• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Araz: Çatışmalı sürecin kaybedeni halktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Barosu Başkanı Çelebi Araz, Diyarbakır`da öldürülen Tahir Elçi ile Nusaybin ve Derik ilçelerinden devam eden sokağa çıkma yasağı hakkında basın açıklaması yaptı.

Mardin Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasına baro yönetimi ve avukatlar da katıldı. Basın açıklamasını okuyan Mardin Barosu Başkanı Çelebi Araz, şehirlerde kazılan hendeklerle meselenin çözülemeyeceğini artık herkesin görmesi gerektiğine dikkat çekti.

Nusaybin ve Derik ilçelerinde devam eden sokağa çıkma yasağı ve yaşanan olaylara değinen Araz, “Nusaybin ve Derik ilçemizde sivil alanlarda halen şiddetli çatışmalar sürmekte olup, Nusaybin ilçemizde verilen aradan sonra uygulanan sokağa çıkma yasağı bugün 3. gününde, Derik ilçemizde ise sokağa çıkma yasağının 6. gününe girmiş bulunmaktayız. Nusaybin ve Derik ilçemizde sivil alanda yaşanan çatışmalar ve uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeni ile sivil vatandaşların can ve mal güvenliği tehlike altındadır. Çatışmalar nedeni ile sivil kayıplar yaşanmakta ve soruşturmaları dahi sağlıklı bir şekilde yürütülememektedir. Vatandaşlarımızın sağlık, eğitim, elektrik ve diğer sosyal hak ve hizmet ihtiyaçları ile su ve gıda gibi temel yaşam ihtiyaçları dahi çatışmalar ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle tam olarak karşılanamamaktadır.  Ortaya çıkan maliyet telafisi imkânsız bir şekilde artmaktadır. Bu çatışmalı sürecin kazananı olmadığı gibi tek kaybedeni halktır.” diye konuştu.

Sivil alanlarda sürdürülen çatışmalara ve sokağa çıkma yasağı uygulamasına derhal son verilmesini isteyen Araz, “Şehirlerde kazılan hendeklerle ve buna karşılık diğer çözüm kanallarını göz ardı eden güvenlikçi anlayışla geliştirilen çözüm yöntemleri ile bu meselenin çözülemeyeceğini artık herkes görmelidir. Herkes elini taşın altına koyarak bu manada sesini yükseltmeli ve bu ateşe su dökmelidir. İstediğimiz karşılıklı savaş naraları atılması değil, çatışmalar ortasında kalan halkın çığlıklarına kulak kabartılması ve demokratik yollarla bu meselenin çözülmesidir. Bu manada biz Mardin barosu olarak Mardin`de bulunan bütün sivil toplum örgütlerini bu yönde çabalarını artırmaya ve ortak çalışmaya davet ediyoruz.” dedi.

Tahir Elçi`ye yapılan saldırıyı kınayan Araz, “Yapılan saldırının aydınlatılması devletin sorumluğundadır. Devlet hiç bir şüpheye mahal vermeyecek şekilde etkin ve hızlı bir şekilde bu olayı aydınlatmalıdır.” dedi. (M. Salih Keskin - İLKHA




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir