• DOLAR 32.52
  • EURO 34.576
  • ALTIN 2491.441
  • ...
Çatışmalar evsiz ve yurtsuz bıraktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Kırsaldaki saldırılarını şehirlere taşıyan PKK mensuplarının kazdığı hendekler, kurduğu barikatlar ve yollara tuzakladığı patlayıcılar nedeniyle can güvenliği endişesi taşıyan vatandaşların göçü sürüyor.

PKK'lilerin yaşamı hiçe sayan saldırılarından duydukları endişeyle soğuk havaya rağmen yanlarına aldıkları yatak, yorgan, halı ve bazı beyaz eşyalarıyla evlerini terk etmek zorunda kalan, aralarında düşük gelirlilerin de olduğu binlerce kişi ya yakınlarının yanına yerleşiyor ya da 2-3 aileyle ortaklaşa kiraladıkları evlere taşınıyor.

"Bize yaptıkları Allah'tan reva mıdır?"

Sur ilçesindeki saldırıların ardından yakınlarının yanına yerleşen M.G, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 gün önce evini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Örgüt mensuplarının hendek kazıp, barikat kurmasına anlam veremediklerini ifade eden M.G, "Hendek kazılmaya başlandığından bu yana evimizde korkuyla yaşadık. Her gün silah sesleriyle uyanıyorduk. Evimiz, yerimiz, yurdumuz yok. Ayağımızda ayakkabı, sırtımızda elbise yok. Bize yaptıkları Allah'tan reva mıdır?" diye konuştu.

Saldırılar nedeniyle her gün çocuklarının can güvenliğinden endişe duyduğunu dile getiren M.G, PKK'lilerin çocuklarına da zarar vermesinden korktuklarını belirtti.

"İmkanımız yok. 4 aydır aç, susuz kaldılar

Saldırılardan duyduğu rahatsızlıkla Sur ilçesinden göç eden Ağahan Ün de gidecek yeri olmadığı için hastaneye sığındıklarını söyledi.

"Çatışmalardan canımızı kurtarmak için sabah erkenden kaçıp Selahaddin Eyyubi Hastanesine sığındık. İmkanımız yok. 4 aydır aç, susuz kaldık" diyen Ün, yanlarına eşyalarını alamadan ilçeden kaçtıklarını belirtti.

"İş yerimin ve evimin önüne bomba döşediler"

Silopi'de yaşayan esnaf M.A da saldırılar yüzünden Mersin'deki yakınlarının yanına gideceklerini anlattı.

M.A, "İş yerimin ve evimin önüne bomba döşediler. Ailece evimizi terk etmek zorunda kaldık. İnşallah bu olaylar son bulur da rahat bir şekilde evimize döneriz" dedi.

"Çocuklarımın psikolojileri bozuldu"

Nusaybin'den 2 ay önce göç ederek, Mardin'deki yakınlarının yanına yerleşen Ş.A (32) da mağdur olduklarını söyledi.

Ş.A, PKK'liler tarafından evlerinin çevresine hendek kazıldığını, barikatlar kurulduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Her gün silah sesinden evde duramaz hale gelmiştik. Çocuklarımın psikolojileri bozuldu. Şu anda en küçük bir ses duyduklarında ürküyor, yere yatıyorlar. Yaşadığımız şeyler gerçekten zordu. Devletimizin buna bir çözüm bulmasını istiyoruz."

"Haftalarca ölüm korkusuyla dışarı çıkamadık"

Cizre'de esnaflık yapan ve olaylar nedeniyle ailesiyle Siirt'e göçen A.K. (38) de 6 çocuk babası olduğunu, saldırılar yüzünden maddi ve manevi büyük sıkıntı yaşadıklarını vurguladı.

"Günlerce evimize ekmek girmedi. Haftalarca ölüm korkusuyla dışarı çıkamadık. 6 çocuğumla evimizde mahsur kaldık. Çözüm Süreci'nde böyle günlerin yaşanacağını aklımızdan bile geçirmezdik. Şimdi bambaşka bir dünyada yaşıyoruz" diyen A.K, kendileri ile tüm yakınlarının da yollara düştüğünü kaydetti.

"Nereye kadar yakınlarımızın yanında yaşayacağız? Allah buna sebep olanların yanına bırakmasın. Çocuklarımın eğitimi yarıda kaldı" ifadelerini kullanan Y.K, olayların son bulmasını istediklerini anlattı.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir