• DOLAR 32.547
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2441.096
  • ...
Mardin Dost-Der'den caminin yakılmasına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Dostluk Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Dost-Der), yaptığı yazılı basın açıklamasıyla tarihi Kurşunlu Camii ve Paşa Hamamı’nın mevzi olarak kullanılması ve yakılmasına sert tepki gösterdi.

PKK'nin çatışmaları şehir merkezlerine taşımasıyla birlikte bir bütün olarak halkın mağdur olduğuna dikkat çekilen açıklamada, masum çocukların katledildiği, hastaların hastanelerde tedavi edilmediği ve hayvanlar dahi zarar gördüğü anımsatıldı.

Açıklamanın devamında, “Tarihi mekânlarımız ve İslam'ın şiarları olan camiler, medreseler, hamamlar mevzi ve karargâh olarak kullanılmaktadır. Sivil halkın bulunduğu mekânlara hendekler kazmak, barikatlar kurmak, bomba düzenekleri yerleştirmek, mayınlar döşemek ve roketatarlar kullanmak halkımızın maddi ve manevi olarak mağdur olmasına neden olmaktadır. Bugüne kadar çatışmaların durması, silahların susması veya en azından çatışmaların şehir merkezi dışına taşınması hakkında tüm sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, kanaat önderleri ve bölgenin dinamikleri gerekli uyarıları yaptı. Ama maalesef bu uyarılar dikkate alınmadı. Halkın benimsemediği, destek vermediği, sahiplenmediği öz yönetim ilanlarının yapılması ve hendeklerin kazılması ekonomik olarak bölge esnafını iflasın eşiğine getirdiği gibi halkımızın temel hak ve hürriyetlerini de kısıtlamaktadır. Dün ise Diyarbakır Sur’da Tarihi Kurşunlu Camii ve Paşa Hamamı'nın mevzi olarak kullanılması ve bomba düzeneklerinin yerleştirilmesi sonucunda polisin operasyonları gerekçe gösterilerek yakılmıştır. Hendeklerin olması, iş makinelerinin yakılması nedeniyle yollar kapatılmış olup itfaiye zamanında yangına müdahale edememiş ve tarihi cami büyük bir zarar görmüştür. Yaklaşık 10 gün önce tarihi Dört Ayaklı Minare çatışmalarda zarar gördü diye tepki göstermek için basın açıklaması yapan Tahir Elçi’nin ölümüne sebep olup cenazesi üzerinden siyasi rant devşirmeye çalışan kokuşmuş zihniyet, dün de 500 yıllık Kurşunlu Camiini ateşe vermiştir. İslam ve İslam’ın şiarlarına saldıran zihniyeti şiddetle lanetliyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada son olarak, Mardin Dost Der olarak şehir içlerine taşınan ve halkın büyük acılar yaşamasına sebep olan çatışmaların biran önce durdurulması talep edildi. (M. Salih Keskin – İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir