• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
SGK`dan önemli uyarı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Sosyal Güvenlik İl Müdürü Alaettin Ökten; askerlik, yurtdışı hizmetleri ve doğum borçlanması ile emekliliği hak edenlerin daha az prim yatırmak için en geç 31 Aralık tarihine kadar Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvuruda bulunması gerektiğini söyledi.

Emeklilik için borçlanma yapacak olanların acele etmesi gerektiğini belirten Ökten, “1 Ocak`tan itibaren geçerli olmak üzere asgari ücretin bin 300 TL`ye çıkması, borçlanma için ödenecek rakam yüzde 30 artacak. Bu nedenle geçmiş süreleri borçlanacakların elini çabuk tutması çok önemlidir. 1 Ocak`tan itibaren sosyal güvenlik sisteminde bu çok önemli parametrede yaklaşık yüzde 30`luk bir artış olacağı için borçlanma yapacakların da elini çabuk tutmasında fayda var. Avukatlık stajı, ücretsiz izin süreleri, kadın sigortalılar doğum sonrası çalışılmayan günleri, erkek sigortalılar ise askerlik sürelerini borçlanabilmektedirler.” ifadelerin kullandı.  

Doğum yapanlar dikkat! 

Şartları sağlanan bir kadın sigortalının her bir doğum için en fazla 720 gün borçlanma yapma hakkının olduğunu vurgulayan Ökten, “Bugün itibarıyla bir günlük doğum borçlanması yapmak isteyen sigortalı 13,58 TL ödemek zorundadır. 2 yıllık borçlanma yapacak kadın sigortalının ödemesi gereken rakam 9 bin 777 TL`dir. Bu rakam Ocak 2016 itibarıyla günlük 17,5 TL`ye yükselecek. Dolayısıyla 2 yıllık borçlanma yapmak isteyen kadın sigortalı 12 bin 639 TL ödemek durumunda kalacak.” şeklinde konuştu. 

Doğum borçlanması hakkının da üçe çıktığını ifade eden Ökten, “Buna göre, gerekli şartları sağlayan bir kadın sigortalı üç doğum için toplamda altı yıllık borçlanma hakkına sahiptir. Doğum borçlanmasında yalnızca prim ödeme gün sayısı artmaktadır. Askerlik borçlanması yapan bir kişi ise hem prim ödeme gün sayısını artırmakta, hem de sigortalılık tarihini öne çekmektedir. 1111 sayılı Askerlik Kanunu gereğince, askerlik hizmetini er veya erbaş olarak ifa edenler askerlik sürelerinin tamamını veya bir kısmını, yedek subay olarak askerlik yapanlar ise yedek subay okulu süresini borçlanabilmektedirler.” dedi.  

15 aylık askerliğini borçlanacak bir kişinin bugün 6 bin 112 TL ödemek durumundayken, borçlanmanın Ocak 2016 ve sonrasında yapılması halinde bu rakamın 7 bin 899 TL`ye yükseleceğini kaydeden Ökten, açıklamanın devamında şu bilgileri verdi: “Yaklaşık bin 800 TL fazla ödeyecek. Bu arada borçlanma uygulaması yurtdışında çalışanlar için de büyük önem taşıyor. Emekli olmak için 20 yıllık borçlanma yapması gereken bir vatandaşımız Ocak 2016 itibarıyla 126 bin TL ödemek durumunda kalacak. Bu kişinin borçlanmayı bugün yapması halinde ise 97 bin 700 TL ödemesi yeterli olacak.” (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir