• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Rus-Çeçen Savaşı`nın 21. Yıldönümü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makayev / Doğruhaber

Rus askeri makinası ve Kremlin`in şahinleri, 26 Kasım 1994`te Çeçenya`nın başkenti Grozny`yi ele geçirmeye yönelik başarısız operasyonlarından sonra Çeçen Cumhuriyeti İçkerya`ya yönelik geniş çaplı bir savaş başlatmanın hazırlıklarına başladı. Çeçen Cumhuriyeti İçkerya devleti siyasi liderliğinin çatışma ortamı ve savaşı engellemeye yönelik attığı adımlar sonuç getirmedi ve Rus askeri güçleri 11 Aralık 1994 tarihinde Çeçenistan`ı işgal etti.

Yaklaşık iki yıl süren I. Rus-Çeçen Savaşı, Khasavyurt Barış Anlaşması`nın imzalanması ile son buldu. Bu birinci savaşın sonucu inanılmaz fedakarlıklar ve korkunç kayıplar oldu. Savaş'ta hayatlarını kaybedenlerin sayısının 250 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca savaş sırasında göçe maruz kalanların sayısı ise 500 binin üzerindedir. Ardından Çeçen halkı daha şiddetli ve daha zalim bir ikinci savaşı gördü.

Birinci Çeçen-Rus savaşında "sonuna kadar saldır" sloganıyla yola çıkan ve alenen başarısız olan Rusya, artık gözünü yeni taktiklerle, yeni bir işgale çevirmişti. Dağıstan sınırından Çeçen köylerini bombalamaya başlayan Rusya, Şamil Basayev ve Hattab`ın Dağıstan operasyonlarını bahane ederek zaten bir ay önceden (yaklaşık 20 gün) bombalamaya başladığı Çeçenistan`ı tekrar işgal etme kararı aldı.

Başkent Moskova`da ve Dağıstan`ın farklı bölgelerinde esrarengiz patlamalar yapan Rus Gizli Servisi KGB (yeni adı Fsb), işgali meşrulaştırmayı amaçlamış ve kısmen de olsa başarılı olmuştur.

11 Ekim 1999 tarihinde 2. Çeçen-Rus savaşı başlamıştı ancak Rusya Federasyonu`nun başında artık Boris Yeltsin yoktu. Yeni isim “derin devlet” destekli Vlamidir Putin`di. İkinci Rus-Çeçen savaşı sırasında hayatlarını kaybedenlerin sayısı 300 bin olarak tahmin ediyor. Rusya Kadirov ailesi ile birlikte Çeçen halkına yönelik bir soykırım uyguladı. Çatışmalar hala küçük çapta aralıklarla devam eden Çeçenistan`da bugün Rus yanlısı kukla Kadirov Putin`in desteği ile hüküm sürüyor.Ezilmiş olan Çeçen halkı Kremlin destekli Kadirov karşısında çağresiz kaldı. Mücahitler Kremlin tarafından yürüttüğü uluslar arası terör propagandası karşısında dünya kamuoyu karşısında desteksiz kaldı. Rus-Çeçen savaşın 21. yıldönümü günü anavatandaki Çeçenler savaşta kaybedenlerini korkudan sessizce anıyor…

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir