• DOLAR 32.333
  • EURO 35.089
  • ALTIN 2299.121
  • ...
"İhracatta sadece bir pazara bağlı kalınmamalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ŞASEMKOM), Rusya uçağının düşürülmesiyle başlayan krizi değerlendirdi.

Rusya’nın Türkiye’den ithal ettiği ürünleri başka ülkeden hem kalite hem de fiyat açısından almasının çok zor olduğunu ifade eden Akbaş, Rusya’nın birçok ürününü Azerbaycan üzerinden almaya başladığını belirtti.

Türkiye’de istikrarın sağlanmasına yönelik adımların atılacağı her dönemde farklı olayların yaşandığına dikkat çeken Akbaş, “En son Rusya’da uçak krizinde, yine piyasalardaki istikrar havası ve olumlu hava nispeten de olsa dağılmış oluyor. Tabii ki biz Türkiye cumhuriyetinde yaşayan vatandaşlar özellikle tarımla ya da sebze meyveyle uğraşan esnaf kesimi olarak ürettiğimiz sebze meyvelerin çoğunluğunu Rusya’ya ihraç etmekteydik. Ancak bu uçak krizinden sonra Rusya’ya ihracatın durması piyasalarda bir kırılmaya yol açtı.” dedi.

Türkiye’nin dış pazar konusunda sadece bir pazara bağlı kalmasının bir eksikli olduğunu belirten Akbaş, bugün yeni girilen pazar arayışları için yıllar önce adım atılması gerektiğini ifade etti.

Rusya’nın Türkiye’den ithal ettiği ürünleri başka ülkeden hem kalite hem de fiyat açısından almasının çok zor olduğunu ifade eden Akbaş, geçen günlerde Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile yaptıkları görüşmede önemli mesafeler kat edildiğini söyledi.

Türkiye ile ticaret bağlarını koparan Rusya’nın birçok ürününü Azerbaycan üzerinden almaya başladığını belirten Akbaş, şöyle devam etti: “ Azerbaycanlı işadamlarımız ise şu anda Türkiye’de sebze meyve alım satımlarını bildiriyorlar. Yani Rusya, daha önce Türkiye’den almış olduğu ürünleri bundan sonra Azerbaycan üzerinde alma durumunda kalacaktır. Biz iki ülke arasında aklıselimle hareket edilmesiyle olumlu sonuçlar getireceğine inanıyoruz. Hükümetimizin almış oldukları kararların sonuna kadar arkasındayız.”

“Kriz bir kısım seracıları olumsuz etkiledi”

Uçak krizinin iç piyasaları nasıl etkilediği konusuna da değinen Akbaş, “ Mağdur olunacak bir pozisyonumuz olmamıştır esnaf olarak. Kısmen fiyatların düşmesi tüketicileri çok memnun ediyor. Burada en çok etkilenen ihracatçılara yönelik üretim yapan bir kısım seracılardır. Bunların ihracata yönelik olarak üretmiş olduğu ürünler iç piyasada rağbet bulmuyor. Ama ürünleri iç piyasada alıcı bulan seracılar fazla mağdur olmadı.” şeklinde konuştu.

Akbaş, yapılan görüşmelerde mağdur olan vatandaşların mağduriyetlerinin giderileceği yönünde açıklamalar yapıldığını belirtti. (Osman Gülebak- İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir