• DOLAR 32.575
  • EURO 34.937
  • ALTIN 2426.626
  • ...
Başkaldıran Çinli Köylülere Abluka
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Wukan köyünün sakinleri, köye giriş çıkışın büyük oranda engellendiğini söylüyor.
 
Reuters haber ajansı köy çevresindeki sıkı önlemlere rağmen, bugün binlerce kişinin yeniden gösteriler düzenlediğini bildiriyor.

İnternete yüklenen görüntülerde, köylülerin ellerinde pankartlarla eylem yaptığı görülüyor.
 
Eylemlere tanık olan bir gazeteci de BBC`ye köylülerin polis ve resmi yetkilileri köyden kovaladığını söyledi.

Daily Telegraph muhabiri Malcolm Moore, köylülerin meydanda toplanıp üç saat boyunca sloganlar attığını anlattı.
Moore, "ölen köylü için yas tutan göstericiler, adalet talep etti, kan borcunun ödenmesini istedi ve köye haksızlık edildiğini savundu." dedi.
 
Moore, tüm yetkililerin köyden kovalandığını belirterek "Bugün karakola gittik. Dış mahallelerdeki üç katlı bu bina tamamen boştu. Kapılar kilitliydi ve ölen köylünün resmi kapıya asılmıştı" dedi.
 
Gerilim aylardır sürüyor
Wukan halkı, aylardır yerel yöneticilerin topraklarına el koyduğunu ve hakettikleri tazminatı ödemediklerini savunuyor.
Çin resmi yayın organları, polisin gözaltına aldığı Xue Jinbo`nun kalp yetmezliğinden öldüğünü bildirirken, Wukan halkı polisin köyün temsilcisi olan Xue`ye saldırdığını söylüyor ve merkezi yönetimin duruma müdahale etmesini istiyor.
 
Yerel yönetim Xue`nin Eylül protestolarında rol oynadığını belirterek, geçen hafta Xue`yi bir grup köylüyle birlikte gözaltına almıştı. Pazartesi günüyse Xue`nin "aniden rahatsızlanarak öldüğü" açıklandı.
 
Yakınları, Xue`nin vücudunda kötü muamelenin izlerinin görüldüğünü savunurken, yetkililer Xue`nin bedeninde, bilekleri ve dizlerindeki birkaç çürük dışında "ciddi bir yara" bulunmadığını bildiriyor.
 
Wukan köylüleri, Eylül ayında da protesto eylemlerine girişmiş, karşılarına çıkan birçok şeyi yakıp yıkmışlardı. Bir inşaat projesi için belirlenmiş arazide dikilen duvar yıkılmış, resmi daireler tahrip edilmiş ve ateşe verilmişti.
 
Köydeki İngiliz gazeteci Moore, şimdi köylülerin ablukaya alınıp yiyeceksiz kalmaktan korktuğunu belirtiyor. Ellerindeki stokların bir hafta-10 gün yeteceğini kaydediyor.
 
Çin`in kırsal kesimlerinde toprak anlaşmazlıkları alışılmadık bir olgu değil. Ama Wukan`daki anlaşmazlığın daha büyük çapta ve yoğunlukta geliştiği; yöre halkının yetkililere meydan okumaya hazır olduklarının gözlendiği aktarılıyor.
 
Bu arada yerel komünist parti başkanı Zheng Yanxiong, Wukan`daki protestolara son verilmesi çağrısında bulundu; hükümetin sorunları çözmek için çaba harcayacağını kaydetti.
 
BBC
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir