• DOLAR 32.522
  • EURO 34.606
  • ALTIN 2500.019
  • ...
Rus Ambargosu İç Piyasaya Yarayacak!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi) Genel Müdürü İrfan Güvendi, Rusya'nın Türkiye'den meyve sebze ithalatını yasaklama kararına ilişkin, "Eğer böyle bir yaptırım olacaksa bundan ilk önce Rusya'nın çiftçisi etkilenecek, biz değil" dedi.

'Yaptırımlardan en çok Rus çiftçisi etkilenecek'

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Genel Merkezi'nde Dernek Başkanı Turgay Türker ve üyeleriyle buluşan Güvendi, Birliğin çalışmaları ve Türkiye ile Rusya ilişkilerine yönelik bilgi verdi.

Türkiye ile Rusya ilişkilerine de değinen Güvendi, tarımsal açıdan Türkiye'nin Rusya ile ticaretinde açık verdiğine dikkati çekti.

Güvendi, şöyle konuştu: "Eğer böyle bir yaptırım olacaksa bundan ilk önce Rusya'nın çiftçisi etkilenecek, biz değil. Zaten Avrupa'dan Rusya'ya karşı birtakım yaptırımlar var. Rus çiftçisi bu durumdan daha çok etkilenecek. Tek maliyetimiz ithalatta başka ülkeden getirileceği için navlun maliyetimiz olur. Kanatlı sektörü Avrupa ambargosundan sonra biraz hızlanmıştı. Bunu Irak pazarı ile karşılayabiliriz diye düşünüyorum. Tarım ve gıdada Rusya ile 2 milyar 850 milyon dolar ithalatımız, 1 milyar 350 milyon dolar da ihracatımız var.

"KALİTELİ VE DAHA UCUZ ÜRÜN TÜKETECEĞİZ"

Yaş meyve, sebze ve narenciye grubu bu durumdan etkilenir. Hükümet de bu durumda o çiftçilere destek verecektir. İç piyasada tüketimin artırılması ya da yeni ihracat pazarları bulunması gerekecek. Şu anda hemen ihracat kapısı açılamaz. Bu da içeride daha kaliteli ve daha ucuz ürün tüketebileceğimiz anlamına geliyor. Bu durum gıda enflasyonunu da etkileyebilir."

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir