• DOLAR 32.32
  • EURO 35.13
  • ALTIN 2294.916
  • ...
Bingöl`deki `arazi toplulaştırma` sorunları Ankara`ya taşındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarımda reform" olarak adlandırılan ancak Bingöl`de toplulaştırmadan ziyade arazi bölme çalışmalarına dönen, arazi toplulaştırma çalışmalarının yıllardır bitmemesi, yapılan işlerin kalitesiz yapılması, birleştirme çalışmalarının dikkate alınmaması gibi bir çok sorun çiftçilerin tepkisini çekiyor. 

Bingöl`de yürütülen çalışmalarda yaşanan aksaklılar nedeniyle muhatap bulamayan köylülerin şikâyetleri üzerine Bingöl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım, Bingöl Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaarslan ve Ekinyolu Köyü Muhtarı Mehmet Erdoğan saha çalışması yaparak yaşanan aksaklıkları görüntüleyip raporlaştırdı.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından Bingöl`deki 16 köyde başlatılan toplulaştırma çalışmalarında yaşanan sorunları içeren rapor, Bingöl Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaarslan, Sulama Birliği Başkanı Ali Kaya, Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Butaku ve toplulaştırma çalışmaları devam eden 16 köy muhtarı tarafından Ankara`ya taşındı.  

Bingöl heyetini kabul eden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Tarım Reformu Genel Müdür ve Bingöl`de toplulaştırma çalışması yapan yüklenici firma temsilcilerinin de katılımı ile bir toplantı gerçekleştirdi. 

Toplantıda konuşan Bingöl Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaarslan, toplulaştırma gören köylerde yaşanan aksaklılar nedeniyle firmada muhatap bulamadıkları için sorunu Ankara`ya taşıdıklarını belirtti.

Karaarslan, Bingöl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım ve Ekinyolu Köyü Muhtarı Mehmet Erdoğan ile birlikte yaptıkları saha çalışmasında tarlaya giden yolların kısmen yapılamadığını, yapılan yolların ana yolara bağlantısının olmadığını, yol yapımında kullanılan malzemelerin ise yetersiz ve kalitesiz olmasından dolayı yolların çöktüğünü söyledi.

Su tahliyesi için konulan menfezlerin kalitesiz malzeme kullanımı nedeniyle kırıldığını belirten Karaarslan, menfezlerin ihtiyaç yerine değil rasgele konduğu ve menfezlerin çöktüğünü sunum şeklinde anlattı.

Arazide kalan ağaçların sökülmemesi ve köklerin tarla içerisinde kalmasından dolayı arazilerin ekilemediğini ifade eden Karaarslan, bazı köylerde kanalizasyonların fosseptik çukuruna bağlantısının yapılmadığını ve logar kapaklarının takılmadığını resimler ile katılımcılara aktardı.

Su kanalların yapılmadığından ekinlerin ekilemediğini ve tarlaların tesviyesinin yapılamadığına dikkat çeken Karaarslan, köy içme suyu depolarında oluşan çatlaklar nedeniyle depoların su kaçırdığını da söyledi.  Karaarslan, toplulaştırma çalışması biten bazı parsellerin sahiplerine teslim edilmesi gibi sorunlar nedeniyle arazilerin ekilemediğini hatırlattı.

Dosya halinde kendisine aktarılan toplulaştırma sorunlarına ilişkin dosyayı inceleyen Bakan Yılmaz, dosyayı Tarım Reformu Genel Müdürü ve ilgili mercilere ileterek konunun takipçisi olacağını söyledi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir