• DOLAR 32.638
  • EURO 34.781
  • ALTIN 2497.947
  • ...
Müteahhitlerin `Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi` Olacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞANLIURFA - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Van depreminde sınıfta kalan inşaat sektörüne çekidüzen vermek için yeni tedbirler aldı. Artık her müteahhidin bir sicil numarası olacak. Çürük inşaat yaptığı tespit edilen müteahhitlerin faaliyetleri durdurulabileceği gibi meslekten men de edilebilecek. Bakanlık, müteahhitleri sicil numarası üzerinden Türkiye`nin neresinde iş yaptığını ve işin işleyiş şeklini merkezden takip edecek. Eksik işi veya kusuru tespit edilen müteahhidin faaliyeti sicili üzerinden dondurulacak veya meslekten men edilebilecek. Müteahhidin faaliyet akışı müteahhidin sicil numarası üzerinden Belediye İmar Müdürlükleri ve Yapı Denetim Büroları tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müteahhitlik sicil birimine bildirilerek yasaklama ve izin yetkisi ana merkezden kontrol edilerek verilecek. Böylece çürük ya da kusurlu yapı yapan müteahhitler eksiğini düzeltmediği takdirde Türkiye`nin hiçbir yerinde müteahhitlik yapamayacak.

Müteahhitlere sicil numarası verilmesinin yanı sıra, 1 Ocak 2012 tarihinden sonra inşaatlarda çalışan ustaların tamamı da sertifikasyona tabi tutulacak. Kalıpçı, demirci, tesisat ve elektrik işlerinde çalışan ustaların yetki belgesi olması zorunlu olacak. Sertifikasız usta çalıştıran müteahhide kişi başına 2 bin lira ceza kesilecek. Belgesiz ustalara Bakanlık İl Müdürlüklerince "Geçici Ustalık Yetki Belgesi" verilecek. Van depremi sonrası pek çok binada statik hata tespit eden Bakanlık yapı denetiminde görevli inşaat mühendislerine statik eğitimi verecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Atlas, "Van`da yaşanan depremlerin ardından bir kez daha gündeme gelen inşaat - konut sağlamlığı tartışmasına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı el koydu. Yaşanan olumsuzlukların en aza indirilmesi için bir dizi tedbirler alınarak müteahhitler için gerekli asgari şartlar belirlendi. Bu kapsamda daha önce hazırlanan "Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik" 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak. Yönetmelik kapsamında, Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi (YAMBİS) oluşturuldu. Ayrıca 1 Ocak tarihinden itibaren yetki belgesi olmayan veya yönetmelikçe belirlenen cezai nedenlerden dolayı yetki belgesi numarası iptal edilenler, Türkiye`de ruhsatlı bir yapının müteahhitliğini üstlenemeyecek ve ceza ödeyecek. Bu noktada ilimizde müteahhitlik yapan vatandaşlarımız en kısa zamanda sicil numarasını almalı ve firmasında çalışan ustalarına da belge almaları için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`ne başvurdurarak Geçici Ustalık Yetki Belgesi aldırmalı aksi takdirde ceza alabilirler" dedi.

Mehmet Demir - İLKHA
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir