• DOLAR 32.543
  • EURO 34.771
  • ALTIN 2489.615
  • ...
Miniklerin gazetecilik merakı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kızıltepe Zübeyde Hanım Anaokulunun minik öğrencileri, öğretmenlerinin teşvikiyle gazeteciliğe merak sarıp çevrelerinde yaşananları haberleştirerek bir ilke imza attılar.

Kızıltepe Zübeyde Hanım Anaokulunda öğretmenlik yapan Şükriye Bayan'ın fikri, anaokulunun minik öğrencilerine haber yazdırdı. 20 minik gazeteciden kimisi hava durumunu, kimisi kaybolan bir kimliği, kimisi de evdeki farenin yakalanması için ailesinin seferberliğini haberleştirdi.

Öğretmen, öğrencileri için hazırladığı sarı zarfların içine yapışkanlı boş kâğıtlarla evlerine gönderdi.

Minik öğrencilerin haber olarak düşündüğü, ya da yazılmasını isteyerek anlattıkları her şeyi gönderdiği kağıtlara velileri tarafından aktarılmasını isteyen öğretmen, böylece hem öğrencilerin iç dünyasını öğrenmiş oldu hem de kendilerini ifade edebilmeleri için öğrencilere yardımcı oldu.

Minik öğrenciler, kendilerine göre çevrelerinde yaşanan ve haber olabileceğine inandıkları konuları bizzat kendi anlatımlarıyla velilerine yazdırdı. Öğrencilerin velilerine yazdırdığı haberler, Şirinler Gazetesi adı altında toplanıp bir ilke imza atıldı.

Çocukların nasıl bir haber yapacaklarını çok merak ettiklerini ifade eden Öğretmen Şükriye Bayan, “Biz bu çalışmaya öncelikle hikâye etkinliğiyle başladık. Hikâye etkinliğinde çocuklardan 5 farklı resimle bir hikaye oluşturmalarını istedik. Güzel ve yaratıcı hikâyeler ortaya çıkınca etkinliğimize gazete olarak devam etmek istedik. Sarı bir zarftan gazete sayfası hazırladık. İçine 4 tane boş kâğıt yerleştirilerek çocuklardan haberlerini yazmalarını istedik. Velileri de bilgilendirdik. Çocukların ağzından çıktığı gibi kağıda aktarmalarını istedik. Sadece çocuklara has cümleler olmasını istedik. Çünkü nasıl? bir haber yapacaklar diye merak ediyorduk. Ve sonuçta çok güzel haberler çıktı. Kimi evine giren farenin, kimisi Temel fıkrasına benzeterek bir çocuğun kulağının patlatılma anını anlattı. Kimileri de kendilerine özgü bilmeceler yaptı böylece güzel farklı şeyler ortaya çıktı. Emeğimizin karşılığı olarak Şirinler Gazetesini çıkardık. Devamını getirmeyi düşünüyoruz. Çok güzel sonuçlar aldığımıza inanıyorum.  Biz bu gazeteyle çocukların ne kadar yaratıcı, özgüvenli ve başarılı olduklarını ve isteyince neler yapabileceklerini öğrenmiş olduk. Aynı zamanda 0-6 yaş grubunun önemini vurguladığımıza inanıyorum. Çok kritik bir yaş grubu, çocuk deyip geçmemek lazım.” diyerek dikkat çekti.

Kızıltepe Zübeyde Hanım Anaokulu Müdürü Sevim Boran ise, “Okul öncesi Eğitim'in önemi ve çocuklar üzerindeki olumlu etkileri adına gösterilebilecek örnek bir çalışmadır. Sevgi, saygı ve özgüven ile yetiştirilen çocuklar geleceğin mutluluğu ve başarısıdır.  Öğrencilerimizi ve velilerimizi çalışmalarıyla bir araya getirdiği ve böyle yaratıcı bir fikre imza attığı için öğretmenimizi de kutluyorum.” dedi.   (Mehmet Aslan - İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir