• DOLAR 32.387
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2326.519
  • ...
`4,5G`ye uyumlu cihaz alırken acele etmeyin`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTİK) çalışmaları neticesinde 26 Ağustos 2015 tarihinde ihalesi yapılan 4,5G teknolojisi, 1 Nisan 2016 tarihinde kullanıma sunulacak.

Yaklaşık 150 ülkenin kullanıma geçtiği 4,5G teknolojisi, dördüncü nesil kablosuz iletişim ağlarının genel adı olarak da ifade ediliyor.

Akıllı cihazların veri indirme hızında kolaylıklar oluşturması beklenen 4,5G teknolojisi hakkında bilgilendirme yapan uzmanlar, 4,5G`nin daha hızlı internet hizmeti sağlayacağını söylediler.

Diyarbakır Dicle Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Akaydın, 4,5G`nin, 3G`nin bir üst versiyonu olduğunu belirtti.

Teknolojik imkânlara daha rahat ulaşma açısından 4,5G`nin ülkeye birçok faydası olacağını aktaran Akaydın, “Dünya iletişim ve teknoloji dünyasıdır. Ülkeler kendilerini geliştirip ekonomik anlamda bir yerlerde olacaklarsa bu nimetlere sahip olmalıdırlar. 3G`ye geçtiğimizde insanlara nasıl ki kolaylıklar sağlanıyorsa, 4G de bunun bir üst versiyonu olacaktır. Türkiye`nin altyapısı zaten belli bir seviyeye geldi. Gerek fiber altyapısı, gerek telekomünikasyon altyapısı olarak iletişim teknolojisinde belli bir aşama kaydedildi. 4,5G teknolojisinin ülke açısından faydalı olacağını düşünüyorum.” dedi.

Özel bir şirkette teknoloji müdürü olarak görev yapan Abdulkadir Mutlu, 4,5G`nin, kullanıcılara sadece veri hızı olarak yansıyacak bir teknoloji olduğu bilgisini verdi.

Kullanıcıların 4,5G`ye geçmek için telefonlarını ve sim kartlarını akredite etmeleri gerektiğini aktaran Mutlu, “4,5G, genel itibariyle 3G`den sonraki aşamadır, aynı zamanda 5G`ye de geçiş aşamasıdır. Ülkemizdeki GSM operatörleri mobil kullanıcılara ve ev kullanıcılarına 3G`den daha hızlı bir internetle hizmet verebilecekler. 4,5G kullanıcıya sadece veri hızı olarak yansıyacak bir teknolojidir. Normal bir kullanıcı bir filmi 90 dakikada indirirken artık o filmi 3,5 dakikada indirebilecek. Bu şekilde veri hızında artış olacak. 4,5G`ye geçmek için kullanıcıların telefonlarını ve sim kartlarını akredite etmeleri gerekir.” ifadelerini kullandı.

Mutlu, vatandaşların 4,5G`ye uyumlu cihaz alırken acele etmemeleri tavsiyesinde bulunarak, “Son günlerde telekom operatörleri reklam yaparak, ‘Sim kartlarınızı yılsonuna kadar getirin, ücretsiz bir şekilde yükseltelim` diyorlar. Vatandaşlarımıza, hızlı karar verip, cihazlarını ve operatörlerini hemen değiştirmemeleri konusunda tavsiyede bulunmak istiyorum. Vatandaş dikkatli olsun. Çünkü önümüzde 8 yıl var. 8 yıl da uzun bir süre.” şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman- İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir