• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Taşkent`te başörtülü kadınlar fişleniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Özbekistan`ın başkenti Taşkent`te mahalle yönetimleri başörtülü kadınların listesini oluşturarak kamusal alanda bu şekilde giyinmenin yasak olduğu konusunda uyardığı ve onlardan imza aldığı bildirildi.

Ozdolik radyosunun haberine göre, Taşkent şehri Mirzo Ulugbek ilçesinde belge imzalayan Müslüman kadınlar listeye "Elbise kültürüne uymayan kişiler” olarak yazıldı. Bu işlemi yapan mahalle yetkilileri bu konuda talimatın devlet yöneticilerinin talebi olduğunu bildirdi. Halk ise fişlendikleri gerekçesiyle uygulamaya karşı çıktı.

Taşkent`in Şayhantaur ilçesinden radyoya şikayet mektubu gönderen bir kişi olayla ilgili şunları yazdı:

"Dün akrabamız olan Müslüman kadınları mahalle yönetimi idaresine davet edildiler. Mahallemizde medeni ve maarif işlerinden sorumlu bir kadın (kendisi örtünmenin açık düşmanıdır) Müslüman kadınları örtünmenin sonuçları konusunda uyardıktan sonra onlara bir belge imzalattı. Orada yine ‘örtünmeyin, çağdaş yaşayın, başörtüsü ile gezdiğinizde başınıza sorun açarsınız` gibi rejimin eski propagandaları gündeme getirildi.”

Bu kişi mahalle yönetimi idaresine yaşlı annesi ile beraber gittiğini, ama annesinin yetkililerin sözleri ve uyarılarını kabul etmediğini de bildirdi.

Özbekistan`da 1998 yılında kabul edilen “Vicdan Özgürlüğü ve Dini Kuruluşlar” yasasının 14. Maddesinde "Dini kuruluşlarda çalışanlar hariç Özbekistan Cumhuriyeti vatandaşlarının kamuya açık yerlerde ibadet kıyafetleri ile gezmelerine izin verilmeyecektir" deniliyor.

Taşkent şehrinin MirzoUlugbek ilçesinde Zeyneb adlı bir memur başörtülü Müslüman kadınlara karşı propaganda ve uyarı işlemlerini yapıldığını doğruladı. Ancak memur belgeleri imzalayan kadınlara nasıl işlem yapılacağı sorusunu cevapsız bıraktı.

Dünyabülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir