• DOLAR 32.326
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2303.134
  • ...
'Kışın Adana yoğun hava kirliliği yaşıyor'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, Valilik İstasyonu Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu verilerine göre, partikül madde toleranslı yasal limit değeri miktarının 51 kez aşıldığına dikkati çekerek, “Hava kirliliği Adana’nın üzerine adeta bir kabus gibi çökmektedir” dedi.

Kenti yönetenlerin, izleme denetleme yetkisine sahip kurum ve kuruluşların hem yaşanan çevresel sorunlar karşısında hem de hava kirliliği konusunda gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğine vurgu yapan Doğan, “İlimizde kış aylarında yaşamı olumsuz şekilde etkileyen bir hava kirliliği yaşanmaktadır. Kirlilik Adana’nın üstüne bir kabus gibi çökmekte; akşam saatlerinde sokağa çıkan insanların gözlerinde, boğazında yanma oluşmakta ve insanlar nefes almakta dahi zorlanmaktadır.” diye konuştu.

Adana’da 2014 ve 2015 yılı Valilik İstasyonu Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu’ndan alınan verilere göre, partikül (PM) madde toleranslı yasal limit değeri miktarının 2014 yılı içerisinde 39 kez aşıldığını aktaran Doğan, ilgili yönetmeliğin bu limitin insan sağlığı açısından bir yıl içerisinde 35 defa limit aşılabileceğinden söz ettiğini söyledi.

2015’te yasal limit miktarı 51 kez aşıldı

2015 yılında bu limitin 51 defa aşıldığına işaret eden ÇMO Adana Şube Başkanı Doğan, “Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğinde partikül madde (PM) 2015 yılı için yasal limit değeri metre küpte 90 mikrogram’dır. Yönetmelik 2019 yılına kadar kademeli olarak bu kirletici parametreyi metreküpte 50 mikrogram seviyesine çekecektir. Yani şu an kirlilik sayılmayan, 90 mikrogram ve 50 mikrogram arasında ki partikül madde miktarları, 2019 yılında kirlilik sayılacaktır. 2015 yılında, bu aralıkta ve 90 mikrogramın üstünde gerçekleşen aşım 244 adettir. Daha yıl bitmeden meydana gelen limit değer aşımları, Adana’da özellikle kış aylarında yoğun bir hava kirliliği yaşandığını göstermektedir.” diyerek hava kirliliği konusunda bilgi verdi.

“Termik santraller kirliliği katmerli hale getirecek”

Çevresel kirliliğin yoğun görüldüğü Adana’da planlanan termik santrallerin bu kirliliği katmerli hale getireceğini savunan Doğan, Yumurtalık sahil şeridinde neredeyse her kilometre başına yapılmak istenen santrallerin saatte yakacağı kömür miktarlarının binlerce ton olduğunu belirtti.

Kömür kullanımından oluşan kirliliğe de dikkat çeken Doğan, “Kömürlü termik santrallerinde saatte yakılacak binlerce ton kömürün ve sonucunda oluşacak atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermeyeceğini söylemek, bilimsel gerçeklikten çok uzaktır. İlimizdeki hava kirliliğini azaltmak için; petrokok yani katı yakıtların kullanımının azaltılıp, doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılmalıdır. Özellikle yardım amaçlı dağıtılan kömürlerin miktarı, analiz sonuçları ile ilgili her türlü verinin, Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliği de dikkate alınarak, Adanalı yetkin kurum ve kuruluşlarla, yarattığı kirliliğin önlemesi adına paylaşılması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

“Yeşil alanlar artırılmalı”

Özellikle hava kirliliğinin önlenmesi ve temiz hava sirkülasyonunun sağlanması için yeşil alana ihtiyaç olduğunu ifade eden Doğan, “Ağaçların fotosentez yoluyla karbondioksiti kullanıp atmosfere oksijen vermesi ve ayrıca yaprakları ile toz tutma kapasitelerinden dolayı; kişi başına düşen yeşil alan miktarının azaldığı kentimizde; tahribatlar önlenerek yeşil alanların, ağaç dikimlerinin arttırılması yönünde çalışmalar biran önce gerçekleştirilmelidir. Yaşatılan kirlilik konusunda yetkin kurum ve kuruluşlar, belirtilen limit değerlerin sağlanması için denetimlerini artırmalı ve üzerine düşeni yapmalıdır.” dedi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir