzde 22`si ise konuyla ilgili fikri olmadığını belirtiyor. Eğitim verilmesi gerekmiyor diyenlerin oranının en fazla olduğu bölge yüzde 32 ile Güney Doğu Anadolu`dur.

Eğitim verilmesi gerektiğini düşünenlerin en fazla olduğu bölgeler ise yüzde 93 ile Ege ve yüzde 88 ile İç Anadolu Bölgesi`dir. Karadeniz bölgesinde ise yaklaşık her 2 kişiden 1`i (yüzde 47) çocuklara bu konuda eğitim verilip verilmemesi konusunda fikri olmadığını belirtmişlerdir.

Eğitim verilmesi gerektiğini düşünenlerin yüzde 65`i eğitimin devlet tarafından okullarda verilmesi gerektiğini belirtirken, yüzde 31`i aile tarafından evde eğitim verilmesi gerektiğini düşünüyor.

Aile tarafından evde eğitim verilmesi gerektiğini düşünenlerin en yüksek olduğu bölge yüzde 54 ile Güneydoğu Anadolu`dur. Devlet tarafından okullarda eğitim verilmesi gerektiğini düşünenlerin en yüksek olduğu bölge ise yüzde 87 ile Ege`dir.

 Çocuğumuzla nasıl iletişim kuracağımızı şaşırdığımızda rehber olarak kime başvuruyoruz?

 Ebeveyn olanlar, çocuğuyla nasıl iletişim kuracaklarını şaşırdıklarında veya bir problemi çözemedikleri durumda ağırlıkla eşlerine danıştıklarını belirtiyorlar (yüzde 39). “İç güdülerime göre hareket ederim” diyenler ise yüzde 20 oranındadır. Diğer bölgelere oranla İç Anadolu`daki ebeveynler arasında, çocukla ilgili bir problemle karşılaştıklarında eşlerine danışmayı tercih edenler daha fazla (yüzde 66). Güney Doğu Anadolu`da ise ebeveynlerin yüzde 40`ı güvendikleri arkadaşlarına danışmayı tercih ediyorlar.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir