• DOLAR 32.523
  • EURO 34.876
  • ALTIN 2430.873
  • ...
Dünyanın En Mutlu ve Mutsuz Ülkesi Belli Oldu!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 Uluslararası bir araştırmada neden mutlu olarak bir islam ülkesi gösterilmiyor. Mesela Katar, Suudi Arabistan, Kuveyt, Türkiye, İran ve Umman gibi hem maddi durumda iyi olan hem de manevi olarak ileride olan bu ülkeler neden hiç sıralamaya girmedi de sırlamaya giren ülkelerde hep batı ve avrupa ülkeleri gösterildi? Yoksa bu araştırma ile kendi mutsuzluklarına bir kılıf mı uydruyorlar?
 
Norveç, 54 bin doları bulan kişi başı gayrisafi milli hasılası (GSMH), toplumsal yaşamı ve güvenlik koşullarıyla bir kez daha dünyanın en mutlu ülkesi oldu. Forbes dergisi, merkezi Dubai`de bulunan Legatum Enstitüsü uzmanları tarafından hazırlanan dünyanın en mutlu ve en mutsuz ülkelerinin listesini yayımladı.
 
2011 listesini hazırlarken küresel nüfusun yüzde 93`ünü oluşturan 110 ülkeyi sekiz farklı kategori açısından değerlendiren Legatum Enstitüsü uzmanları, bu kategorileri ekonomi, girişimcilik, yönetim, eğitim, sağlık, güvenlik, bireysel özgürlükler ve sosyal ilişkiler ağı olarak sıraladı.
 
Buna göre ilk sırada 54 bin doları bulan kişi başı GSMH`si ile Norveç geldi. 2009 ve 2010`da da listenin başında yer alan Norveç`te nüfusun yüzde 95`i yaşam standartlarından mutlu, yüzde 74 ise çevrelerindeki insanları güvenilir buluyor.
 
EN MUTSUZ ÜLKE ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ
Dünyanın en mutsuz ülkesi ise, 1 yaş altı çocukların yüzde 10`unun yaşamını yitirdiği ve yoksulluğunhüküm sürdüğü Orta Afrika Cumhuriyeti.
 
Bu ülkeyi sivil hakların göz ardı edildiği Zimbabve izliyor.
 
Nüfusun sadece yüzde 30`unun okuma yazma bildiği ve işsizlik oranının yüzde 20`ye çıktığı Pakistan, listede üçüncü sırada geliyor.
 
Myanmar, Küba ve Kuzey Kore vatandaşlarının ankete katılmasına izin vermediği için listede yer almadı. Söz konusu kategorilerde yeterli veri elde edilemeyen Libya, Irak, Afganistan, Somali ve Haiti`de listenin dışında tutuldu.
 
Listeye göre en mutlu 10 ülke, şöyle sıralanıyor:
1. Norveç
2. Danimarka
3. Avusturya
4. Yeni Zelanda
5. İsveç
6. Kanada
7. Finlandiya
8. İsviçre
9. Hollanda
10. ABD
Dünyanın en mutsuz ülkeleri ise şöyle sıralanıyor:
1. Orta Afrika Cumhuriyeti
2. Zimbabve
3. Etiyopya
4. Pakistan
5. Yemen
6. Sudan
7. Nijerya
8. Mozambik
9. Kenya
10. Zambiya
 
AA
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir