• DOLAR 32.34
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2307.248
  • ...
Davutoğlu: Bizimde Rusya`ya karşı alacağımız tedbirler var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

LEFKOŞA - Başbakan Ahmet Davutoğlu, HaberTürk'te katıldığı televizyon programında gündeme dair soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye-Rusya ilişkilerine dair, hemen alınacak bazı tedbirler olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, "Öncelikle zarar gören ihracatçılarımızın, turizmcilerimizin ve Türk ekonomisinin bundan etkilenmemesi için neler yapacağımız, kısa vadede alacağımız telafi edici tedbirleri yakında kamuoyuyla paylaşacağım" dedi.

"Bir zarar olacaksa bu karşılıklı olur"

Davutoğlu, "Gerek ithalat ve ihracat dengeleri, gerek Türkiye yatırımlarının Rusya'daki faaliyetleri, gerekse enerji alanında bir zarar söz konusu olacaksa bu karşılıklı yapılacak bir zarardır" ifadelerini kullandı.

"Lavrov'un görüşmeyi reddetmesi söz konusu değil"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye-Rusya ilişkileri bağlamında bir görüşmeyi reddetmesinin söz konusu olmadığını dile getiren Başbakan Davutoğlu, "Kendisi ara bölgede görüşmeyi talep ettiği için Sayın Akıncı'nın bu görüşmeyi reddetmesi ve makamına davet etmesi söz konusu. Olayın arka planı bu" şeklinde konuştu.

"Doğalgaz konusu bir bavul ticareti değil"

Başbakan Davutoğlu, "Enerjide ben Rusya`nın böyle bir yola (doğalgazı kesme), tevessül edeceğini düşünmüyorum" diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çünkü çok ciddi karşılıklı angajmanlar, uluslararası hukuktan kaynaklanan karşılıklı haklarımız, taahhütlerimiz var. Yani bu bir bavul ticareti değil. Bu ‘dur` dediğinde duracak olan. Karşılıklı taahhütler var. Ama en kötü ihtimale de hazırlıklı olmamız lazım."

"Türkiye`nin dünyada pazar sıkıntısı yok"

Başbakan Davutoğlu, sebze ve meyve için Türkiye`nin dünyada pazar sıkıntısı olmadığını kaydederek, "Başka yerlere de satarız. Bunun tedbirlerini alırız. Olay olduğu anda arkadaşlarla bunu planlamaya başladım. Türkiye`nin kapısı kapanmaz. Bütün milletimiz sakin bir şekilde bu gelişmeleri takip etsin" şeklinde konuştu.

"Şunu ifade edeyim, Türkiye-Rus ilişkileri bu kadar kolay kopacak ilişkiler değil. Karşılıklı ihtiyaç içinde olduğumuz ilişkilerdir" ifadelerini kullanan Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

"O kadar hızlı akan uluslararası konjonktür var ki her şeyden önce soğukkanlı olmak lazım. Türkiye coğrafyası çok kıymetli coğrafya, uzun zamandır bu coğrafyada oturanlar, eğer rasyonel davranıp bir de özgüvenleri, milletten aldıkları destek varsa, uzun dönemde mutlaka kazanırlar."

"Yüzde 100'ün hükümetiyiz"

Başbakan Davutoğlu, "Yüzde 49,5 destek almış olsak da biz, yüzde 100'ün başbakanıyız, yüzde 100'ün hükümetiyiz. Dolayısıyla yüzde 50,5, bize o veya bu gerekçeyle bugün oy vermemiş ama inşallah yarın verecek olan vatandaşlarımızı da dinleyeceğiz" dedi.

"Bizi geçici bütçeye mahkum etmemelerini rica ediyorum"

2016 Yılı Bütçesi'nin Meclis'e gelmesi konusuna da değinen Davutoğlu, "Bizi geçici bütçeye mahkum etmemelerini rica ediyorum. Dün de bunu rica ettim. Bu gerçekleşirse güzel bir başlangıç olur, sonra oturur kesin hesaplarla ilgili neler yapacağımızı, yapısal ne reformlar yapacağımızı, onları da dinleyerek yapacağız" diye konuştu.

Anayasa değişikliği konusu

Davutoğlu, "Biz tek başına anayasa değiştirecek güce sahip değiliz. Sahip olsaydık da etik ve siyasi olarak herkesin kanaatinin o anayasaya yansımasını düşünürdüm" ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, "Hükümet programını Meclisimize sunduk, şimdi kamuoyumuza çıkıp 'Şu, şu vaatleri şu ay içinde, şu yasaları şu ayda çıkarmayı arzu ediyoruz' diye kendimi de hükümetimizi de bağlayan bir deklarasyonda bulunacağım" şeklinde konuştu.

"Yargı reformuna kesinlikle ihtiyaç vardır"

Can Dündar ve Erdem Gül'ün, Ahmet Şık ve Nedim Şener örneğine benzeyip benzemediğinin sorulması üzerine Davutoğlu, tam olarak benzemediğini söyledi.

Yargı reformuna kesinlikle ihtiyaç olduğunu belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:

"O yayınların arka planında, MİT tırları operasyonu, Türkiye'ye dönük olarak bir algı ve ciddi bir komplodur. Can Dündar bunları yayınlayarak, bu komplonun sonra tekrar hayata geçirme suretiyle devlet sırlarını ifşa etmiştir ve o bağlamda bir eylemde bulunmuştur. Benim kanaatim, hakim başka türlü değerlendirebilir.

"Yargılamanın tutuksuz olmasını daha doğru buluyorum"

Başbakan Davutoğlu, "Bütün bu süreçte yargı var olan, meri hukuk çerçevesinde bir yargılama gerekmekle birlikte ben bu yargılamanın tutuksuz olmasını daha doğru buluyorum" diyerek konuşmasında şunları söyledi:

"MİT tırları operasyonu dolayısıyla bütün ülkeler Suriye rejimine yüklenirken Suriye Dışişleri Bakanı dönüp bana, 'Sizin gazetelerinize yansıyan haberlere göre teröristleri siz destekliyorsunuz' dedi. Suriye Dışişleri Bakanının eline bu doneyi veren hain çete, o zaman, şimdiki ifade ile ilgili olarak söylemiyorum, şeref madalyasından bahsedemez."

"Çok açık ve net söylüyorum, bu olaya biz hükümet olarak da hiçbir müdahalede bulunmadık" ifadelerini kullanan Davutoğlu, "Şimdi de 'Niye tutuklu yargıladınız' diye sormam ama şunu söyleyebilirim, normal şartlarda bu tür durumlarda tutuksuz yargılanma esastır, böyle olması halinde birçok tartışmanın önüne de geçilmiş olur" şeklinde konuştu.

"Sorumlusu delilleri yok etmeye çalışan PKK'dir"

Başbakan Davutoğlu, Tahir Elçi'nin öldürülmesi olayıyla ilgili olarak da şunları kaydetti:

"Burada hiçbir şey bizim tarafımızdan gizli kalmaz ama bir şeyler açıklanamayacaksa bunun sorumlusu devlet değil, başsavcıya roket atan, oraya giden olay yeri inceleme ekibine bombayla saldıran, ateş altında tutup oradaki delilleri yok etmeye çalışan terör örgütüdür."

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir