• DOLAR 32.487
  • EURO 34.862
  • ALTIN 2476.06
  • ...
CAMİ YAKAN ALÇAKTIR!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUSTAFA KARAKAŞ - DOĞRUHABER

Pkk`nın ‘kanton sevdası` bölgeyi Kürt halkına zindan ederken, kanton ilan edilen bölgelere polisin müdahale etmesi nedeniyle çıkan çatışmalarda tarihi mekânlardan özellikle İslamî mekânların zarar görüyor olması dikkat çekti. İlçede bulunan kilise vb. tarihi mekânlardan özellikle camilerin zarar görüyor olması büyük tepki topladı. Bir süredir de polis ile Pkk`cilerin arasında çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Diyarbakır`ın Sur ilçesinde; Pkk`ciler, tarihi Fatih Paşa Cami`sini (Kurşunlu Camii), ateşe verdi. Çatışmalardan dolayı itfaiyenin müdahale edemediği yangında tarihi cami kullanılamaz hale geldi.

PKK`NİN İSLÂM VE CAMİ DÜŞMANLIĞI

Pkk`nin Kurşunlu Camisi`ne yönelik saldırısı, ilk vukuatı değil. Daha önce özerklik ilan ettikleri birçok bölgede camilerden Pkk marşları okuyan Pkk`ciler, camilerde namaz kılınmasına da engel oluyor. Bölgede görüşlerini aldığımız vatandaşlar pkk`nin camilere bilinçli bir şekilde yöneldiğini ifade ederek şöyle konuştu “Elbette hiçbir dinin ibadet merkezine saldırı yapılmasını, buranın mevzi haline getirilmesini istemeyiz ama dikkat ediyoruz Sur bölgesinde o kadar kilise var, Pkk`nin burayı mevzi edinme ya da burada çatışma gibi bir durumu yok. PKK bilerek camilerin bulunduğu bölgede çatışmanın dozajını arttırarak hem tarihsel İslami mirası hem de halkın ibadette bulunma özgürlüğünü hedef alıyor. Bu durum asla kabul edilemez”

YANGIN KENDİLİĞİNDEN SÖNDÜ

Öte yandan Kurşunlu camiinin yanması olayı ile ilgili Diyarbakır valiliğinin yaptığı açıklama ise sorumsuzca bulundu. Olayla ilgili olarak Diyarbakır valiliği, yangına müdahale edilmediğini, yangının kendi kendine söndüğünü açıkladı. Valilik açıklamasında, “Olaylar nedeniyle özellikle kuzey giriş cephesi, orijinal kapı ve doğramaları ile çevre duvarları daha önce büyük oranda hasar görmüş olan tarihi miras Fatih Paşa Camii`nin, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce onarılması için analitik projeleri hazırlanmaya başlanmış ve onarılması planlanmaktaydı.” denildi. Açıklamanın devamında, Sur ilçesinde polislerin hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması amacıyla faaliyet yürüttüğü bölgede, çalışmaları engellemek amacıyla 07 Aralık 2015 tarihinde sabah 09.20 sıralarında PKK`liler tarafından cami içerisinde yangın çıkarıldığı, orijinal kapı ve kepenklerin yandığı, duvarların hasar gördüğü bilgisinin edindiği ifade edildi. Açıklamada son olarak, PKK`liler tarafından yolların hendek ve barikatlarla kapatılması ve saldırıların devam etmesi nedeniyle itfaiye ve polis tarafından yangına müdahale edilemediği, saat 16.00 itibariyle yangının kendiliğinden söndüğü belirtildi.

Yangına müdahale etme noktasında yangın söndürme uçaklarının kullanılmaması ve yangının kendi kendine sönmesinin beklenilmesi büyük bir acziyet örneği olarak değerlendirildi

HÜDA PAR: İSLÂM`IN ŞİARLARINA SALDIRAN ZİHNİYETİ LANETLİYORUZ

Kurşunlu Camiinin yakılmasına başta Hüda Par olmak üzere pek çok kurum ve kuruluştan sert tepkiler geldi. Camii`nin yakılmasının ardından açıklama yapan HÜDA PAR İslâm`ın şiarlarına saldıran zihniyeti lanetledi. Camilere karşı yapılan saldırılardan derhal vazgeçilmesi ve bu fiili işleyenlerin Müslüman Kürt halkından özür dilemesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Tarihi Kurşunlu Camii ve Paşa Hamamının mevzi olarak kullanılması ve bomba düzeneklerinin yerleştirilmesi sonucunda polisin operasyonları gerekçe gösterilerek yakılmıştır. Hendeklerin olması, iş makinelerinin yakılması nedeniyle yollar kapatılmış olup itfaiye zamanında yangına müdahale edememiştir. Tarihi mekânlarımızın ve ibadethanelerimizin çatışma alanı olarak kullanılması kabul edilemez. Bunu yapanları ve bunlara destek veren zihniyeti kınıyor ve lanetliyoruz. Camilerimize karşı bu fiili işleyenler bu yaptıkları saldırılardan derhal vazgeçip Müslüman Kürt halkından özür dilemelidir.”


ÇATIŞMALAR HALKI MAĞDUR EDİYOR

HÜDA PAR açıklamasının devamında, “PKK`nin çatışmaları şehir merkezlerine taşımasıyla birlikte bir bütün olarak halk mağdur olmakta, masum çocuklar katledilmekte, hastalar hastanelerde tedavi edilememekte, hayvanlar dahi zarar görmektedir. Tarihi mekânlarımız ve İSLÂM`ın şiarları olan camiler, medreseler, hamamlar mevzi ve karargâh olarak kullanılmaktadır. Sivil halkın bulunduğu mekânlara hendekler kazmak, barikatlar kurmak, bomba düzenekleri yerleştirmek, mayınlar döşemek ve roketatarlar kullanmak halkımızın maddi ve manevi olarak mağdur olmasına neden olmaktadır.” denildi.

PEK ÇOK İBADETHANE HARABEYE ÇEVRİLMİŞ

Tarihi Fatihpaşa Camiinin yakılmasına bir tepki de Âlimler ve Medreseler Birliği`nden (İttihad`ul Ulema) geldi.  Yapılan saldırının lanetlendiği açıklamada, Diyarbakır`ın tarihi ve en büyük manevi değerlerinden olan camilerin, çatışmaların başladığı ilk günden beri zarar gördüğü hatırlatıldı. Açıklamada, “Kürdistan`da huzur istemeyen kesimler yaklaşık beş aydır halkımızı ve değerlerini hiçe sayarak başta camiler, Kur`an kursları, medreseler ve tarihi mekânlarımız olmak üzere birçok yeri ya harabeye çevirmiş ya da kapanır duruma getirmiştir.” denildi. Açıklamada son olarak, sürece bölgedeki âlim, şeyh, kanaat önderlerinin müdahil olması ve mesuliyetlerini yerine getirmeleri çağrısında bulunuldu.

PEYGAMBER SEVDALILARI PLATFORMU: BU ALÇAKLIĞI KINIYORUZ

Peygamber Sevdalıları da camii saldırısına sert tepki gösterdi. Tarihi Kurşunlu Camii ve Paşa Hamamının mevzi olarak kullanılması ve yakılmasını sert sözlerle eleştiren Peygamber Sevdalıları Platformu, “Bu alçaklığı yapan ve bu alçaklığa destek veren zihniyeti kınıyor ve lanetliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Allah`ın (cc) evlerini tahrip etmenin hem büyük bir günah, hem ağır bir suç, hem de insanlığa karşı işlenmiş bir cürüm olduğu vurgulanan açıklamada, ‘`Allah`ın mescitleri içinde, Allah`ın isminin anılmasını men eden ve o mescitlerin harap olmasına çalışandan daha zalim kim vardır? İşte o zalimler yok mu, onların bu mescitlere korka korka girmekten başka hakları yoktur. Bunları yapan o zalimlere, dünyada büyük bir felaket ve mahrumiyet, ahirette de büyük bir azap vardır.” (Bakara 114) ayeti hatırlatıldı.

İSLÂM`IN KUTSALLARINA DİL VE EL UZATMAK ALÇAKLIKTIR

İslâm`ın kutsallarına dil ve el uzatma cesaretinde bulunmanın açık bir ahmaklık ve alçaklık olduğu belirtilen açıklamada, “Böylesi saldırıların hiç bir geçerli mazereti ve sebebi olamaz. Camilere karşı saygı gösterilmesi ve muhafaza edilmesi herkesin kırmızıçizgisi olmalıdır. Camilere yönelik kim bir tecavüzde bulunursa Allah`tan bunun hesabının ve cezasının büyük olduğunu bilmelidir. Bu kötü fiili işleyen hareket ve toplumlar iflah olamaz ve başarıya ulaşamaz. Özellikle Kürt gençleri bu konuda iyi tefekkür etmelidir. Devlet de bu operasyonlarda hem sivil halka hem de kutsal mekânlara zarar gelmemesi için çok ciddi tedbirler almalıdır.” ifadelerine yer verildi.

MÜSLÜMAN KÜRT HALKI HENÜZ  6-8 EKİM OLAYLARINI UNUTMADI

6-7 Ekim olaylarının hatırlatıldığı açıklamada, “Müslüman Kürt halkı, henüz 6-8 Ekim olaylarını unutmadı. Kürt gençlerin vahşice katledilmelerine şahit olduk.  Camiler zarar gördü. Medreseler ve Kur`an kursları tahrip edildi ve yüce kitabımız Kur`an-ı Kerim raflarda yandı. Her Kürd`ün kendisine: ‘`nereye gidiyorum ve ne yapıyorum.`` sorusunu sorması gerekmektedir.

ŞEHİRLERDEKİ ÇATIŞMALAR DERHAL DURDURULMALIDIR

Şehirlerdeki çatışmaların derhal durdurulması istenen açıklamada, halkın mal ve can güvenliğine zarar veren çatışmaları yerleşim yerlerine taşıma siyasetinden vazgeçilerek şehirlerde silahların susturulması vurgulanarak, “Aksi takdirde zararın büyük olacağı bilinmelidir.” ifadeleri kullanıldı.

CAMİLER MÜSLÜMANLAR İÇİN ‘NAMUS-U EKBER` KONUMUNDADIR

Diyarbakır`ın Sur ilçesindeki tarihi Fatih Paşa Camii`ne (Kurşunlu) yapılan saldırıya tepki gösteren Diyarbakır İnanç Özgürlüğü Platformu ise, camilere yapılan saldırıların Müslümanların malına, hanesine ve çocuklarına yapılmış saldırıdan daha acı verici olduğunu belirti. Diyarbakır İnanç Özgürlüğü Platformu Koordinatörü İbrahim Gökdemir adına yapılan açıklamada, özelikle Diyarbakır`ın tarihi ve dini mekânlarla donanımlı Sur ilçesinde iki ayı aşkındır süren hendek kazma, barikat kurma vatandaşı evinden ve iş yerinden tehcir ettiren uygulamaların adeta hayatı durdurma noktasına getirdiği ifade edildi.

GÖRMEZ`DEN SUR`DAKİ CAMİ SALDIRISINA SERT TEPKİ

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Diyarbakır`ın Sur ilçesindeki tarihi Fatihpaşa Camisi`ne (Kurşunlu) yapılan saldırıya sert tepki gösterdi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığının resmi twitter hesabından yaptığı açıklamasında, “Saldırı, mabetlerin masumiyetine karşı yapılmış bir saldırıdır ve asla kabul edilemez.” ifadelerini kullandı. Osmanlı eseri olan Fatih Paşa Camii (Kurşunlu Camii), Bıyıklı Mehmed Paşa tarafından 1516–1521 yılları arasında yaptırılmıştı. Camide, Kürtler yüzyıllardır ibadet ediyordu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir