• DOLAR 32.332
  • EURO 35.05
  • ALTIN 2282.433
  • ...
“Evim yanaydı caminin yerine oğul”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

“Evim yanaydı caminin yerine oğul. Allah`ın evini yakmışlar. Kur'an yakmışlar. Kur'an yakılır mı ? Allah koymasın.”

Bu sözler halk arasında Kurşunlu Camii olarak bilinen Fatih Camii`nin halini gören Diyarbakırlı yaşlı bir kadına ait.  Cami,  PKK ile polisler arasındaki çatışmalarda büyük hasar aldı ve yandı.

Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde 9 gün süren sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından PKK'lılar etkisiz hale getirmek için düzenlenen operasyonlarda yaşanan çatışmaların izleri ortaya çıktı.

İnşası sırasında çatısında ve pek çok bölümünde kurşun kullandığı için halk arasında Kurşunlu Camii olarak bilinen ve Osmanlı`nın şehirdeki ilk camii olan Fatih Camii kurşun ve bomba izleri ile dolu. Yer yer yanan cami artık kullanılamaz halde. Caminin bulunduğu alan örgütün kontrolünde. Camiye çıkan tüm sokaklarda barikatlar ve barikatların arkasında da hem ‘dağ kadrosu` diye tanımlanan PKK`lılar hem de YDG-H`liler var.

Diyarbakır'ın ilk Osmanlı eseri olan ve yakılan Fatih Camisi harabeye dönerken, ilçe adeta savaş alanına döndü, vatandaşların sabahın ilk saatlerinden itibaren yanlarına alabildikleri eşyalarıyla birlikte evlerini terk ettikleri görüldü.

Fatih Camisi'nin avlusundaki göz yaşartıcı gaz bombalarına ait bol miktarda boş kovan dikkati çekti. Sokağa çıkma yasağının kalkmasından sonra yüzlerce vatandaş tahrip olan camiyi gezerek cep telefonlarıyla fotoğraflar çekti.

Çatışmalar sırasında yanan 4 okuldan biri olan tarihi Kurşunlu Camisi'nin arkasındaki Süleyman Nazif İlkokulu ve ana sınıfının da büyük bölümünün yandığı görüldü. İlkokulun sınıflarındaki sıra ve masalar tamamen kül olurken, caminin avlusundaki 40 milimetrelik bomba atar silaha ait mühimmatlar olduğu görüldü. Mühimmatlara vatandaşlar kimse dokunmasın diye etrafını taşlarla çevirdi.

Şehirde bu yapılar dışında da birçok resmi ve sivil bina hasar gördü.

Kaynak: DHA, Al Jazeera

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir