• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2296.814
  • ...
HDP grup toplantısını Diyarbakır`da yaptı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HDP, Sur`da uygulanan sokağa çıkma yasağını protesto etmek için Meclis Grup Toplantısı`nı Diyarbakır'da gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda düzenlenen grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “Sokağa çıkma yasağına dikkat çekmek, tarihi, insanı, doğayı kıyımdan geçiren bu haksız çatışmaya dur demek için iki günden beri HDP grubunu Amed`e taşıdık.” dedi.

Vicdan sahibi insanların dikkatini Sur`a çekmek için Diyarbakır`da olduklarını savunan Yüksekdağ, şunları söyledi: “Parti grubumuzla Diyarbakır`dayız. Sur`daki sokağa çıkma yasağına dikkat çekmek, tarihi, insanı, doğayı kıyımdan geçiren bu haksız çatışmaya, şiddete dur demek bütün dünyanın bütün Türkiye`nin, bütün vicdan sahibi insanların dikkatini buraya çekmek için iki günden beri HDP grubunu Amed`e taşıdık.”

7 Haziran`dan bu yana yaşanan çatışmalı süreçte toplam 675 kişinin öldüğünü söyleyen Yüksekdağ, “Geride bıraktığımız süreçte 18 ilçe ve kent merkezinde 54 kez ve 175 gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu süre içerisinde 83 sivil yurttaş hayatını kaybetti, katledildi. Sokağa çıkma yasakları biliyorsunuz sadece o kentlerde o mahalledeki halkımızı etkilemiyor. Çok daha geniş bir alanı etkisi altına alan bir siyasetten söz ediyoruz. Geride bıraktığımız süreç içerisinde 1 milyon 300 bin insan sokağa çıkma yasaklarının hedefi ve mağduru haline getirildi. Neredeyse Avrupa`daki bazı ülkelerin nüfusuna yakındır bu. Yine geride bıraktığımız süreç içerisinde bizim yaptığımız araştırmalara ve gözlemlere dayanarak 200 bin insanın göç ettirildiğini söyleyebiliriz. Zorunlu göçe tabi tutuldu. Bu son 7-8 aylık sürecin bilançosudur.” diye konuştu.

Tekrar yeni bir sürecin başlatılması gerektiğini ifade eden Yüksekdağ, “Söz bitti, onun yerine silah, şiddet ve çatışma dili geçirildi. Bugün eğer gerçekten yeni bir anayasadan bahsediyorlarsa bu anayasanın demokratik olması gerekir. Bu anayasanın demokratik müzakere zemini üzerinden geliştirilmesi ve ele alınması gerekir. Demokratik müzakere masası yeniden kurulmadığı, yönetim taleplerinin gündeme alınıp kabul edilmediği bir zeminde gerçek ve yeni bir anayasa sonucu çıkmaz, çıkarılamaz. Çözüm kanallarının yeniden açılması ve demokrasi, müzakere çıtasını yükselterek yeni bir demokratik rejimin temeli olacak görüşmelerin süreci başlatılmalıdır.” dedi.  (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir