• DOLAR 32.486
  • EURO 34.81
  • ALTIN 2491.086
  • ...
Kutnu kumaşı ve bakır işine yurt dışından yoğun talep
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Gaziantep’te üretilen  kutnu kumaşı, bakır işlemeciliği ve yok olmaya yüz tutmuş mesleklerin yeniden canlandırılması amacıyla tasarım atölyesi kuruldu.

Tasarım Mağazası ve Atölyesi Koordinatörü Mehmet Ali Aktop, modacılar tarafından özel olarak tasarlanan ürünlerin, ev hanımlarının da arasında bulunduğu tasarım atölyesinde dikildiğini söyledi.

Kutnu kumaşı ve bakır işine yurtdışından yoğun talep

Bu işe başladıklarında kutnu kumaş sektörünün unutulmak üzere olduğunu anlatan Aktop, unutulmaya yüz tutan kutnu kumaşçılığının tekrardan hareketlendiğini belirtti.

Aktop, “Piyasada iki veya üç usta kalmıştı ve kumaş çok fazla talep görmüyordu. Ama şu anda kumaş yetişmiyor. Bu işi bırakmış ustalarımızı tekrardan işe döndürdük. Kumaş üretimine başladılar. Atölyemizde kutnu kumaşı üzerinden bütün tasarımlarımızı kendimiz yapıyoruz. Tasarımlarımız özel yani Türkiye’de iki veya üç adet üretiliyor. Bunlar bitince farklı tasarımlar yapılıyor. O ürünün sadece kendisinde olsun isteyen misafirler,  özellikle burayı tercih ediyor.” şeklinde konuştu.

Yurtiçi ve yurtdışından yoğun talep aldıklarını, yabancı turistlerin el emeği ürünlere çok önem verdiğini anlatan Aktop, özellikle Amerika, İngiltere, Macaristan ve Fransa’dan çok talep aldıklarını aktardı.

Tasarım mağazasının esnafa da canlılık getirdiğini vurgulayan Aktop, ayda yaklaşık 6 bin civarında kutnu kumaşı kullandıklarını belirterek, “Daha önce bu miktar bir yıl içerisinde gerçekleşiyordu. Niyetimiz kutnu kumaşı, bakır ve ölmeye yüz tutmuş sektörleri canlandırmak. Hem esnafımızı hem de Gaziantep’e bu kumaşı kalıcı olarak yerleştirmek istiyoruz. Çünkü kutnu kumaşı yaklaşık 2 bin yıllık bir tarihe sahip. Ayrıca bu kumaş sadece Gaziantep’te üretiliyor.”dedi.

Ürünler doğru anlatıldığında ilgi daha da artıyor

Bakır ürünlerinin de tasarlandıktan sonra bakırcı esnafına yaptırıldığını aktaran Aktop, burada Gaziantep’e has ürünleri doğru anlatıp, sergilediklerini kaydetti.

Bakır ve kutnu kumaşı dışında kente özgü ürünlerin de satışının yapıldığını, mağazaya ilginin giderek artığını dile getiren Aktop, “Mağazamızda sadece satış yapmıyoruz. Ayrıca kutnu kumaşı, bakır ve kente ait ürünleri yurtiçi ve yurtdışında tanıtmak için fuarlara katılıyoruz. Ürünler doğru anlatıldığında ilgi daha da artıyor.” ifadelerini kullandı.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir