• DOLAR 32.372
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2325.69
  • ...
Erdoğan: Rusya yüzlerce kez ihlâl etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Paris'ten Katar'a gidişinde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya ile hava sahası ihlalleri daha önce her düzeyde ele alındı. Hava sahası ihlâli ilk kez olmuş değil. Bunun belgeleri de var. 3-5 değil, yüzlerce ihlâl var" dedi. Erdoğan, uçak krizi öncesinde de, Akdeniz'deki Moskova adlı Rus kruvazörünün Türk gemilerini taciz ettiğini açıkladı.

"Karadeniz`de geçen sene yaptığı hava sahası ihlâli 15 dakika. Uyardığımızda “Pilotlar, İngilizce tam bilmiyorlar, yanlış anlaşılma var” gibi ifadeler kullandılar. Suriye`de ilk yapılan ihlalde de aynı sıkıntılar yaşandı. G- 20`de (Putin) bana ‘Şunu bir misafirlik gibi düşünseniz` dedi. Ben de ‘Davetsiz misafirlik olmaz dedim. Bunlar bizi stratejik ortak olarak üzüyor` dedim."

"Bununla da kalınmadı. Örneğin Akdeniz`de Moskova adlı kruvazörleri gemilerimizi taciz etmeye başladı, bunu söyleyince ‘Haberim yok gerekli uyarıyı yapacağım` dedi. Akdeniz bir çözüme kavuştu ama ardından malum uçak meselesi patlak verdi. Egemenlik haklarına sahip çıkmak, duyarlı davranmak, her ülkenin meşru hakkıdır."

Erdoğan; Obama, Merkel, Hollande ve Poroşenko ile yaptığı ikili görüşmeleri de hatırlattı ve tüm liderlerin Türkiye'yi haklı bulduğunu söyledi.

'Rusya inandırıcılığını yitiriyor'
Erdoğan, "Uçağın düşmesinin ardından Rusya'da yetkililerin ve medya organlarının Türkiye aleyhtarı bir üslup kullanmalarını, yaptırımlardan söz etmelerini nasıl karşılıyorsunuz?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Eteklerindeki taşları dökmekle meşguller. Tabii böyle bir konuda, hemen kara propagandaya başvurmaları üzücü. Ciddi bir iftira kampanyası yapıyorlar. Ancak bu iftiralara dünya liderleri tabii ki inanmıyor. Görüştüğüm liderlerden edindiğim izlenim bu. Tam tersine Rusya bu tür iftira kampanyaları ile kendi inandırıcılığını yitiriyor. Mesela Sayın Putin'in, Türkiye'nin DAİŞ'ten petrol aldığından söz etmesinin hiç bir inandırıcılığı yok. Oğlumun da bu işin içinde olduğundan söz etmeleri dahil, bu tür iddiaların tümü iftira. Daha önce benzer iftiralar, İran medyası tarafından da piyasaya sürülmüştü. Oğlum ve kızımla ilgili iftiralar atmışlardı. O dönem Ruhani'yi arayıp bunların iftira olduğunu açık açık kendisine de söylemiştim."
Erdoğan "Dün size mert adam diyen Putin'in bugün size karşı cephe almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu da  "Bu soruyu aslında Sayın Putin'e sormanız lazım. Yani 11 ay önce değil, daha öncesinde de benimle ilgili Putin'in beyanları hep mert ve cesurluğum üzerinedir. Dürüst devlet adamlığım üzerine de bir çok sözü vardır. Hele hele bizim Berlusconi, Schroder ve kendisi ile üçlü dörtlü bir araya geldiğimizde benimle ilgili söyledikleri hep bu istikamettedir" ifadeleriyle yanıtladı.

'Olaya duygusal yaklaşıyorlar'
Erdoğan, uçak krizinin ilk günlerinde "Rus uçağı olduğunu bilseydik farklı olurdu" demişti. Gazeteciler, bu sözü açmasını isteyince Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Uyarının şekli değişebilir, süresi uzatılabilirdi anlamında söyledim. Bölgede yaşananlardan sonra angajman kurallarının hassasiyeti artmıştır. Suriye`den hava sahası ihlallerine karşı müteyakkız olmak durumundayız. Ancak, bu hassas ortamda milliyeti tam belli olmayan, ikazlara aldırmayan bir uçağa müdahale edilmesi akabinde Rusya`nın sergilediği tavır pek diplomatik değil. Olaya duygusal yaklaşıyorlar. Hemen yaptırımlardan söz etmeleri de hoş değil."

'Asilliğimizi koruyoruz'
"Rusya`ya herkesin yaptırım uyguladığı tarihlerde Türkiye yaptırım uygulamamıştır. Stratejik ortağımızdır, gıda dahil ürünleri vermeye devam edeceğiz dedik. Şu anda ise onların yaptığına bir bakın. Bu gıda ürünlerini almayacağız diyor, işadamlarımıza eza ceza çektiriyorlar. Bunlar devlet ciddiyetiyle bağdaşmıyor. Türkiye bu hususta asilliğini koruyor. Biz onlarla aynı dili kullanmıyoruz. Biz diplomatik dili kullanmak suretiyle kendimize yakışanı yapıyoruz. Onların da dillerinin değişmesini bekliyoruz."

'Hayat boyu doğalgazla yaşamadık'
"Ortalama vatandaş doğalgaz konusunda bir sıkıntı yaşar mıyız diye endişeleniyor, ne diyeceksiniz?" sorusunu da Erdoğan, "Biz hayat boyu doğalgazla yaşamadık biliyorsunuz, doğalgazla tanışalı ne kadar zaman olduğu belli. Bu millet çileye alışık bir millettir. Kaldı ki Rus doğalgazı olmazsa biz yandık bittik diye bir durum yok. Rusya dışında birçok ülkeden doğalgaz aldığımızı zaten dile getirdim" sözleriyle yanıtladı.

Cerablus-Azez hattına hava harekâtı
Bir gazetecinin "Obama ile görüşmenizde Türkiye ile ABD'nin Cerablus-Azez hattına dönük başlaması beklenen yoğun hava harekatı konusu görüşüldü mü? Bu harekat ne zaman gerçekleyecek?" sorusuna da Erdoğan şu yanıtı verdi:

"Bu tür operasyonların tarihleri konuşulmaz. Ama bu konularda olumsuz bir yaklaşım yok. Koalisyon güçleri gerekli operasyonları yapacaktır. Şu anda güvenlik güçleri irtibat halindeler. Bizim en hassas olduğumuz konu sınır boylarımızdaki tedbirlerdir. Bu tedbirlerimiz artarak devam ediyor. İşin üç boyutu var. Birincisi hava boyutu, uçuşa yasak bölge konusu. Şu anda koalisyon güçleri havadan karaya lojistik destek sağlıyor. Yapılan budur. İkinci adım kara harekatı meseledir. Karada daha çok ÖSO merkezli bir çalışma söz konusudur ve koalisyon güçlerinin ÖSO'ya hava harekatıyla verdiği destek var. Buna devam edeceğiz. Bir diğer husus da eğit/donat hususu var. Aktif olarak eğit/donatı da yapıyoruz."

Kaynak: Hürriyet, Yeni Şafak

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir