• DOLAR 32.372
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.574
  • ...

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, en kötü senaryo olan Rusya ile sıfır ilişki durumunda bunun ekonomiye maliyetinin 9 milyar dolar olacağını açıkladı.Şimşek, NTV`de katıldığı programda, ilk günden itibaren Rusya krizini masaya yatırdıklarını ve her anlamda bir hazırlık içerisinde olduklarını belirterek üç temelde çalışma yaptıklarını dile getirdi. Şimşek öncelikle krizin etkilerini telafi edici ne yapabileceklerini ortaya koyduklarını söyleyerek buna yönelik adımları ise yakında açıklayacaklarını duyurdu. İkincisinin Rusya sorunu diyalogla çözmeye yanaşmaz ise caydırıcı ne tür önlemler alınabileceğinin değerlendirilmesi olduğunu vurgulayan Şimşek şöyle konuştu:

TÜM TEDBİRLER HAZIR

“Üçüncü olarak daha uzun vadeli, yapısal tedbirler. Türkiye`nin özellikle de enerjide Rusya`ya bağımlılığını çok daha yönetilebilir düzeye çekmek için ne yapılabilir? Şu anda biz bunlara ilişkin çerçeveyi çalıştık. Bütün tedbirler hazır. Sayın Başbakanımız`a sundum. Rusya, Türkiye için önemli bir partner. Etki o boyutlar içerisinde olmayacak. Çünkü zaten son 1 yıl içerisinde, yıllıklandırılmış olarak ekim ayı itibarıyla Rusya`ya olan ihracatımız neredeyse yüzde 30-40 düşmüş. Turist sayısında 603 bin azalma var. Oradaki yatırımlar, müteahhitlik hizmetlerinde, proje miktarında bir yavaşlama söz konusu. En kötü senaryo, Rusya ile sıfır ilişki olacağını varsaysanız 9 milyar dolarlık bir rakamdan bahsediyorsunuz.”

VATANDAŞ RAHAT OLSUN

“Vatandaşlarımız rahat olsunlar” diyen Şimşek, Rusya`daki vatandaş, ihracatçı, müteahhitlerin ciddi sıkıntılarla karşılaşması halinde atılacak bir sürü adım olduğunu söyledi. Birtakım olumlu sinyaller olduğunu dile getiren Şimşek, “Açık söyleyeyim, örneğin oradaki müteahhitlerimize geçen hafta ödemelerin yapıldığını biliyorum, geçen hafta en azından bir projenin verildiğini biliyorum. Şu anda resim, ne görüldüğü kadar kötü, ne de bizim arzuladığımız kadar iyi” açıklamasını yaptı. Şimşek, Rusya`nın geri gönderdiği tarım ürünlerinin yüzde 80`inin başka pazarlara yönlendirildiğini belirterek, “Sonuçta Rusya bu ürünleri bir yerden alacak. Hiçbir ülke özellikle tarımda bu kadar hızlı talebi karşılayacak kapasiteye sahip değil. Yazılıp çizilenler statik analizlerdir. Aslında iddia edildiği gibi büyük bir şok yok” dedi.