• DOLAR 32.56
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2418.497
  • ...

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş akaryakıt fiyatlarına da yansımaya başladı. Brent petrolün 7 yıl aradan sonra 40 doların altına inmesi ve buna karşılık  benzinin litre fiyatında ortalama 8 kuruş indirim yapılması kentteki akaryakıt satıcıların yüzünü güldürdü.

Yapılan indirimle işlerinin canlandığını belirten akaryakıt satıcıları, indirimle birlikte ekonomik anlamda halka güven  geldiğini dile getirdiler.

“Benzin fiyatlarındaki düşüş güven hissettiriyor”

Benzin fiyatlarındaki indirimi olumlu bulan Aydın Timur isimli akaryakıt satıcısı, benzin fiyatlarındaki düşüş ile halkın ekonomik anlamda kendini güvende hissettiğini dile getirerek, “Buraya gelen müşterilerimiz ‘benzin dünya piyasasında indi ama bu bize niye yansımıyor` diye yakınmaktaydı. Buna benzer tepkilerle sık sık karşılaşıyorduk.  Benzin fiyatına indirim yansıdığında ise müşterilerin rekabeti çok fazla oluyor.  Yine de bu fiyat fazla ama vatandaşlar en azında zam yerine indirim kelimesini duymak istiyor. Özellikle ekonomik anlamda halk benzin fiyatlarının düştüğünü görünce kendini güvende hissediyor. Bu anlamda halk, ülkede rahat yaşamaya yönelik gelişmelerin olduğunu fark ediyor. Buna karşılık benzine zam gelince insanlar, ‘acaba kriz mi var` şeklinde tedirgin oluyor.” dedi.

Petrol ürünlerini en pahalı satan ülkeler arasında Türkiye`ninde bulunğuna dikkat çeken Timur, “Benzin fiyatlarında kuruş bazında bile indirim gelmesi, hem vatandaş açısından, hemde bizim açımızdan, çok olumlu ve sevindirici oluyor. Fakat yapılan indirimlere rağmen dünya genelinde en pahalı akaryakıtı kullanan ülkeler arasındayız. Buna rağmen kuruş bazında bile düştüğünde biz memnun oluyoruz.” diye konuştu.

“İndirimden sonra özel araçlar garajdan çıkarıldı”

Akaryakıt fiyatlarının yüksek olmasından dolayı halkın özel araç yerine, toplu taşıma araçlarını tercih ettiğini vurgulayan Timur, yapılan indirimden sonra özel araçların tekrar kullanılmaya başlandığını ve bu durumun da kendi satışları açısından olumlu olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz günlerde buraya gelen vatandaş, benzin pahalı diye 20 liralık benzini arabasına bırakırken, yapılan indirimden sonra aynı vatandaş 50 liralık benzin bırakıyor. Gelen zamla birlikte bazı vatandaşlar ise ‘bugün indirim geldi` düşüncesiyle, yarın tekrar zam gelmeden arabasına yakıtı doldurma telaşına giriyor. Ayrıca benzine zam yapılmadan önce özel araçlar garajlarda tutuluyor ve toplu taşıma araçlarına rağbet ediyordu. Fakat indirimden sonra bu durum aksine döndü özel araçlar garajdan çıkarıldı.” şeklinde konuştu.

Öte yandan brent petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, dün gece motorin fiyatlarına indirim olarak yansıdı. Gece yarısından itibaren geçerli olan indirimle beraber motorin 7 kuruş daha ucuzladı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)